Mennyi pénz kell a boldogsághoz?

Pénzügyek2018. ápr 13.Növekedés.hu

Az érzelmi jóléthez ma átlagosan évi 75.000 dollár szükséges a nyugati országokban - derül ki a Princeton Egyetem kutatóinak felméréséből, amely szerint a pénz igenis boldogít, de csak egy pontig, és csak akkor, ha a megfelelő módon és célokra költjük.

A tanulmányban főként az átlag adatokat vizsgálják, nem pedig egy adott személy tapasztalatait: vannak, akiket boldoggá tesz a 30 ezer dolláros fizetés évente, míg másoknak több százezer dollár szükséges a boldogsághoz. Az elemzés 1,7 millió ember véleményén alapul, összesen 164 országból.

A kutatók megvizsgálták, mely helyzetekben a legboldogabbak az emberek, ha pénzt költenek.

Csak egy pontig emeli a boldogságérzést

Az ember már akkor boldogabb, ha elegendő pénz áll rendelkezésére az alapszükségletei ellátásához. Például nem szorong a szupermarketben, mikor ételt és italt kell vennie, vagy ha albérletet és csekkeket kell befizetnie. Ha azonban ennél több pénzt is költhet, akkor a kutatók szerint arra kell figyelni, hogy az alapvető szükségletek kielégítése után a pénz csak egy bizonyos ponton növeli a boldogságérzetet.

Többet érnek az élmények

A tárgyak nyújtotta boldogság gyorsan halványul. 

„A boldogság egyik legnagyobb ellensége a megszokás. Olyan dolgokat vásárolunk, amelyek boldoggá tesznek, és ezt sikerként könyveljük el. De csak egy ideig. Az új dolgok kezdetben izgalmasak, de hamar hozzászokunk a jelenlétükhöz "

– derül ki a kutatásból.

A pszichológusok ezt a "hedonikus adaptációnak" nevezik. Más szóval, egy új autó, egy új iPhone, vagy egy újabb bútor hamar háttérbe szorul, mikor már a mindennapjaink részévé válik. Az olyan élmények ugyanakkor, mint például az utazás, egy művészeti kiállítás, koncert, kulturális esemény látogatása, vagy egy új étterem kipróbálása a személyiségünk részévé válik, növelve ezzel az érzelmi jólétet.

Hogyan hat az adományozás?

A Harvard Üzleti Iskola és a kanadai British Columbia Egyetem közösen végzett egy kutatást arról, hogyan boldogít, ha másoknak adunk, ajándékozunk.

A felméréshez önként jelentkező egyetemisták kezébe nyomtak egy borítékot, amely vagy öt, vagy húsz dollárt tartalmazott A diákok egy részének az összeget aznap magára kellett költenie, a diákok másik csoportjának pedig másokra kellett fordítania. Elajándékozhatták, vehettek belőle ajándékot, esetleg meghívhattak valakit valamire. A kutatásvezetők a nap végén megkérdezték, hogy pontosan mire fordították a pénzt, és mennyire érzik boldognak magukat.

A felmérés szerint az adott pénzösszeg másokra való fordítása sokkal inkább növelte az általános boldogságszintjet, függetlenül a pénz mennyiségétől.

A tanulmány tanulsága tehát, hogy a másokra költött pénz nagyobb boldogságot nyújt az ajándékozónak, mintha saját magára költené az összeget. Nem számított, hol ismételték meg a tanulmányt - az USA-ban, Dél-Afrikában vagy Indiában -, az összefüggés mindegyik kultúrában kimutatható volt.

Szabadidőt is megéri vásárolni

A pénzen kívül az egyik legmeghatározóbb tulajdonunk az idő. A kutatás másik megállapítása szerint ha elegendő összeg áll valaki rendelkezésére, akkor érdemes kiadni másoknak az olyan teendőket, amelyek más is el tud végezni. Például egy asszisztens vagy bejárónő bevonása a mindennapi életbe jelentősen csökkentheti a teendők okozta stresszt, növelve az érzelmi jólétét.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.