Méretes munkáltatói adócsökkentés – közelítünk a régióhoz

Pénzügyek2017. nov 15.Növekedés.hu

Elfogadta a parlament a szociális hozzájárulási adó két és fél százalékos csökkentését, ami egyébként része a hat éves adócsökkentési megállapodásnak. A nettó fizetésekre rakodó terhek így összesen 82 százalékot tesznek majd ki, ami a régió szintjénél még magasabb, de már sokat csökkent a mérték az elmúlt években. Tavaly nyitva maradt a kérdés, hogy 2 vagy 2,5 százalék legyen a csökkentés, a pontos szám attól függött, hogy mekkora lesz a béremelkedés (érthető, mivel nagyobb bértömeg esetén százalékosan többet lehet csökkenteni), és mivel a béremelkedés szintje meghaladta a 11 százalékot, a nagyobb szám győzött. Így a szociális hozzájárulási adó (szocho) 19,5 százalékos lesz, a munkaadók összes terhe a bruttó bérhez képest 21 százalék, mivel a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás megmarad. Az idei évben a csökkentés 5 százalékpont volt, előtte pedig a személyi adó csökkent egy százalékponttal, mindennek eredményeként 96-ról 82 százalékra csökkent a nettó bérre rakodó összes teher. A hatéves megállapodás szerint a következő 4 évben még 2-2 százalékot csökken a szocho, mértéke így 2021-ben 11,5 százalék lesz, és ha a szakképzési hozzájárulás nem szűnik meg, a munkaadói terhek összesen 13 százalékot tesznek ki majd a bruttó bérhez képest. A nettó bérre rakodó terhek pedig összesen 70 százalékot tesznek majd ki, ami már egyforma lesz a cseh és szlovák szinttel, ezzel az ebből adódó versenyhátrányunk teljesen meg fog szűnni. Eközben vélhetően a béremelkedés szintje is viszonylag magas lesz, hisz máshogy nehéz lenne az elvonásokat csökkenteni, túl nagy lenne az állami bevételkiesés. Január elsejétől a minimálbér 138, a garantált bérminimum 180 ezer forintra emelkedik, és vélhetően az átlagbér is az ideihez hasonló, 10 százalék körüli ütemben fog nőni.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.