Miért nem pánikolnak az amerikai kötvénybefektetők?

Pénzügyek2018. máj 30.Növekedés.hu

Trump elnök protekcionizmusa, a nagy adócsökkentések, a költségvetési hiány fenyegető elszállása mind olyan tényezők, amelyek a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor az Egyesült Államokban szinte megvalósul a teljes foglalkoztatás inflációs félelmeket gerjesztenek. A tőkepiacokon azonban azt látjuk, hogy egész egyszerűen nem hiszik el ezt a forgatókönyvet. Erre utal az is, hogy a világ egyik legfontosabb piaca, az amerikai állampapírpiac nyugodt marad.

A Federal Reserve többször emelte az irányadó kamatot és további - bár óvatos - monetáris szigort ígért az idei és a következő évre is. Ugyanakkor a 10 éves futamidejű amerikai államkötvények hozama tavaly februári szintjük alá csökkent. A 30 éves papírok hozama pedig 3,25 százalék körüli szinten, tavalyi csúcsa körül áll. Ezek a számok arra utalnak, hogy a kötvénybefeketők jelenleg sokkal kevésbé félnek attól, hogy az amerikai gazdaság túlfűtötté válik és megjelenik az infláció, mint mielőtt Trump bejelentette nagy arányú adócsökkentési programját.

Persze abból, hogy a kötvénybefektetők nem aggódnak, nem következik az, hogy a Trump által meghirdetett fiskális expanziónak nem lesznek hátrányos következményei. A pénzpiacok híresek arról, hogy hajlamosak tragikusan rosszul megítélni a helyzetet - a 2007-2008-as pénzügyi válság a legjobb példa erre. Az amerikai állampapírpiac azonban több, mint szimpla közvetítője a pénzügyi véleményeknek. A hosszú távú hozamok olyan indikátorok, amelyek a gazdaság minden szegmensében irányadónak számítanak - sok esetben alapvetően meghatározzák az adott szegmens, például az ingatlanpiac, árazását.

A jelenlegi helyzetben a befektetők véleménye és a gazdasági realitás teljesen eltér egymástól. A 3 százalék körüli hosszú kamatok nagyon furcsának tűnnek, amikor a Fed inflációs célja 2 százalék, a gazdaság reálnövekedése pedig 2-3 százalék - nem számolva Trump fiskális stimulusát.

Az elmúlt évtizedek alapján a hosszú állampapírhozamok a nominális GDP növekedés mértékének megfelelően alakulnak.

Ez a jelenlegi helyzetben 4-5 százalékos 30 éves hozamot jelentene. Ha Trump gazdaságélénkítése 4 százalékra tornázza fel a növekedést, a hozamszintnek valahol 6 százalék, vagy a fölött kéne lennie.

A múlt tapasztalatai alapján a hosszú hozamok és a nominális GDP közötti rés előbb-utóbb bezárul. Vagy a növekedés esik vissza drámai módon, vagy a hozamszint emelkedik fel drasztikusan. A GDP nem úgy tűnik, mint ami visszaesésre készül, sőt, várhatóan tovább gyorsul. Az üzleti bizalom nagyon erős, a lakossági jövedelmek a munkahelyek számának gyarapodása révén szintén emelkednek.

De mi a helyzet a kötvényhozamokkal? Ha az amerikai gazdaság a várakozásoknak megfelelően tovább gyorsul, nem az lenne a logikus, hogy a hosszú lejáratú állampapírok hozamai is emelkednek? Nem valósznű, hogy ez bekövetkezne. A tőkepiacok új normákhoz szoktak hozzá. A befektetők és a jegybankárok megszokták a vérszegény növekedést és az alacsony inflációt, miután az elmúl tíz év, a pénzügyi válság kitörése után, stagnáló GDP-ről és deflációs veszélyekről szólt. A Fed nagyon alaposan meggondolja kamatlépéseit, nagyon erős érvek kellenek ahhoz, hogy a jelenleginél határozottabb ütemben szigorítson.

A hosszú hozamok mélyben tartásához külföldi tényezők is hozzájárulnak. Japánban és Európában még tart a mennyiségi lazítás. Így a tengerentúli befektetők körében is folyamatos a kereslet az amerikai papírok iránt

– főleg így, hogy azok árai mindenfajta fundamentális elemzés által kalkulátnál mélyebben vannak.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.