Milyen világban élünk majd 2030-ban?

Pénzügyek2020. márc 4.Növekedés.hu

Jobban fogunk izzadni, 800 millióval többen leszünk, eltolódnak a hatalmi egyensúlyok a világban, átrendeződik a gazdaságilag legjobban teljesítő országok rangsora, tovább nő a különbség a szegények és a gazdagok között, az ipari forradalom, a digitalizáció átalakítja a mindennapjainkat. A jövőkutatással foglalkozó nemzetközi és hazai intézmények ezeket a megatrendek azonosítva igyekeznek előre jelezni, hogy mi vár ránk 2030-ban. Az OTP Alapkezelő a magyarországi piac meghatározó szereplőjeként a befektetési környezet átalakulására, az ügyfelek változó igényeire, az egyre kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb digitális megoldásokra, a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokra fókuszálva, folyamatos fejlesztésekkel készül a jövőre.

Napjaink komoly vitákat kiváltó slágertémája a klímaváltozás, amelynek hatásait számtalan módon elemezték. Az Európai Unió meghatározó intézményeinek szakemberei által összeállított „Globális trendek 2030-ig: kihívások és lehetőségek Európa számára” című jelentésben például azt emelték ki, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés komoly gazdasági és környezeti károkat okoz, amelyek mértékét csak megbecsülni lehet. Vagyis minden szempontból izzasztó évek várnak ránk, mire eljutunk 2030-ig. Európának és Afrikának demográfiai kihívásokkal kell szembenéznie, előbbinek a társadalom elöregedésével, az utóbbinak a népességrobbanással.

Egyre többen élünk a Földön

Még soha nem voltunk egy időben ennyien a bolygón. A Föld teljes lélekszáma 2011 elején átlépte a 7, 2019-ben a 7,7 milliárdot. A 2019-es ENSZ prognózis szerint évente 1,1 százalékkal gyarapodik a Föld lakossága, elmaradva a 60-70-es évek 2 százalékos tempójától.

Ami pedig a következő tíz évet illeti, tíz százalékos növekedés várható, ami azt jelenti, hogy, 2030-ban nagyjából 800 millióval többen leszünk, mint most. Az urbanizáció megállíthatatlan. Az emberiség kétharmada nagyvárosokban fog élni 2030-ban, 2010-ben ez az arány még csak 52 százalékos volt.A hatalmi viszonyok átrendeződése

Tovább gyengülhet az Amerikai Egyesült Államok meghatározó politikai súlya a világban, ami a gazdasági teljesítményében is lecsapódik.

A Standard Chartered nemzetközi pénzügyi szolgáltató jóslata szerint 2030-ban Kína lehet a világ legnagyobb gazdasága, az Amerikai Egyesült Államok a harmadik helyre szorulhat, mert India is megelőzi.

Az első tízbe az európaiak közül az oroszok és a németek kerülnek be, a britek kiesnek. Kína és India felemelkedés miatt az EU részesedése, mint az a már idézett „Globális trendek 2030-ig: kihívások és lehetőségek Európa számára” című jelentésben is szerepel, a globális GDP-ből a mostani 15 százalékról 13 százalékra csökken 2030-ra. Az adatok azt bizonyítják, hogy a következő hétéves ciklus költségvetésén huzakodó tagállamoknak komoly felelősségük van a rendelkezésükre álló források felhasználásában.

Szegények és gazdagok

Miközben a világgazdaság növekszik, egyre gyorsabban nyílik az olló a szegények és a gazdagok között. Az egyenlőtlenségek felszámolásáért küzdő Oxfam nemzetközi szervezet legfrissebb jelentése szerint az elmúlt évtizedben megduplázódott a dollármilliárdosok száma.

Több mint 2100-an vannak és nagyobb a vagyonuk, mint a világnépesség 60 százalékának, ami 4,6 milliárd embert jelent.

Ha az ollót nem sikerül szorosabbra zárni, semmi sem állítja meg, hogy a szuper gazdagok száma a következő tíz évben is megduplázódjon. A jövő szempontjából az is fontos, hogy a dollármilliárdosok mire költenek. A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos februárban jelentette be, hogy tízmilliárd dollárral támogatja a klímavédelmet, a jövő érdekében. A trendeknek megfelelően.

Ipari forradalom 4.0., digitalizáció

Már ma is vannak hűtőgépek, amelyek „szólnak” a tulajdonosoknak, ha kifogyóban van valamelyik bennük tárolt termék. Hátborzongató belegondolni, hogy mire lesznek képesek tíz év múlva a most zajló 4. ipari forradalom eredményeként. A jövőkutatók abban egyetértenek, hogy a változások gyökeresen forgatják fel a mindennapjainkat, a termékek, szolgáltatások ma ismert rendszerét. A kérdés az, hogy meddig jutunk el 2030-ban.

Megtakarítás és a befektetési alapok

A hosszú távú tervezés kapcsán Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások főosztályának igazgatója elmondta:

„Tíz év rendkívül hosszú időnek tűnhet, az OTP Öngondoskodási Indexe szerint a magyarok 94 százaléka nem is készít ilyen hosszú távú pénzügyi tervet. Pedig a tartós befektetési számla konstrukciónak köszönhetően, tíz év alatt két teljes lekötési időszak is teljesíthető, ami után az ügyfelek kamatadómentesen vehetik fel hozamaikat.”

A befektetési alapok piaca 2030-ban

A trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a jövő, azon belül az előttünk álló tíz év a hosszabb időtávú, fenntartható befektetéseké. Az OTP Alapkezelő termékkínálatával törekszik arra, hogy alkalmazkodjon a változóban lévő világhoz és ügyféligényekhez. Az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap a zöld iparágak részvényeibe fektet, illetve a közeljövőben hangsúlyosabb szerepet kapnak a felelősen gazdálkodó vállalatok eszközei a befektetési döntések során. Az OTP Alapkezelő ezen felül több abszolút hozam alapot kezel, amelyek aktívan és rugalmasan kezelik a változó piaci körülményeket. Példa erre a legnagyobb hazai abszolút hozam termék, az OTP Supra Alap.

Érdemes szakértő segítséget kérni

Nem könnyű 10 évre előre tervezni, de szakértő segítséggel könnyebb megtenni a következő lépést. Az OTP Bank széles termékportfóliójában számos megtakarítási termék érhető el. A személyre szabott portfolió kialakításában az OTP Bank fiókhálózatának több mint 3500 szakértő kollégája, vagy az online is elérhető OTP Bank Pénzügyi Tervező nyújt segítséget.