Mindenki, még Warren Buffett is Indiában vásárol

Pénzügyek2018. szept 29.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A fejlődő piaci befektetők most leginkább Indiában nyüzsögnek. Warren Buffett indiai fizetési megoldásba száll be, a Wal-Mart e-commerce társaságot vett, de eladó az indiai olajipar és a távközlés több cége is. Ugyanakkor az indiai nő-férfi egyensúly megborulása komoly gondokat okozhat az országban. 

Warren Buffett az omahai bölcs, a világ legismertebb befektetője igazán nem csúfolható azzal, hogy nagyon kapkodna a hipermodern szektorok, vagy a nem megalapozott növekedési sztorik irányába. A megfontolt befektető inkább elüldögél 20-30 évig olyan már-már lesajnált szektorokban, mint az amerikai bankszektor (Bank of America), élelmiszeripar (Heinz), üdítőital (Coca-Cola), igaz, az innovatívabb szektorok közül is csipeget, az Apple-ben például ő is hisz, már jó rég beszállt. Ez a megfontolt öreg róka, illetve befektetőcége, a Berkshire Hathaway nemrég kénytelen volt bejelenteni, hogy megbeszéléseket folytat az indiai Paytm e-commerce fizetési platformmal egy kisebbségi pakett megvételéről. A hír ugyanis valahogy kiszivárgott. A hipermodern cég jó befektetésnek tűnik, mert az ázsiai térség két legnagyobb, legizgalmasabb e-kereskedelmi cége, a kínai Alibaba és a japán Softbank is partnere már a társaságnak.

A Wal-Mart már a kapun belül

Ami Buffett esetében még csak terv, az a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc, a Wal-Mart esetében már valóság. Ez a cég ugyanis hihetetlen összegért, 16 milliárd dollárért (4480 milliárd forintért) bevásárolt a Flipkart e-kereskedelmi cégbe. Az indiaik ugyanis fogyasztanak, és szép lassan a szegény és elmaradott ország zsúfolt piacai helyett nagy plázákban vásárolnak, vagy mobillal fizetnek, boltokba járnak. India elképesztően hasít. Pár éve Kína jelent meg ilyen hirtelen a globális akvizíciós piacon, alig volt már olyan globális M&A tranzakció, amely valamiképpen ne érintette, eladói, vagy vevői oldalon a kínaiakat. Most az 1,3 milliárd fős India tart itt.

Iszonyatos növekedés

A világ hetedik, a térség, és egyben a fejlődő világ második legnagyobb gazdaságának a növekedése már beérte a kínai ütemet, gyakorlatilag a 2014-ben megválasztott Narendra Modi miniszterelnöksége óta nagy az optimizmus a gazdaságban. Az ország túlélt egy nagyon döcögős pénzcserét is, évente több tízmilliárd dollár friss tőke áramlik az országba. Nagy befektető a globális it-szektor, óriási beruházásokkal van jelen a tajvani Foxconn, de az amerikai Lockhead Martin hadiipari cég is. A középosztály nagyobb fogyasztásával kifejezetten felértékelődnek az autóipari cégek (Tata, Maruti Suzuki), ahogy ehhez kapcsolódóan az olajipar is. Igaz, az indiai lakosság ennek már kevésbé örül, Indiában ugyanis az olaj, a gáz, a kerozin erősen támogatott, sokan félnek attól, hogy a nagy olajcégek eladása után ez változhat.

Gyertek turisták!

India legújabb programja szerint a szolgáltatások irányába kíván ellépni. Deklarált célja, hogy a következő öt évben mintegy 14 millió kínai turistát csábítson az országba. Merész terv, hiszen tavaly még csak 240 ezren érkeztek, de Kína a világ legnagyobb turista-kibocsátója lett, tavaly 144 millióan utaztak külföldre, főleg az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba és más nyugati országokba. Indiában mintegy egymillió magán-és állami vállalat működik, nyilván egy csomó nagyon kicsi is, de vannak vonzó befektetési és felvásárlási célpontok bőven. Konszolidáció eddig elsősorban az olajiparban és a távközlésben valósult meg, a legnagyobb indiai cégek vagy ezekben a szekltorokban, vagy az informatikában működnek és egy-egy nagy csoporetnál olykor keverednek is az ágazatok. A legnagyobb cégek az Indian Oil Corporation, a Reliance Industries, a Tata Motors, a Rajesh Exports, a State Bank of India, a Maruti-Suzuki, a Food Corporation Of India és az ITC holding.

Hogyan lehet befektetni?

Indiába, annak angolszász tőkepiaci kultúrája miatt egyszerű befektetni. Nincsenek érdemi korlátozások a nemzetközi befektetők előtt, így a globális e-brokering megoldásokon keresztül könnyű egyedi részvényt is venni, míg a nagy befektetési házaknak kivétel nélkül van indiai részvényalapja is. Az elmúlt egy évben csak jól lehetett járni a befektetéssel, hiszen a BSA 20 százalékot drágult. A BSE számunkra ismerősen csenghet, de természetesen Indiában nem a Budapest Stock Exchange a rövidítés kifejtése, hanem a Bombay Stock Exchange, ami azért érdekes mert a korábbi Bombay város elnevezése ma már hivatalosan Mumbai.

Indiában 120 millió nő hiányzik a társadalomból

Amartya Sen indiai Nobel-díjas közgazdász 1990-ben egy súlyos problémára hívta fel a figyelmet, amikor egy cikkében arról írt, hogy a világból 100 millió, ezen belül Indiából 37 millió nő hiányzik. A jelenség azóta sem tűnt el, sőt az adatok egyre aggasztóbbak. 
Az ENSZ szerint ahhoz, hogy a nemek aránya a világ népességében egyenlő legyen, további 200 millió nőre lenne szükség.
A probléma Kína után Indiát sújtja legjobban, ahol a kormány becslése szerint 63 millió nő hiányzik a társadalomból, miközben 21 millió nő jelenléte nem kívánatos. A jelenség a 0-6 év közötti korcsoportot érinti leginkább, és egyenlőtlenül oszlik el az országban.
A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint a teljes lakkosságot tekintve 1000 férfira átlagosan csak 940 nő jut, ami a 0-6 év közötti gyermekek esetében még riasztóbb, mert ott ez a szám csupán 914-re tehető.
Ez azonban csak az átlag, mely mögött területenként nagy eltérések vannak. A nők számában megmutatkozó hiány legfőképp India északi és nyugati államaiban jelentkezik, de a városi és vidéki lakosság nemek közötti megoszlásában is nagy eltéréseket találhatunk az utóbbi javára. Az urbánus területeken 947, a rurális területeken 926 a teljes népesség feminitási indexe, míg a 0-6 év közötti korcsoport esetében ez az arányszám 902 a városokban, és 919 a falvakban. A nemi arányok torzulásának két legfőbb oka
 • A fiú-preferencia miatt a lánycsecsemők életét kioltják, vagy már magzati korban elpusztítják
 • A patriarchális társadalmi berendezkedés miatt a nőket hátrányos helyzetbe kényszerítik
Az indiai nő-férfi egyensúly megborulásának okairól és következményeiről a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet kutatója, Mogyorósi Alexandra írt átfogó elemzést, amely itt érhető el. 

A kormány intézkedései a nőhiány leküzdésére

 • A szelektív abortusz céljából történő nem-meghatározás betiltása 
 • A születendő gyermek nemének meghatározását kínáló technikák és szolgáltatások reklámozásának betiltása
 • A gyermekházasság betiltása
 • A Sati gyakorlatának (az özvegy férje halála után önként a férfi után hal) betiltása
 • A hozomány gyakorlatának betiltása
 • A férj vagy hozzátartozó büntethető, ha a nő az őt ért kegyetlenség miatt a házasság első 7 évében öngyilkosságot követ el
 • Halálbüntetés bevezetése a lánygyermekek megerőszakolásáért
 • Egyenlő jogok és lehetőségek biztosítása a politikai és gazdasági szektorban a nők és férfiak számára
 • Egyenlő munkabérek a nők és férfiak számára
 • 26 hetes kötelező, fizetett szülési szabadság bevezetése
 • Minden olyan intézménynek, mely több mint 50 munkavállalót foglalkoztat, bölcsődei ellátást kell felajánlania
 • Save the Daughter, Educate the Daughter kezdeményezés a lányok oktatásának előmozdítása

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.