Most Dél-Korea lett a sztárpiac, de vajon miért?

Pénzügyek2018. máj 2.Növekedés.hu

Régebben is voltak már felívelő szakaszai a dél-koreai tőzsdének, de a politikai változások miatt, valamint a globális innovációban vitt vezető szerepe révén Szöul most nagyon népszerű befektetési célpont lett. Hallottak már a KOSPI indexről? Hát, közel sem olyan ismert, mint a Dow Jones, a DAX, vagy a Nikkei, de azért egy fontos piac, a dél-koreai tőzsde indexe. Korea Composite Stock Price Index – így szól a teljes neve, több száz dél-koreai cég részvénye van benne, de természetesen a meghatározóak a híres dél-koreai csebolok.

A csebolok

Ezek azok a hatalmas konglomerátumok, mint a Samsung, a Hyundai, az LG, vagy az SK Group (volt még egy, a Daewoo, de őt feldarabolták), amelyek rengeteg iparágban vannak egyszerre jelen: elektronikában, építőiparban, olajiparban, pénzügyekben például szinte mindannyian, de a többségnek autógyára is van.
Sok korrupciós botrány kísérte ezeknek az állammal is összefonódó cégeknek az életét, mindig vannak ellenük kritikák, vezetőikkel kapcsolatban perek, de összességében ezek a gigantikus értékű és többszázezer embert alkalmazó cégek azért eléggé jól hasítanak.

A múlt

A KOSPI mostanában is jól teljesít, de azért az elmúlt egy éves teljesítménye nem volt kiugró. Gyakorlatilag hozta a nagy amerikai és európai tőzsdék kétszámjegyű emelkedését, de a KOSPI 12 százalékos drágulásánál voltak impozánsabb szárnyalások is. A koreai piac eddig amúgy tavaly novemberben volt a csúcson, azóta pár százalékkal lejjebb kereskednek a főbb részvényekkel.

Felfedezték

Most azonban valahogy sztárpiac lett, a legnagyobb házak rövid ázsiai összefoglalóiban előbbre kerültek, mindenkinek van egy, jellemzően pozitív mondata Dél-Koreáról. Elsőre ez meglepő lehet, hiszen arra gondolhatnánk, hogy az állandó észak-koreai háborús fenyegetés miatt ez egy kockázatos piac. A furcsa az, hogy Észak-Korea immár annyira nagy kockázat, hogy már nem Dél-Korea megítélését befolyásolja, hanem az egész világot. Vagyis amióta Kim Dzsongun a nukleáris tölteteivel az Egyesült Államokat és Japánt fenyegeti, ez már globális és nem regionális kockázat.

Adatok

Ha amúgy ránézünk Dél-Korea gazdasági adataira egy kirobbanóan sikeres gazdaság képét látjuk. Már most nagyon gazdag ország, a bérszínvonala például kiugróan magas, de a fejlett szint ellenére is még mindig 3-4 százalékos növekedés tud, 1 százalékos az infláció, 1 százalékos a kamatláb, 3 százalékos a munkanélküliség. Ez egy jó mix, bár a legnagyobb problémája ennek a technológiában rendkívül erős gazdaságnak, hogy nincs elég munkaereje.

Már rég nem fejlődő

Amúgy Dél-Korea feltörekvő technológiai gyártóból szép lassan éllovas lett. Ha egy egyszerű képpel szeretnénk ezt érzékeltetni, meg kellett volna számolni, hogy 5-10 éve milyen arányban láttunk a magyar utakon dél-koreai autókat és, és mennyivel elterjedtebbek most például a Kia gépkocsik. Ám ez a kézzel fogható tendencia sem lenne elegendő ahhoz, hogy Dél-Koreában ekkora fantáziát lássanak a befektetők. A nagy optimizmus okai inkább a következők:

Politikai helyzet

Dél-Koreában 2016-2017-ben súlyos belpolitikai válság volt, az ország első női államfője, Pak Kun Hje korrupciós botrányba keveredett, előbb menesztették, aztán le is tartóztatták. (Az elmúlt évtizedek elnökei közül immár négy is állt bíróság előtt, többük ügye még folyamatban van, de vannak már, akik a börtönben végezték.) Ám az egy éve regnáló  új elnök, Mun Dzsein eddig nagyon sikeresen vezeti az országot. A két Korea közötti gazdasági együttműködésben óriási potenciál van, elég, ha a teljesen szűz, északi piacra, az olcsó munkaerőre, vagy a szükséges modernizációs feladatokra gondolunk, nyilván a tőzsdén jegyzett dél-koreai cégek ebből profitálhatnának.

A technológia

Végül Szöul – Szingapúr mellett – Ázsia legfontosabb innovációs központja. A városnak nagy nemzetközi startup-versenye an és a gigantikus árbevételű csebolok nagy tételben karolják fel a jó kezdeményezéseket. Valamiért ebben sokkal sikeresebbek, mint a kicsit konzervatívabb, vagy lassabb japán cégek.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.