Nagyon fontos hét következik

Pénzügyek2018. nov 11.Növekedés.hu

Kiderül, hogyan teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, de az építőipari teljesítmény is nyilvánosságot kap.

  • Továbbra is lendületben maradhat a hazai építőipar
Az idei nyári hónapokban dinamikus növekedést tapasztalhattunk a hazai építőipari termelésben; a mutató júniusban 28,2%-kal, júliusban 38%-kal, míg augusztusban 24,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Szeptemberre is hasonlóan kedvező, kétszámjegyű bővülésre számítunk az építőipar teljesítményében, a friss adatokat november 12-én hétfőn ismerhetjük meg. Várakozásunk szerint az építőipari termelés volumene 2018-2019 folyamán érheti el a konjunktúra-ciklus csúcsát. Az építőiparon belül az infrastruktúra-építés húzza az ágazatot (növekedése az EU-s forrásból finanszírozott projektek megvalósításával 2019 végéig kitart, 2020-tól visszaesés várható). Ezenkívül a növekedés hátterében áll még a CSOK és a kedvező finanszírozási környezet. A kedvezményes lakás-áfa 2020-tól kivezetésre kerül (helyébe folyamatosan új kormányzati ösztönzők és támogatások lépnek), mely 2019-ben még várhatóan pozitív, 2020-tól azonban negatív hatással lesz a lakásépítésekre. A munkaerőhiány és az abból fakadó béremelkedés komoly problémát jelent az építőiparnak, melyet az építőipari vállalatok hatékonyságnövelő beruházásokkal képesek lehetnek ellensúlyozni (állami ösztönző programok támogatásával is).
  • 4,5%-os gazdasági növekedést várunk idehaza
A magyar gazdaság várakozásunk szerint 4,5%-kal növekedett a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A GDP növekedéséhez minden szektor – mezőgazdaság, ipar, építőipar és szolgáltatások – pozitívan járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében. A 2018-as év egészét nézve élénk növekedésre számítunk a fogyasztás és a beruházások dinamikus növekedése miatt. A kedvező bérdinamika mellett a magas fogyasztói bizalom és a foglalkoztatás idei bővülése is támogatja a fogyasztás növekedését az év hátralévő részében. Viszont a jelenleg ismert információk szerint 2019-ben lassulni fog a foglalkoztatás és a bérek növekedése, így egyben a fogyasztás növekedésének lassulására is számítunk az idei évre várt értékhez képest. A beruházások idei évi dinamikus növekedését a már korábban bejelentett nagyvállalati beruházások, a kedvező konjunktúra és kismértékben az EU-s források növekvő felhasználása támogatja. 2019-ben az EU-s források elköltésében jelentősebb felfutásra számítunk, támogatva a beruházások növekedését. Ugyanakkor a vállalati nagyberuházások már 2018-at követően csökkenhetnek a rendelkezésre álló információk szerint. Mindezekből eredően 2019-re a gazdasági növekedés lassulására számítunk. Elemzésünk szerint a hazai üzleti ciklus érett szakaszába lépett, ami összességben azt jelenti, hogy a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány elfogyott, és a gépi kapacitás-kihasználtság sem emelhető már érdemben. Következésképpen az előttünk álló években a gazdaság aktuális bővülését egyre inkább a termelékenység-növekedés határozza majd meg.
  • A magyar ipari termelés-növekedés lassulását erősíthetik meg
Az ipari termelés november 8-án publikált előzetes adata 2,2%-os termelésnövekedést mutatott, amely visszafogottabb dinamikát mutat az augusztusi 4,6%-os növekedéshez képest. Az első becsléshez képest nem várunk érdemi eltérést a második, részletes adatközlés kapcsán sem. Az iparra vonatkozó bizalmi indexek még kedvező szinteken mozognak, azonban már csökkenő tendencia rajzolódik ki mozgásukban az év eleje óta. Következésképpen, az előttünk álló időszakban az ipari termelés növekedésének lassulására számítunk. MKB Elemzési Központ