Nagyon hasít a Kulcs-Soft! De mi a sztori?

Pénzügyek2018. márc 19.Növekedés.hu

Van egy kevéssé ismert hazai tőzsdei kibocsátó, a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt, amely idén eddig vezeti az árfolyam-emelkedési listát. Forgalma azonban nincs sok. Mi ez vajon? Valódi sikersztori, vagy puszta spekuláció? A fenti kérdésre még nincs egyértelmű válasz. Hiszen, ha akarom sikersztori, ha akarom nem is igazi tőzsdei történet. A Kulcs-Soft budapesti szoftvercég alapvetően tényleg lehetne egy jó tőzsdei tanmese. Az idén 970 forintról 1200 forintig drágult a részvény, amelynek ezzel már 7,2 milliárd forint a kapitalizációja. 2017-es eredményeit nem ismerjük még, de 2015, illetve 2016 alapján a társaság megbízhatóan hoz 1,3-1,4 milliárd forintos eladást és mellette 3-400 millió forintos nyereséget is tud. Kicsit talán drága a papír, de azért a 20-as P/E alapján még azt sem mondhatjuk, hogy teljesen elrugaszkodott lenne az értékelés.

Informatika

A Kulcs-Soft tisztán magyar tulajdonú társaságként nagyon sikeres az ügyviteli szoftverek piacán, vannak számlázó, bér- és könyvelő szoftverei is. Főleg itthon ad el, van már soktízezer végfelhasználója, de a cég rövid bemutatkozásából az is kiderül, hogy már külföldön is aktív, például az Egyesült Államokban, és 50 országban töltötték le a szoftvereit. Ezek alapján nagyjából érthető, hogy a honi gazdaság intenzív növekedése, a kis- és középvállalatok megerősödése idején miért vásárolják a befektetők a részvényeket.

Csakhogy

Igen ám, de a Kulcs-Soft valójában ma még nem is igazi tőzsdei részvény. Formailag persze az, de a cég vezetője és főtulajdonosa, Kulcsár Tibor, aki még 1989-ben alapította a társaságot, a mai napig 90 százalék feletti tulajdonosa a cégnek. Vannak saját részvények is, így a szabadon forgó közkézhányad csak 3 százalék körül van, ha megnézzük a kereskedési napokat, sokszor a forgalom 3, vagy 6, esetleg 10. Na nem milliárd forintban, nem is millió forintban, hanem részvényszámban. Február 28-án például 9600 forint volt az összforgalom, 1200 forint a részvényár, vagyis 8 darab részvény cserélt gazdát. Természetesen vannak ennél azért érdemben nagyobb forgalmak is, de valljuk be, az idei napi csúcsforgalom, vagyis a 8,25 millió forint sem utal valódi tőkepiaci adásvételekre.

Venni, vagy hagyni?

Érdemes-e egy ilyen papírral foglakozni? Egyes befektetők szerint biztosan, hiszen alapvetően emiatt emelkedhetett az ár, hacsak nem a bennfentesek egymás között végrehajtott adásvételeitől. A befektetők alighanem azért élénkültek meg, mert egy éve új vezérigazgató érkezett a céghez. Több mint két és fél évtized után Kulcsár Tibor szétválasztotta az elnöki és a vezérigazgatói posztot, és bár elnök maradt, de az operatív irányítást átadta Szabó Ervin menedzsernek. Márpedig az új CEO-nak nemzetközi és tőkepiaci tervei is vannak

Felvásárlások

Mimt azt korábban a Napi.hu-nak lenyilatkozta, Szabónak nagyon komoly tervei vannak a tőzsdével, növelni szeretné a közkézhányadot, a forgalmat és a Kulcs-Soft részvényeit szeretné vállalat-felvásárlásokra is használni. Ezek a szavak varázsütésként érték a kisbefektetőket, akik az elmúlt egy évben a Budapesti Értéktőzsdén folyamatosan az ilyen történetekkel tudtak a legjobban keresni. A részvényeiket egyéb vállalatok részvényeire becserélő és így hízó tőzsdei cégek, elsősorban a Konzum és az Opus Global nagymértékben voltak képesek növelni a tőzsdén az értéküket, így pusztán a tervek publikálása megindította az árfolyam emelkedését a Kulcs-Soft esetében is.

A pontos célok

A Kulcs-Soft tervei nem irreálisak. A cég nem a Microsoftot és/vagy az Oracle-t szeretné a jövőben bekebelezni, de abban valóban lát lehetőséget, hogy más magántulajdonú hazai szoftvercéget megvegyen. A magyar it-piac családi cégei ugyanis valamikor a rendszerváltás körül indultak. Az emblematikus alapítók ma már a nyugdíjas korhoz közelednek, nem mindenki találta meg az utódját, sem a cégben, sem a családban. Nekik lehet reális egy olyan integráció, amely során a cégüket beolvasztják a Kulcs-Softba, majd ők a tőzsdén jegyzett társaságban lesznek kisebbségi tulajdonosok. Ha beválik a mesterterv, és a Kulcs-Soft már valóban egy éves szinten 3 milliárd forintos forgalmat tudó és sokkal  likvidebb részvény lesz, akkor a mai spekulánsoknak beválhatnak a számításai. Ma a Kulcs-Soft még csak egy vízió, majd, ha itt tart akkor jó „midcap”, vagyis közepes méretű részvény lehet.