NAK: közösen sürgetik több uniós szabályozás átalakítását a V4-ek agrárkamarái

Pénzügyek2019. nov 27.MTI

Több EU-szabályozás átalakítását, és a termelők számára kedvező uniós agrárpolitika fenntartását sürgették kedden záruló lengyelországi találkozójukon a visegrádi államok agrárkamarái – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az ülés résztvevői elemezték többek között az agrár-élelmiszeri piacok helyzetét, foglalkoztak az uniós Közös agrárpolitika (Kap) reformjával, és a többoldalú kereskedelmi megállapodásokkal.

A közlemény kiemelte a vízgazdálkodás és a növényvédelem kihívásait. Az agrárkamarák szerint a szélsőséges időjárás közepette nehéz lesz fenntartani a mezőgazdaság teljesítményét, ha a növényvédő szerek uniós korlátozásai egyre szigorodnak.

A sertéspestis kockázatának mérséklésére egyértelmű szabályozást sürgettek a vaddisznóállomány ellenőrzésére és csökkentésére.

Emellett szorgalmazták az EU kereskedelmi megállapodásaiban felmerülő ellentmondások megszüntetését. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy az integrált növényvédelmi gyakorlatokat és magas szintű állatjólétet nem csak az uniós gazdálkodókon kell számon kérni, hanem a dél-amerikai közös piac (Mercosur) országain is. Kifogásolták továbbá, hogy az Ukrajnából érkező gabonaimport minőségellenőrzése hiányos, a növényvédőszerek maradványait a tagállamokból származó termékekben nyomon követik, az ukrán vámmentes kvótákon viszont nem.

A V4-es agrárkamarák 2020 után is erős, megfelelően finanszírozott uniós agrárpolitikát akarnak a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés és a vidéki térségek fenntartható fejlődése érdekében. A Kap-nak hozzá kell járulnia a környezetvédelemhez és éghajlat-politikához, a mezőgazdaság digitalizációjához, az élelmiszerbiztonság és a versenyképesség erősítéséhez is.

A közlemény szerint a fiatal gazdákat ösztönzőkkel, a vidéki foglalkoztatást és a helyi fejlődés támogatását biogazdaságokkal és fenntartható erdőgazdálkodással kell támogatni.

A NAK a lengyelországi találkozón bemutatta az egyetemi csapatok agrártechnológiai versenyét, az Agrovirtust, amely a várakozásaik szerint a térség meghatározó tudásmegosztási színtere lehet.

A visegrádi országok következő, 75. ülését Magyarország rendezi.