Nő a minimálbér Szlovákiában

Pénzügyek2017. okt 29.Növekedés.hu

A jövő év elejétől a jelenlegi bruttó 435 euróról 480 euróra emelkedik a minimálbér. A kormány döntése értelmében a legkisebb bruttó órabér 2,759 euróra növekszik a jelenlegi 2,5 euróról. A munkaügyi tárca szerint több mint 146 ezer azoknak a száma, akiket a minimálbér-emelés teljes mértékben vagy részben érint. A folyamatos emelések ellenére még mindig csaknem 1400 euró a különbség a szlovák és az osztrák alkalmazottak bére között. Miközben egy szlovákiai dolgozó havonta  580 eurót keres tisztán (Eurostat, 2016-os medián adat), addig osztrák kollégája 1974 eurót. Az összehasonlítás a számtani középértéket vette alapul, mert jobban megmutatja a bérszintek valóságát, mint az átlagfizetés, vagyis csökkenti a nagyon magas bevételek hatását. A szlovákiai bérből élők egyik fele így kevesebbet keres, mint 580 euró, a másik fele pedig többet. Az Eurostat adatai szerint 2006 óta a szlovákiai alkalmazottak javadalmazása több mint 100 százalékkal emelkedett, míg az osztrák bérek ebben az időszakban harmadával lettek nagyobbak.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.