Óriási kis- és középvállalkozói hiteligényt tapasztal a Budapest Bank

Pénzügyek2018. jún 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Budapest Bank (BB) már tavaly teljesítette azt a jegybanki célt, hogy a hazai hitelintézetek a kis- és középvállalkozóknak (kkv) évente a jelenlegi 5-10 százalékkal szemben 12-13 százalékkal több hitelt nyújtsanak – tájékoztatta a növekedés.hu-t Toldi Balázs, a BB vállalati üzletágvezetője.   Lendületbe jöttek a magyarországi beruházások. Azok a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első negyedévben 17 százalékkal nőttek. Bár ez elsősorban nem az üzleti szektor, hanem a költségvetési szervek nagyobb aktivitásának köszönhető, minden jel megvan arra, hogy már az év hátralévő részében a vállalatok, azon belül is elsősorban a kkv-k is hozzájáruljanak a pozitív trend fenntartásához, sőt fokozásához. Ezt a BB-nél többek között a vállalkozókkal való rendszeres találkozóikra, az itt gyűjtött információikra alapozzák – közölte Toldi Balázs.

Ügyfélkörükben többek között az agrárvállalkozások keresnek finanszírozási lehetőséget – például új állattartó telepek, vagy feldolgozó üzemek létesítéséhez –, de jelentős az aktivitás az építőiparban és a logisztikai cégeknél is. 
Ez nem meglepő, hiszen az adatok is azt mutatják, hogy az exportra termelő ágazatok, a mezőgazdaság és az építőipar jó teljesítménye húzza a magyar gazdaságot. A kkv-k nagyvállalatok beszállítóiként is egyre több lehetőséget kapnak, de a belföldi kereslet bővülése is élénkíti a forgalmukat.   Mivel e jelentős fejlesztéseket önerőből nem lehet megvalósítani, kézenfekvő finanszírozási megoldást jelentenek a bankhitelek, különösen, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt azokat most rendkívül kedvező feltételekkel lehet felvenni. Így minden remény megvan arra, hogy teljesüljön a kkv-hitelezés bővülésére vonatkozó elképzelés, amit a Portfolio.hu áprilisi konferenciáján Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke jelentett be.
Eszerint a vállalati hitelbővülést a jelenlegi évi 5-10 százalékról évi 12-13 százalékra tervezik növelni 2030-ig. Emellett a vállalati hitelállomány GDP-hez mért aránya 2030-ra a mostani 17 százalékról 30 százalékra emelkedhet.
E célkitűzést a kkv-kat hagyományosan, több mint 30 évvel ezelőtti megalakulása óta elsődleges célcsoportjának tekintő Budapest Banknál reálisnak tartják – hangsúlyozta Toldi Balázs. Már csak azért is, mert a BB vállalati üzletága már tavaly is 13 százalékkal több hitelt és lízinget helyezett ki, mint egy évvel korábban. A bank nemcsak saját konstrukciókat kínál a hazai cégeknek, de a fiókhálózatukban is elérhető MFB Pontokon keresztül az uniós forrásokat is elérhetik náluk a vállalkozások. Toldi Balázs kiemelte: a kkv-k számára már 200 millió forintos árbevételtől testre szabott megoldásokat kínálnak, azaz náluk nemcsak a sztenderdizált, úgynevezett „dobozos” finanszírozási struktúrák közül válogathatnak a cégvezetők. Eredményességüket mutatja, hogy az Opten céginformációs adatbázis szerint 2017-ben a hazai hitelintézetek közül a BB nyitotta a második legtöbb vállalkozói folyószámlát a 200 millió és 10 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek körében, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az is figyelemre méltó, hogy a Budapest Banknál lévő látra szóló folyószámla-állomány az elmúlt egy év alatt 32 százalékkal gyarapodott, a számlák forgalma pedig 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.          Ám a kedvező finanszírozási környezet ellenére több kihívással kell szembenézniük a hazai vállalkozásoknak.
Kérdés például, hogy meddig tart a konjunktúra, mikor gyűrűzik be és milyen hatást vált ki az amerikai védővámok hatása, többek között az európai autóipari szektoron keresztül – sorolta Toldi Balázs. 
Hozzátette: bár a kamatkörnyezet nagyon alacsony, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már az idén is emelt, s még valószínűleg még legalább kétszer vagy háromszor szigorítani fog, s így tesz az Európai Központi Bank, miután a napokban bejelentette, felhagy a kötvényvásárlási programjával. Márpedig ez nyomást helyezhet a Magyar Nemzeti Bankra is, hogy emelje a kamatokat.
Ezért is javasolják ügyfeleiknek, hogy az éven túli kölcsönök esetén éljenek a kamatfixálás lehetőségével – mondja a BB vállalati üzletágvezetője.
A szakértő szerint bár jelenleg a konjunktúra és a forrásbőség kedvez a hazai vállalkozásoknak, hosszú távon a kapacitásbővülésnek és a növekedésének is alapfeltétele lesz a hatékonyságnövelés. Az automatizációs, digitalizációs beruházások választ jelenthetnek többek között arra a kérdésre, hogy a mostani magas foglalkoztatottság mellett honnan vegyenek fel új szakembereket. Ezekre a fejlesztésekre jelenleg uniós források is rendelkezésre állnak, érdemes tehát ezt az időszakot jól kihasználniuk a vállalatoknak.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.