Romániában is terjeszkedik a magyar szoftvergazdálkodási piac vezetője

Pénzügyek2019. feb 12.Növekedés.hu

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 465 millió forint befektetéséről döntött az IPR-Insights CEE Kft.-be, amely hazánkban piacvezető a szoftver­gazdálkodási és licenc­tanács­adási területen. A tőkebefektetés a cég terjeszkedését segíti egy olyan piacon, ahol évi 15 százalékos bővülés várható.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap (KMVA) a növekedni képes magyar mikro-, kis- és középvállalkozások Magyarországgal határos országokat érintő piaci megjelenését és hosszú távú, vállalkozások közti határon átnyúló együttműködését finanszírozza.

A most bejelentett 465 millió forintos befektetése az IPR-Insights romániai terjeszkedését és új szoftvergazdálkodási (SAM, Software Asset Management) célszoftvereinek fejlesztését segíti. A KMVA a befektetést szakaszosan, több részletben valósítja meg és folyamatosan figyelemmel kíséri annak felhasználását.

Az IPR-Insights független szoftvergazdálkodási- és licenctanácsadóként itthon abszolút piacvezető, részesedését 90 százalékra becsülik. 2002-es alapítása óta a szoftvergazdálkodás fejlesztője és szállítója a SAM-Insights szoftvereszköz-gazdálkodási termék­családnak. 

Csuhaj V. Imre, az alapot kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója a befektetéssel kapcsolatban elmondta:

A Kárpát-medencei régió vállalatainak versenyképessége azon múlik, hogy mennyire tudnak bekapcso­lódni a digitalizáció mindent átható folyamatába. Minden vállalatnak elemi érdeke, hogy az elérhető legkorszerűbb, biztonságos és jogtiszta szoftverekkel működjenek. Az IPR-Insights csapata ebben tud kima­gasló színvonalú tanácsadást nyújtani, amit eddigi dinamikus fejlődésük is bizonyít. 

Az IPR-Insights International Zrt. 2015-ben a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő (ma: Bonitás Befektetési Alapkezelő) Zrt. tőkebefektetése révén kezdett nemzetközi terjeszkedési terveinek megvalósításába. Az akkor 230 millió forint éves árbevételt elérő magyar cég Varsóban nyitotta meg első külföldi irodáját, és most Románia felé nyit.

A terjeszkedésről és a vállalat tevékenységéről Zsoldos Sándor, az IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta:

A hatékony szoftvergazdálkodás segítségével vállalati szinten jelentős költség­meg­takarítás érhető el, a nagy szoftvergyártók auditfenyegetése változatlanul jelentős kihívás a felhasználók számára. Ráadásul az alul- illetve túllicencelés gyakran egyidejűleg jellemző a szervezetekre, így a vállalat­vezetők nyitottsága és igénye egyre nő a megfelelő szoftvereszköz-gazdálkodás iránt. A négy évvel ezelőtti lengyel piaci helyzethez hasonlóan egyelőre Romániában sincs gyártófüggetlen szoftver­gazdálkodási tanácsadó és megoldás, így életképes ötlet ezt a piaci rést megcéloznunk.

A társaság terjeszkedési terveinek legfontosabb mozgatórugója a 17 év alatt felhalmozott tapasztalat és szaktudás kiaknázása további régiós országokban,valamint a globális szoftvergazdálkodási piac – nemzetközi prognózisok szerinti – évi 14-15 százalékos növekedése. 

Az IPR-Insights menedzsmentjének várakozása szerint a 2019-ben alapítandó román leányvállalat 2024-re érheti el a hazai árbevétel jelenlegi szintjét. 

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap kezelője a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. A tőkealap tevékenységét 2017 végén kezdte, összesen 20 milliárd forintot fektethet be. A befektetések Magyarországon vagy a hazánkkal határos hét ország (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) egyikében bejegyzett vállalkozások határon túli terjeszkedését támogathatják. 

A fejlesztésekre kínált befektetésének maximuma 480 millió forint, innovatív cégek esetében ennek duplája jellemzően 3-7 éves időtávra. A tőkealap által megszerzett tulajdonrész nagysága főszabályként 10-49 százalék között lehet („csendestársi” befektetés); exitpolitikája az alapítói-menedzsmenti kivásárlást tekinti prioritásnak, az ettől való eltérésről az alapítók és a tőkealap közösen döntenek.

Az IPR Insights független szakértőként kínál átfogó szoftvereszköz-gazdálkodási (SAM) megoldásokat és licenc­tanácsadást nagyvállalatoknak. E komplex feladat működtetéséhez az informatikai, számviteli és jogi vonatkozások és összefüggéseik pontos ismerete és átlátása szükséges.

A cégcsoport árbevétele évről évre stabilan növekedett, 2017-ben elérte a 435 millió forintot.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.