Stagnáló árakat hozott a február a budapesti értéktőzsdén

Pénzügyek2019. márc 1.Növekedés.hu

Helyben topogó árak jellemezték a februári kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában. Pedig a hazai és a nemzetközi hangulat kifejezetten jó volt. Magyarországot végre felminősítette a Standard & Poor’s és a Fitch, a kereskedelmi háborúval kapcsolatban békülékeny nyilatkozatok születtek és a hazai vállalati gyorsjelentések sem okoztak csalódást.

Vegyes előjelű híreket, de mégis összességében Inkább optimizmust hozott a február a világ tőkepiacain, ami elsősorban az amerikai – kínai kereskedelmi háború enyhülésével kapcsolatos információknak tudható be. Nem csoda, hogy a legjobban ezúttal a kínai tőkepiac teljesített. Érkeztek azért negatív hírek is a nemzetközi piacokról, elég csak a „no deal brexit” egyre közelítőbb forgatókönyvére, vagy a félbemaradt amerikai-észak-koreai tárgyalásokra gondolni. A nemzetközi piacok azonban felfelé korrigáltak, nem csak a kínai, de a vezető nyugati tőzsdeindexek is 5-7 százalékos pluszban zárták a februárt.

Magyarországon szintén a pozitív hírek voltak túlsúlyban, de vélhetően a befektetők már számítottak ezekre, mert sem a nemzetközi hitelminősítők várva várt felminősítéseit, sem a forint erősödését, sem a hazai blue chipek összességében pozitív gyorsjelentéseit nem követte hurráoptimizmus, illetve érdemi emelkedés. A kisebb pozitív hullámok után mindig megérkezett a korrekció is. A tőzsdeindex végül enyhe mínuszban zárt, 40 856 pontról, 40 333 pontig esett.

A vezető részvények közül egyedül az OTP nem publikálta februárban a gyorsjelentését, így a második havi 84,5 milliárd forintos forgalmat és a 3,3 százalékos áremelkedést még legfeljebb csak a várakozások hajthatták. A Mol 35 milliárd forintos kereskedési érték mellett 1,9 százalékkal esett, pedig elsősorban a jó kitermelési eredmények miatt az olajipari cég felülteljesítette a 2018-as célkitűzéseit. A Magyar Telekom és a Richter Gedeon is erős 2018-as évről számolt be.

A kisebb forgalmú papírok közül ezúttal az AutoWallis volt a legizgalmasabb, amely egyetlen hónap alatt 18,9 százalékkal drágult. Az autóipari részvény látványosan helyet kér a legfontosabb hazai részvények között, februárban „becsengetett”, illetve sajtótájékoztatón is bemutatkozott a tőzsdei közvélemény előtt. Az Est Media hónapról, hónapra hullámzó teljesítményt mutat, ezúttal lefelé mozdult nagyobbat az ár, csakúgy, mint a Waberers esetében.

A februári, 193,6 milliárd forintos összesített forgalom elmaradt a januári 231,5 milliárd forintos kereskedési értéktől, valamint a bázisnak tekinthető 2018. februári értéktől (277,5 milliárd forint) is. A 9,7 milliárd forintos napi átlagos forgalom a megelőző havi 10,5 milliárd forinthoz, vagy a bázis 13,9 milliárd forintjához képest szintén némileg alulteljesítő volt.

A brókercégek forgalmi listáján visszaerősített és első lett a Wood & Company (88,6 milliárd forintos duplikált forgalommal), e teljesítményével nem sokkal, de megelőzte a Concorde (80,7 milliárd forint) és az Erste (63,9 milliárd forint) kereskedési értékét.

 

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.