Úgy veszi az aranyat Kína, mint a cukrot

Pénzügyek2019. jan 11.Növekedés.hu

A dollárkitettség csökkentése és a kereskedelmi konfliktus kiszélesedésének kockázata is közrejátszik abban, hogy Kína jegybankja egyre több aranyat vásárol, legutóbb tíz tonnát. 

A kínai jegybank 1853 tonnára emelte aranytartalékainak szintjét - jelentette a Bloomberg. A világ egyik legnagyobb gazdasága olyan időszakban döntött az aranytartalékának mintegy 10 tonnával (320 000 arany uncia) növelése mellett, amikor

jelentősen felerősödtek az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus kirobbanásával kapcsolatos félelmek.

Az arany rendkívül erős hónapot zárt decemberben azzal egyidejűleg, hogy az amerikai részvénypiac és a dollár kilátásaival kapcsolatos befektetői aggodalmak fölöttébb megnövekedtek.

  Aranytartalékok országok szerint (forrás: IMF)

Az arany árfolyamának erősödéséhez hozzájárulhatott az is, hogy egyre több közgazdász véli úgy:

a Fed kénytelen lesz szünetet tartani a megkezdett kamatemelésben.

Matthew Turner, a londoni Macquarie Group Ltd. stratégája szerint az emelkedés hátterében feltehetően a befektetők diverzifikációs szándéka áll, amelynek elsődleges célja a dollárkitettség csökkentése.

Jelenleg a legtöbb arannyal az USA, Németország, Franciaország, Olaszország, valamint Oroszország rendelkezik, Kína a válság óta fokozatosan felzárkózik a mezőnyhöz.
A válság óta a legnagyobb vásárló Kína, Oroszország, India és Törökország voltak. 

A Bloomberg írásában megemlíti, hogy a világ jegybankjai közül nemcsak a kínai növelte aranytartalékait 2018-ban, nagyobb volumenű bevásárlást eszközölt például Lengyelország és Magyarország is.

A Magyar Nemzeti Bank még októberben jelentette be, hogy tízszeresére növelte az ország aranykészletét, így 31 tonna jelenleg a magyar aranytartalék. A közép-kelet-európai térségben a legtöbb aranykészlettel Lengyelország (117 tonna) és Románia (104 tonna) rendelkezik.

SZA

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.