ÜTÉSÁLLÓ A MAGYAR TŐZSDE

Pénzügyek2018. feb 15.Növekedés.hu

A méretes amerikai korrekcióhoz képest kisebb léptékkel és időben is kicsit eltolva esett vissza a hazai tőzsdeindex, a BUX. Az ingatlanpiaci és gépipari papírok bírták a legjobban a „hideg” napokat, míg az energiacégek és a globálisan értékesítő Richter Gedeon Gyógyszergyár voltak most az áresés éllovasai. Február első hetében alaposan visszaestek a globális tőzsdeindexek. Határozott lejtmenetről ugyan még korai lenne beszélni, de a korrekció, vagy az elbizonytalanodás kifejezések jól leírják a nemzetközi hangulatot.

Itthon hamarabb

Magyarországon a visszaesés még egyáltalán nem nevezhető drámainak, hiszen, ha az eddigi történelmi csúcshoz, vagyis a január 23-i 41516 ponthoz viszonyítunk, akkor február 20-ig csak 7 százalékkal mutat alacsonyabb értéket a 38667 pontos záróindex. Érdemes azonban megfigyelni, hogy mintha Budapest ezúttal a világ előtt járt volna, mert itthon már január utolsó hetében, vagyis a globális krach előtt megvolt az esés java (4 százalék) és a nemzetközi riadalom utánra már csak egy kisebb, 3 százalékos visszaesés maradt.

A komolyabb papírok

Minden piacon vannak kicsi, vagy alvó papírok. Azok a cégek, amelyekre soha nem születik kötés, a hossz idején rossz, a visszaesés idején pedig értékálló befektetésnek tűnnek, pedig egyszerűen csak annyi a történetük, hogy a kutya sem foglalkozik velük. Ha a piac teljesítményét nézzük, érdemes inkább a prémium kategóriás, vagy a BUX-indexbe is bekerülő papírokkal foglalkozni, de azért olykor ez is túlzó szűkítést jelent, mert az iparági sajátosságokat néha a másodvonalbeli papírok mutatják jobban. Talán az összevetésben jó kompromisszum, ha azt mondjuk, hogy Magyarország tőkepiacának vizsgálatát azon papírok körében érdemes megnézni, amelyekben zajlik a kereskedés, azaz működik a kereskedési könyv, van érdemi forgalom is, azaz kijelenthetjük, hogy valós piaci hatásokra mozog az ár.

Stabil az ingatlan

Na, de kik viselték a legjobban a nemzetközi esést? Leginkább az ingatlanpiac.
Az a néhány ingatlanrészvény, amely a BÉT-en elérhető, így a BIF, az Appeninn, illetve a Graphisoft Park a vesztes napokban is ütésállónak bizonyultak. Egyik sem veszített értékéből, sőt, a BIF 8, az Appeninn 6, míg a Graphisoft Park 2 százalékot drágult.

Gépipar

Még jobban muzsikált ezekben a napokban a gépipar, a Rába 9 százalékot drágult, míg a Csepel Holding egyenesen 24 százalékot. Ezekhez az értékekhez azért muszáj hozzátenni, hogy ezen cégek részvényei azért valójában kevésbé „kereskedhető” papírok, mert nem eléggé likvid a kereskedésük.

És a vesztes oldal?

Ezúttal kifejezetten gyengén muzsikált a Richter Gedeon Nyrt, amelynek részvénye 13 százalékot zuhant a vizsgált időszakban.
Ez a nagy visszaesés részben magyarázható a globális elbizonytalanodással is, hiszen a gyógyszercég döntően exportra gyárt, így őt a többieknél jobban megviseli a világgazdaság gyengélkedése. De azért a legfőbb okok vállalat-specifikusak voltak. A társaság egyik legígéretesebb termékéről (Esmya) bizonytalan hírek keringenek és a héten publikált gyorsjelentés sem volt az igazi. Ráadásul az új vezérigazgató, Orbán Gábor nagyon visszafogottan beszélt a közeljövőről Azzal hűtötte a kedélyeket, hogy vége a kiugró növekedést hozó aranyéveknek. A Richter hagyományosan szereti a konzervatív kommunikációt és a felfokozott pozitív hangulatot mindig tompítják a vezetői, de ez most talán túl jól sikerült.

Baj van az energiapapírokkal is

Baj van, de azért nem olyan súlyos baj. A vizsgált periódusban valamennyi magyar részvény közül a legrosszabbul a Pannergy energiaipari papír teljesített, 20 százalékkal esett, de nála elsősorban társaság-specifikus hírek mozgatták a piacot. Arról szállingóztak a hírek, hogy talán mégsem elsz a cég felvásárlás célpontja.
A Mol (mínusz 9 százalék) sem tündökölt, az átlagosnál többet esett, ami meglepő lehetett, mert a vállalatcsoport 207-es éve rekorderedményeket hozott.
Az ok egyértelmű, az energiaszektor nagyon össze van kötve a gazdasági növekedéssel, ha lassulásra utalnak a jelek, akkor ezek a cégek ezt mindig megsínylik.

Bank és biztosító

A lakosság anyagi helyzete, a gazdaság általános állapota meghatározza az ország vezető lakossági bankjának megítélését. Az, hogy az OTP csak 3 százalékot esett, jól jelzi, hogy a befektetők nem annyira magyar, mint inkább amerikai problémákat azonosítottak. Ám a CIG Pannónia Életbiztosító jobban visszaesett, 6 százalékos mínuszt produkált.  Ennek is lehetnek egyedi okai, a korábbi nagy szárnyalás után indokolt lehet a korrekció, de amennyiben a piac hatékonyan árazott, a biztosító visszaesése indokolt volt. A biztosító társaságok ugyanis multiplikatív módon, felerősítve tükrözik egy adott gazdaság bizalmi állapotát. Amikor kicsit rosszabbul megy egy nemzetgazdaságnak, a cégek és a magánszemélyek elsők között spórolnak a biztosításon, így ez a szektor jellemzően felerősítve adja vissza a hangulati változásokat. Márpedig a változás az elmúlt három hétben tagadhatatlanul negatív volt.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.