Egy magyar cég fejlesztett céldrónt légvédelmi kiképzési célokra

Siker2021. okt. 1.Dajkó Ferenc Dániel

Egy jakabszállási cég fejleszt katonai célú drónokat Magyarországon. A vállalkozás a NATO certifikációt is megszerezte. Egyik termékük a PROTAR különleges légvédelmi kiképzési célokra alkalmazható. A vállalat tervezőmérnökét kérdeztük az általuk fejlesztett és gyártott drónokról.

A drónok az iparban, a mezőgazdaságban és a haditechnika terén is számos változást hoztak. A harmadik Drónkonferencián és Expón, amiről a növekedés.hu is beszámolt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is kiemelte, hogy erős drónökoszisztémára van szükségünk. 

Műrepülőkkel kezdték

A Genevation Aircraft Ltd. egy katonai drónoktervezésével és gyártásával foglalkozó magyar vállalat. Székhelyük Jakabszálláson, a helyi sportrepülőtéren található. A két alapító, Farkas Csaba és Szabó Viktor eredetileg műrepülőgépek tervezésére és gyártására hozták létre a vállalkozást. Ez a műrepülő szénszálas kompozit anyagokból és egy acél szerkezetből áll – tudtuk meg Kelemen Sándor Márktól, a cég tervezőmérnökétől.

Kelemen Sándor Márk, a Genevation Aircraft tervezőmérnöke

Később a műrepülőgép gyártás során szerzett tudást  már fel tudták használni a járműipar, légiipar, sőt a hadiipar területén is, tulajdonképpen bárhol, ahol szükség van rá, hogy könnyű és nagy merevségű legyen az adott eszköz, így jutottak el a drónokhoz – fogalmazott.

Egy általulk tervezett műrepülő szénszálas kompozit kerék burkolata, kézbe véve megdöbbentően könnyű, mintha egy darab papírlapot tartanánk

Szűk, de bővülő piac

A drónipar itthon még egy viszonylag kis szektor. Arányaiban nincs még annyi szereplő, mint mondjuk az USA-ban, vagy éppen Kínában. Viszont az gyakorlatilag biztos, hogy a jövőben ez az iparág csak bővülni fog, hiszen a drónok piaca hazánkban folyamatosan és jelentősen növekszik - ismertette. A kereslet mértéke természetesen jelentősen függ a felhasználási szegmenstől is, de újabban elkezdték felfedezni a mezőgazdaságban, sőt a hadiiparban is a drónokat. Ez utóbbi területen tevékenykedik a Genevation Aircraft is. A drónok hadiipari felhasználása pedig itthon még eléggé kiaknázatlan – húzta alá Kelemen Sándor.

Most a konferenciákon, amiken részt vettek érzékelték, hogy a Honvédségben zajló jelentős fejlesztések során egyre jelentősebb figyelmet fordítanak a drónokra is – tette hozzá.

Saját termékekkel vannak jelen

Kiemelte, hogy a piacon ők teljesen saját fejlesztésű termékekkel vannak jelen. Több termékük közül az egyik legújabb a PROTAR nevű úgynevezett céldrón amit mi is megtekinthettünk. Ez az eszköz is  kifejezetten katonai felhasználásra készült és érdekessége, hogy gyakorlatilag egy fogyóeszköz – tudjuk meg. A lényegük, hogy ezeket a drónokat lelőjék. Amikor légvédelmi gyakorlat van, erre a célpontra, erre a drónra lőnek föld-levegő, vagy éppen levegő-levegő rakétákkal a katonák. Tehát például a Gripen pilóták is ezeken a drónokon gyakorolhatnak, hiszen tökéletesen el tudják játszani a légtérsértő gép szerepét – húzta alá.

A PROTAR céldrón

A PROTAR célrepülő rendszer egyébként egy gázturbinás meghajtású, mindössze 70 kilogrammos eszköz, Katapulttal indítják, és 6000 méter magasságig tud felszállni. 50 kilométer a hatótávolsága, és 45 percig képes üzemelni. 5 kilogramm hasznos terhet képes magával vinni és a nagyobb hajtóművel akár 150 m/s sebességre is képes. Fontos, hogy akár tengeri felhasználásra is alkalmas, és rossz időjárási körülmények között is alkalmazható. A Genevation által gyártott és forgalmazott készletnek az erre a célra fejlesztett katapul trendszer is a része - tudtuk meg.

A PROTAR szárnyeleme, kompozit elem, és fém szerkezet

A PROTAR egyébként már a fejlesztésnek abban a szakaszában van, hogy képes repülni és gyakorlatilag működőképes – hangsúlyozta.

A Genevation Aircraft egyébként egy NATO certifikált vállalat, így termékeikből bármelyik a szövetségi rendszerhez tartozó ország rendelhet.

A PROTAR, mint komplett rendszer is megvásárolható, de szolgáltatásként is igénybe vehető. Ilyenkor a megrendelő például kér egy hadgyakorlatra 5 darab drónt, amit a Genevation kivisz minden szükséges felszereléssel és pilótával együtt – ismertette.

Egy dolláros alkatrész miatt hónapos csúszás

Innovatív termék, és kereslet tehát van. A jakabszállási vállalatot, hasonlóan más cégekhez, két egészen más probléma érint napjainkban: az alkatrészhiány mellett a szakember hiány. A különböző alkatrészek terén az ellátási láncokban jelentkező problémák azonban őket még jelentősen nem akadályozzák, sőt a PROTAR projekt esetében például egyáltalán nem áll fenn alapanyaghiány, de van olyan munkájuk ami egy hónapja áll, mert nem érkezett meg hozzá egy megközelítőleg egy dolláros alkatrész – fogalmazott.

Még nincs itthon képzés

A Genevation egy kisebb cég, 35 fő dolgozik náluk, azonban Kelemen Sándor Márk úgy látja, viszonylag nehéz szakembert találni, hiszen drónipari képzés külön még nincs az egyetemeken. Az informatikai részt azt persze meg lehet tanulni a felsőoktatásban, azonban mivel specifikus képzés egyenlőre nincsen, így fontos az önképzés. Kelemen Sándor magának például az e-bay-en rendelt egy drónt két évvel ezelőtt és azon szerezte meg a drónok tervezéséhez szükséges első ismereteket – tudtuk meg.

A jövőre nézve azonban komoly fejlődési lehetőséget látnak és azt sem tartják kizártnak, hogy akár ilyen célú képzés létrejön majd itthon.