A fő tulajdonos a stratégiai célok teljesülése esetén részvényekkel támogatja az AutoWallis menedzsmentjét

Tőzsde2019. okt. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az AutoWallis tavasszal meghirdetett stratégiájának megvalósítását Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) indításával ösztönzi az AutoWallis fő tulajdonosa. Az ehhez szükséges 7,35 százalékos részvénycsomagot a Wallis Asset Management térítés nélkül biztosította. Az AutoWallis és leányvállalatainak menedzsmentje csak akkor jut a részesedéshez, ha a kitűzött eredményességi célok teljesülnek.

Augusztusban az AutoWallis, valamint leányvállalatainak (Csoport) vezetői részére Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) indításáról határozott a vállalat fő tulajdonosa, a Wallis Asset Management Zrt. (WAM). A program elindítása a vállalat (és így a WAM-on kívüli többi intézményi- és lakossági befektető) számára – az MRP szervezet működtetésén kívül – semmilyen ráfordítással, kötelezettséggel nem jár, ugyanis az ahhoz szükséges 7,35 százalékos (19.890.331 darabos) részvénycsomagot a WAM térítés nélkül adta át (így részesedése 72,36 százalékra csökkent).

Az AutoWallis tehát nem a saját forrásaiból és költségén motiválja a Csoport munkavállalóit és menedzsmentjét, így az MRP közvetlenül és motivációs hatásán keresztül áttételesen is növeli a részvényesi értéket.

Kezdetben a Csoport 24 vezetője vesz részt a 2, illetve 3 éves programokban, akik csak akkor juthatnak AutoWallis részvényeikhez (és az azok után addig fizetett osztalékhoz), ha a kitűzött hosszú távú stratégiából levezetett eredményességi célok teljesültek, és ezzel hosszú távon hozzájárulnak a részvényérték növeléséhez. A programot a vállalattól független MRP szervezet irányítja. Az MRP hatékonyan támogatja a stratégia megvalósulását, és további motivációt jelent a kitűzött célok eléréséhez.

Az AutoWallis májusban mutatta be 2024-ig szóló stratégiáját és 2029-es jövőképét, melyben a vállalat robosztus növekedésével számol a következő tíz évben, és célja, hogy a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen. Az AutoWallis fő tulajdonosa már korábban jelezte, hogy a stratégia megvalósulását több eszközzel is támogatja, és célja, hogy a vállalat jelentősen növelje a részvényesi értéket. Mint emlékezetes, a WAM az MRP program támogatása mellett korábban vállalta, hogy az AutoWallis által később részére fizetendő osztalékot tőkeemelésként visszajuttatja a társaságnak, amennyiben az szükséges a későbbi növekedés, akvizíciók finanszírozásához.