A legnépszerűbb részvények árazásában is nagy eltérések vannak

Pénzügy2021. jan. 17.Fellegi Tamás

Teljesen más a jelenleg azonos kapitalizációjú Facebook és Tesla értékeltsége, emellett más érdekességekről is az idei kilátásokról is szó volt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Mi várható idén?

A műsor vendége ezúttal Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője volt. A szakember összességében optimista a pénz-és tőkepiacok idei kilátásaival, véleménye szerint a tavaly inkább megtakarító lakosság a gazdaságok visszapattanásával, a korlátozások fokozatos eltörlésével visszatér a fogyasztáshoz, ami a társaságok eredményeiben csapódik majd le. A 2020-ra vonatkozó előrejelzések nem jöttek be, hisz keresztülhúzta a terveket a járvány, így kérdés, hogy az idei előrejelzések stabilak lehetnek-e. Mindenesetre most úgy áll a helyzet, hogy továbbra is zajlik a védekezés a járvány ellen, tovább, mint korábban gondoltuk. Azt várják világszerte, hogy elérjük az átoltottságot, hogy megindulhasson a korlátozások megszüntetése és ennek függvényében az egyes szektorban (égiközlekedés, turizmus, vendéglátóipar, szolgáltatószektor) megindulhasson a fellendülés.

Az elemző szerint nagy a lakossági megtakarítás, így a nyitás után megnőhet a fogyasztási, költekezési kedv, ezzel viszont alacsonyabb kínálat állhat szemben, ezért akár inflációs nyomás is megjelenhet. Az export fellendítése érdekében sok jegybank az enyhe devizagyengítés felé mozdulhat, ugyanakkor a forint tavaly túl sokat gyengült ahhoz, hogy szükség legyen a további leértékelődésre.

Technológiai szektor

Ami a nagy tech cégeket illeti, még ha sokat is emelkedtek, nem feltétlenül kell visszaesniük, ha nem túlértékeltek, hisz nem valószínű, hogy termékeik, szolgáltatásaik iránt csökkenne a kereslet a következő időszakban. A Facebook például P/E alapon olcsóbb, mint az S­&P 500 index átlaga, vagyis esetében abszolút nem beszélhetünk lufiról, a Tesla már más kérdés ezzel szemben, hisz a legendássá vált autógyártó csillagászati értékeltségével nehezen vethetők össze jövőbeni várható profitszámai még a legoptimistább forgatókönyv esetén is.

Richter

Ami a hazai piacot illeti, a BUX tekintetében nem lehet okunk panaszra, szép emelkedésen van túl az index. Különösen a Richter ment jól a héten, ennek oka, hogy nagyobb árbevételt várnak a korábbinál  a húzótermék, a Vraylar esetében. Ugyanakkor az árazás már nem feltétlenül alacsony, lehetnek még kihívások idén, illetve célszerű a tavalyi negyedik negyedéves eredményt is kivárni ahhoz, hogy kicsit tisztábban lehessen látni. Lényeges lesz még a menedzsment előrejelzése, különösen a a Vraylaron kívüli egyéb termékek tekintetében.

OTP

Az OTP esetében kérdés a moratórium utáni nemfizetési helyzet, ugyanakkor az elemző szerint a lakosság pénzügyi helyzete nem rossz, nem is veszik olyan nagy arányban igénybe a moratóriumot, hogy azt aggasztónak lehessen nevezni. Most ráadásul nem nőnek a tartozások, mint 2009 után, amikor a svájci frank árfolyamváltozás okozott gondokat. Így Cinkotai szerint nem várható nagy gond a moratórium vége után.

A kamatmarzs ugyan alacsony, ugyanakkor a volumen növekedése ezt ellensúlyozza, és egyelőre nem mutatkozik komolyabb visszaesés a hitelpiacon, az ingatlantranzakciók száma is csak átmenetileg esett vissza tavasszal. A lényeg, hogy ez a válság nem hasonlítható a 2009-eshez, így az OTP-t sem viseli meg. A 14 ezer forintos részvényárfolyam mindeközben már nem alacsony, hisz közel a csúcs, de ha bankpapírt akarnak majd venni a befektetők a járvány után, akár drágábban is megveszik.

Mol

A Mol árfolyama szempontjából lényeges az olajár is, ami Cinkotai szerint sokkal magasabbra nem fog emelkedni, mert nagyon hamar előkerül a korábban látott hatalmas kínálat. Mindazonáltal a Mol jó teljesíthet 2021-ben, ugyanakkor az utolsó hónapok nagy emelkedése ezt már nagyjából beárazta.

Telekom

A telekom esetében vannak érvek és ellenérvek: a MÁP Pluszhoz képest nem igazán vonzó a Telekom osztalékhozama, ugyanakkor az 5G érdemi növekedési lehetőséget jelenthet. A cég elég sok pénzt termel mindazonáltal, és ez vagy a vállalat mérlegében marad, vagy az adósságot lehet csökkenteni belőle. Az sem kizárható, hogy az osztalék helyett erősebb részvényvisszavásárlás lesz a jövőben, és ha érdemben fogy az állomány, már generálhat érzékelhető áremelkedést.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.