Az Interactive Brokers tőzsdetagságot kapott a Budapesti Értéktőzsdén 

Pénzügy2021. jún. 1.Növekedés.hu

A több mint negyven éves múltra visszatekintő globális befektetési szolgáltató, az Interactive Brokers a Budapesti Értéktőzsde legújabb tőzsdetagja – a csatlakozást a Budapesti Értéktőzsdén tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be a brókerház és a BÉT. Az értékpapírcég emellett azon régiós törekvésének is hangot adott, miszerint budapesti irodájukat kívánja a közép-európai működése központjává emelni. A bejelentések a hazai tőkepiaci ökoszisztéma jelentős mérföldköveinek tekinthetők: míg a társaság tőzsdetaggá válásával világszerte mintegy 1,3 millió ügyfele számára válnak elérhetővé a BÉT részvényszekciójának értékpapírjai, utóbbi lényegesen növeli Magyarország régiós tőkepiaci súlyát.

A magyar származású Thomas Peterffy által alapított Interactive Brokers budapesti székhelyű leányvállalata, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. 2021. május 25-én nyújtotta be a tőzsdetagság, illetve a kereskedési jog iránti kérelmét, amelyet május 27-én pozitívan bírált el a Budapesti Értéktőzsde. Az Interactive Brokers a világ több mint 30 országa mintegy 135 tőzsdéjének termékeihez biztosít hozzáférést ügyfelei számára, akik egyetlen integrált befektetési számlán (Integrated Investment Account) keresztül intézhetik befektetéseiket.

A globális brókerház tőzsdetaggá válása által a BÉT – amely részvényszekciója értékpapírjainak közel 60 százalékát tulajdonolják nemzet­közi befektetők – befektetői bázisa is számottevően szélesedik, így az Értéktőzsde tervezett tőzsdei bevezetése szempontjából is jelentős mérföldkőnek tekinthető.

Az Interactive Brokers a sajtótájékoztató keretében egyúttal régiós terjeszkedésének újabb mérföldkövét is bejelentette, miszerint a társaság budapesti irodáját kívánja megtenni a közép-európai működése központjává. Ezen lépés a hazai tőkepiaci ökoszisztéma elmúlt években tapasztalható fejlődését is validálja, amely a közelmúltban többek között az azonnali piac fellendülésében és a BUX index újabb történelmi rekordértékében, a kötvénypiac növekedésében, valamint az árupiac újjáéledésében nyilvánult meg.

Több joghatóságot is gondosan megvizsgáltunk, és magyarországi jelenlétünk, valamint a cég magyarországi gyökerei miatt is logikus lépés volt számunkra, hogy itt hozzuk létre a közép-kelet-európai és délkelet-európiai piacokat kiszolgáló központunkat. Terveink szerint első lépésben mintegy 100 főt kívánunk alkalmazni a magyarországi és a régiós ügyfeleink támogatására és kiszolgálására, így Budapestet tesszük közép-európai működésünk centrumává, ahonnan lépést tudunk tartani a Nyugat-, illetve Kelet-Európában és a világ többi részén egyformán tapasztalható, gyors ütemű ügyfélszám-növekedésünkkel.

– nyilatkozta Thomas Peterffy.

Örülünk, hogy az év elejétől mostanáig 20 ezer új ügyfél nyitott számlát nálunk, és sikeresen befejeztük a 40 ezer meglévő közép-kelet-európai ügyfelünk összesen 3 milliárd dollár értékű befektetéseinek áthelyezését az Interactive Brokers Central Europe-hoz. Természetesen várjuk új ügyfelek csatlakozását is, akár közvetlenül nálunk akár más brókercégek ügynökein vagy külső tanácsadókon keresztül jelentkeznek.

– tette hozzá Hanti Miklós, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. vezérigazgatója.

A Budapesti Értéktőzsde büszkén és örömmel köszönti tagjai között az Interactive Brokers Central Europe-ot. Az Interactive Brokers a pénzügyi technológia fejlesztésének az élvonalát képviseli, és tagi jelenléte magasabbra emeli a teljes magyar értékpapír-kereskedelmi ökoszisztéma profilját és színvonalát.

– hangsúlyozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.