Biztató a BÉT három legnagyobb cégének második negyedéve

Pénzügy2020. aug. 7.Fellegi Tamás

A piac toleráns a második negyedéves adatokkal a tőzsdéken Virág Ferenc, a Random Capital tulajdonosa és tanácsadója szerint, aki a Trend FM Prémium kategória műsorában elemezte a negyedévet, különös tekintettel a BÉT blue chipjeire.

Virág Ferenc szerint a nagy cégek eredménye bizakodásra ad okot, ami a sorrendet illeti: a Richter csodálatos, az OTP jó, a Mol jól bírta a nagyon rossz külső környezetet, a Telekom a leggyengébb.

Mol

A szakember szerint a Molra ütésálló papírként tekintettünk a korábbi években mondván: vagy az olajár jó, vagy a finomítói marzs, így a Mol egy pénzgyár, évi 2,6 milliárd dollár körüli EBITDA értékkel. Most viszont ez másként van: 1,7 milliárd dollár körüli EBITDA várható, ugyanakkor mégis pozitív lesz a Mol cashflowja, köszönhetően a költségcsökkentésnek.

Ez lényeges tényező: azt jelzi, hogy cég alkalmazkodni tud a nehéz helyzethez. Ugyancsak lényeges, hogy hiába bukkan fel újra a járvány, már nem zárunk le, ráadásul messze nem is annyira halálos a kór, mint amitől a kezdetekben féltek. A legnagyobb pozitívum a Molban, hogy a kiskereskedelem nőtt: a kereslet visszaállt a korábbira, sőt fellendülés zajlott. A vásárlák ott voltak a kutakon, lehet, hogy kevesebbet tankoltak, de többet vásároltak, ettek, ittak, kávéztak, vagyis a folyamatok a hosszabb távon várt irányba zajlanak (amikor majd az elektromos autót töltik, és több idő van a fogyasztásra).

Az olajat is kár lenne Virág szerint temetni: nem olyan gyors az elektromos autóra való átállás folyamata, hogy ne lehessen még az olajon jól keresni a következő években, akár kitermelésről, akár feldolgozásról, akár nagy-, és kiskereskedelemről legyen szó. A külső környezet most olyan rossz volt, hogy ennél rosszabbat már nemigen lehet elképzelni, a Mol alkalmazkodott, kibírta, ha jön a normalizálódás a piacon, újra termelheti a pénzt.

OTP

Az OTP eredménye annyival lett jobb az első negyedévinél, amennyivel kisebb lett a céltartalékolás. A bankok is nehéz időszakot élnek, akárcsak az olajipar, nem ezek a kedvenc szektorok a piacon, ehhez képest az OTP is jól teljesített. A moratóriummal kapcsolatban kérdésnek tartja Virág Ferenc, hogy 10 hónap szünet után az adósok teljesítik-e ugyanúgy kötelezettségeiket, a gazdaság felépülés szempontjából ennek valószínűleg meglesz az alapja.

Ami lényeges még, hogy a bank jelezte: az idén elmaradt osztalékot esetleg valamilyen formában jövőre kifizeti. Az a tény pedig, hogy Csányi Sándor időszerűnek a részvény vásárlását, amit a bank nagymértékű sajátrészvény-vásárlással is alátámaszt, ebben az esetben jelzésértékű.

Telekom

A Telekom helyzetét nem befolyásolta érdemben a járvány: noha az internethasználat ténylegesen sokkal nagyobb volt, ez az árbevételben érdemben nem jelentkezett. A részvényvisszavásárlás ugyanakkor nagyon nem megfelelő formában zajlott az aukció által Virág szerint, és az a tény, hogy ott nagy túlkínálat volt, meglehetősen kedvezőtlen. A Telekom egyetlen esetben lenne vonzó: ha visszaállna az osztalékrészvény kategóriába.

Richter

A Richternek nem feltétlenül kell nőnie árbevétel tekintetében: a profitábilitásnak kell megugrania, és ennek most vannak jelei. Ha ez megvalósul, jó esetben az árazás is más lesz, mint eddig. A Richter tevékenységében stabil, és most jónak tűnik az is, hogy nagy a készpénzállomány, hisz ez lehetővé teszi, hogy a jelenlegi húzóerő, a Vraylar helyett felépítsék majd az újabb húzóerőként funkcionáló termékeket.

A teljes adás itt hallgatható meg.