Egy részvénycsoport és egy árupiaci termék, amit érdemes lehet megvenni

Pénzügy2020. aug. 15.Fellegi Tamás

A piacokat és a makrogazdasági környezetet elemezte Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője a Trend Fm Prémium kategória műsorában, és megemlítette, milyen befektetési célpontokat tart vonzónak.

A visszaesés a múlté

Negatív meglepetés volt a második negyedéves GDP-visszaesés, bár ez várható volt a leálló iparágak miatt, de a világban szinte mindenhol így volt és rendszerint nagyobb mértékű is mint nálunk. Ugyanakkor már nem ez a lényeges, hisz ez egyszeri eset, sokkal fontosabb a kilábalás, a következő negyedévek teljesítménye.

Hiába folytatódik a járvány, teljes leállásra már senki nem gondol, ezért ilyen visszaesés már kizárt, inkább csak az a kérdés, milyen ütemű lesz a növekedés. Az európai tőzsdék is csak kis mértékben estek vissza, miután az adatok kijöttek a kontinens országairól. A befektetők már nem igazán a második negyedévre figyelnek, hisz azóta már sok minden történt, a jelent és a jövőt már optimistábban ítélik meg.

Fed, infláció

Felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy mi lesz a tőzsdét különösen Amerikában éltető pénzözönnel, a az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a limit nélküli eszközvásárlási program során kibocsátott rengeteg fedezetlennel pénzzel? Megpróbálják-e majd visszavonni, ha vége a válságnak? Egyszer megpróbálták, 2018-ban, akkor kissé visszafogta a gazdaságot és a tőzsdét is, amit Trump elnök nem viselt jól. Ha viszont ez nem történik meg, akkor lehet, hogy idővel akár kétszámjegyű inflációt is okozhat a rengeteg pénz, még ha nem is rövid távon, mivel most még a vírus is korlátozza a fogyasztást. Az elemző várakozása szerint végül fel fog pörögni az infláció, ha nem kerül sor a pénz legalább egy részének visszavonására.

Vakcinaspekuláció, Richter

Ami a vakcinaügyet illeti, a lehetséges fejlesztők részvényeivel már nem igazán érdemes spekulálni, hisz rengeteget emelkedtek, némelyik korábbi névtelen több ezer százalékot. Persze más cég, akár a Richter is profitálhat például egy gyártási licensz által. A Richter a legjobban teljesítő magyar részvény volt, a legjobban kinéző blue chip, ha nem is feltétlenül ezért, de a gyógyszergyártók általában is jobb teljesítménye mögött egy ilyen ok is meghúzódhat.

Tech szektor

Jó ideje a technológiai cégek az igazán sikeres szektor: vajon folytatódhat-e még a szektor további szárnyalása? Buró Szilárd szerint a Fed által kibocsátott pénz leginkább ezt a szektort hajtja, és az árak emelkedhetnek is még tovább, de minél előrehaladottabb szakaszban van egy ilyen típusú rali, annál nagyobbak a kockázatok: önmagában egy korrekció is igen nagy lehet százalékosan, ami egy ilyen kor beszálló befektető számára ijesztő lehet.

Tesla

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente külön kiemelte a Teslát, mint rendkívül sokat emelkedő, túlárazottnak tűnő részvényt, mint különlegességet. Buró Szilárd szerint ugyan a részvény valóban túlárazott, de nagyon sok pénz jön a piacra, és a divatos részvényeket, mint a Tesla, jobban veszik, bármilyen drágák. Ráadásul a Tesláról már feltételezhetik is az óriási gyártás-, és így profitnövekedést, hisz most már a korábbi pesszimista várakozásokra jócskán rácáfolt a cég. Ráadásul fel is aprózzák a Teslát, 1500 dolláros árnál ez már abszolút indokolt, tulajdonképpen már 300 dollárnál is az volt, hisz tartósan 100 dollár fölötti árnál már alkalmazni szokták ezt a módszert.

Vonzó célpontok

Arra a kérdésre, hogy mit tart még vonzónak, a szakember az árupiaci termékek közül az ezüstöt említette, a részvények közül pedig a magyar blue chipeket, tartja vonzónak, véleménye szerint olcsók nemzetközi összevetésben.

A teljes műsor itt hallgatható meg.