Elengedi Szlovákiát az OTP, átestek a ló túlsó oldalára a Richter-befektetők

Tőzsde2020. feb. 16.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

A Trend FM Prémium kategória műsorában Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője foglalta össze a BÉT két blue chipjeinek aktualitásait.

OTP

Az OTP-nek szlovák sajtóhír szerint sikerült túladni szlovák leányvállalatán. Az elemző szerint ez stratégiai döntés: ha egy országban túl kicsi a részesedés, vagy megnöveli azt a bank, vagy eladja. A szlovák részesedés 2-3 százalék volt, ezt nincs értelme fenntartani, pláne, hogy alacsony, egyszámjegyű megtérülést termelt, miközben a csoportátlag 15-18 százalék.

Az eredmény félmilliárd forint volt ennél a banknál, ami kb. 0,3 százaléka a teljes profitnak, a felszabaduló tőke viszont hasznosabban befektethető. Kérdés az elemző szerint, hogy mi az eladási ár: ha kedvezőtlen, akkor megjelenik a negyedik negyedéves eredményben negatívumként, jóllehet ezt a piac vélhetően helyén fogja kezelni.

Richter szárnyalás

A Richter árfolyama nagyon felszaladt, a befektetők megrohanták a papírt. Vélhetően arról van szó, hogy a piac, sőt még a forgalmazó partner Allergan is alulbecsülte a húzótermék, a Vraylar potenciálját. Tavaly újabb betegségtípusokra terjesztették ki a gyógyszert (bipoláris depresszió indikáció), és ez nagyon megdobta az értékesítést. Erre kaphatták fel a fejüket a befektetők, köztük a külföldi alapok is, sőt egyesek már 4-5000 forintot számolnak csak a Vraylarnak a Richter árában.

Csak a Vraylar

Vágó Attila viszont azt mondja, hogy a Vraylar nélkül a Richter jelenleg alig termel nyereséget, sőt, ha nem lett volna a forintgyengülés, lehet, hogy egyenesen veszteséges lett volna a Vraylar nélküli üzleti eredmény. Az orosz piac külön gondot jelenthet, mivel ott is szigorításokat vezethetnek be, így tovább csökken az ottani nyereség.

Így a jelenlegi Richter árazást szinte csak a Vraylarból lehet levezetni. A Vraylar értékesítése 2026-ra érheti el csúcsát, 2029-ben viszont kifut a védettség, jöhetnek a generikumok, melyek versenyt teremtenek neki. Mindemellett a Vraylarban is becsaphat valami váratlan esemény, hisz az Esmyánál is ez történt: csak van kockázata, ha egy termékre épül minden, pláne ebben az iparágban.

Lesz-e új termék?

A Vraylar, tegyük fel, valóban 4-5000 forintot ér a Richteren belül, mellette 800 forint a részvényenkénti készpénzállomány, de a többi vajon mennyit ér? Az elemző szerint ebben a pillanatban alig valamit, hisz nincs érdemi jövedelemtermelő képesség. Kiút csak akkor van, ha 2023-24-ben jönnek új termékek, főleg, ha a Vraylarhoz hasonlóan jövedelmezők, ez azonban még csak fikció, a menedzsmentnek dolgoznia kell a fenntarthatóságon.

Túlfutott az ár

Vágó Attila szerint kissé szélsőséges a befektetői hozzáállás: 4800 forintos árnál nagy volt a pesszimizmus, ő akkor 6000 forintos árat tartott reálisnak. Aztán viszont belelkesültek a befektetők a jó Vraylar-eredményre, és most szerinte át is estek a ló túlsó oldalára, ráadásul ugyanez történt az elemzők egy részével is, akik 8000 forintos vélárat hirdetnek. Vágó Attila szerint szükséges az óvatosság, a papír a pályát befutotta, amit ő várt, sőt túl is futott rajta.