Élénkül az árupiaci kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén 

Pénzügy2021. jún. 10.Sz. A.

Az utóbbi években lecsökkent forgalmú áruszekció reformját, a kereskedés felélénkítését határozta el a BÉT és az Equilor Befektetési Zrt., az új korszak kezdetét ünnepélyes kereskedésindító becsengetés jelezte a BÉT-en.

A budapesti tőzsdei kereskedésben bő másfél évszázados múltra tekint vissza az árutőzsdei kereskedés: először 1864-ben kezdődött meg, majd 1868-ban egyesült az érték-, és az árutőzsde. A kényszerű 40 éves szünet után 1989-ben önállóan alakult meg az árutőzsde, majd 2005-ben ismét egyesült a két intézmény. Azóta a BÉT keretén belül, külön szekcióban zajlik az árupiaci kereskedés.

A 2010-es években lanyhult az aktivitás, a kereskedés visszaesett, sokszor kötés sem volt. Most az Equilor részvételével reformra került sor az aktivitás megnövelésére: megszűntek az opciós és azonnali termékek, csak határidős termékek vannak, ezek a nagy olajtartalmú napraforgómag, a repce, az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza, az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica, az árpa és az euro búza.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója és Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója a ma reggeli csöngetésen

Az ügyletek elszámolási pontjai, vagyis ahol leszállíthatók a tőzsdén kereskedett termékek, bővültek, így az ország jóval nagyobb része kapcsolódhat be az árutőzsdei kereskedésbe, az eladók választják ki, hol szeretnének teljesíteni. A kereskedési idő változik, alkalmazkodik a nagy piacokhoz, így 11:00 és 16:06 között lesz a kereskedési időszak.

A januári szabályzatmódosítás után már megjelentek a kötések, hónapról hónapra nagyobb forgalom mellett. Főleg takarmánykukoricára kötöttek, a forgalom harmadát a napraforgómag tette ki, kisebb részben pedig árpával kereskedtek.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiacon betöltött pozíciójának jelentős megerősítését tűzte ki célul a BÉT, ezért az Equilor Befektetési Zrt-vel együttműködve átalakította az Áru Szekciójának szabályrendszerét. Az új kereskedési feltételek januárban léptek életbe, és az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb számban és érdeklődéssel fordulnak az árupiaci lehetőségek felé.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte: örömükre szolgál, hogy a régióban egyedülálló árupiac fejlesztése során az Equilorban komoly és elkötelezett partnerre találtak. Bíznak benne, hogy a következő hónapokban egyre nagyobb számban jelennek meg a szereplők mind tőzsdetagként, mind pedig kereskedőként a szekcióban, így a hazai tőzsdetörténetben több mint másfél évszázados múltra visszatekintő árupiac ismét a presztízsének megfelelő szerepet tölthet be a tőzsdei kereskedésben.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója elmondta, hogy az Equilor, mint a BÉT egyik alapítója, egyben legrégebbi független magyar szereplője számára mindig is kiemelt cél volt a hazai tőkepiac fejlesztése, és fontosnak tartják a jól jövedelmező, de a ma megszokottól eltérő befektetési lehetőségeket is felkínálni ügyfeleik számára.

Kifejtette, hogy az Equilor az elmúlt évtizedekben végig fenntartotta árupiaci tőzsdetagságát, így örömmel vesznek részt a szekció felpörgetésében és az ehhez kapcsolódó edukációban, szemléletformálásban. Szécsényi Bálint kiemelte, hogy a magyar agrárium a gazdaság jelentős motorja, és véleménye szerint miként erős gazdaság nem létezik erős tőkepiac nélkül, erős agrárium sem létezhet erős árutőzsdei kereskedés nélkül.