Erős negyedév a BÉT két legnagyobb cége mögött

Pénzügy2021. máj. 10.Fellegi Tamás

Jelentett a Budapesti Értéktőzsde két legnagyobb kapitalizációjú társasága, az OTP és a Mol. Az eredményeket elemzők vették górcső alá a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Mol

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj-, és gázipari elemzője szerint a Mol eredménye kitűnő lett, hisz a cég még javítani is tudott eredményén év/per év alapon. A fogyasztói szolgáltatások kiemelkedő volt, mindez úgy, hogy üzemanyagból 7 százalékkal kevesebbet tudtak eladni, de azt nagyobb árréssel.

A kitermelésre pozitívan hatottak a magasabb olaj-, és gázárak, a 60-65 dollár körüli olajár már kényelmes. Elvileg ennél magasabb ár is lehet a második félévben, miután eleve van egy emelkedő trend a nyersanyagoknál. A petrolkémia kitűnően teljesített, nagy a kereslet, jók a marzsok a vegyiparban, miközben a Mol növeli a vegyipar súlyát tevékenységén belül, jelentős fejlesztéseket eszközöl.

Idén már osztalékot is fizet a cég, ami nagyjából 100 forint lesz részvényenként. Jövőre ez már növekedhet, és Pletser Tamás szerint a cég a jövőben nagyobb szerepet szán az osztaléknak, kiszámítható osztalékpolitikát alakíthat ki.

OTP

Török Lajos, az Equlior Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy az OTP eredménye kiváló lett, de akadnak negatívumok, mint például a kamatmarzsok eróziója, amely akár még tovább is folytatódhat, emellett a több mint egy éve tartó hitelmoratórium, amit akár újra meg is hosszabbíthatnak, túl nagy bizonytalansági tényező. Kétségtelen, hogy a moratóriumban részt vevő hitelek között az esetleges fizetési problémákkal érintettek arányára vonatkozó becslések erősen szóródnak, az optimistábbak kicsi, 10 százalék alatti arányra számítanak.

Pozitívum, hogy tovább nőtt a külföldi leánybankok aránya és további akvizíciók is szóba kerülhetnek, miközben több helyen racionalizálási, költségcsökkentési intézkedések is zajlottak.

A részvény árfolyama Török Lajos szerint nem magas, fundamentálisan nem drága, ugyanakkor az európai összevetésben igen hosszú hitelmoratórium túl nagy bizonytalansági tényező ahhoz, hogy a befektetők ne legyenek óvatosak, egyelőre beárazzák a kockázatot.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.