Gyenge eredmények között egy kellemes meglepetés

Tőzsde2020. máj 20.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Megjelentek a BÉT blue chipjeinek első negyedéves gyorsjelentései, és ugyan a koronavírus-járvány ugyancsak részben érintette a negyedévet, már komoly nyomott hagyott a cégek eredményein, és a következő negyedévekre is profit figyelmeztetést adott ki sok cég.

A Trend FM Prémium kategória műsorának Miró József, az Erste Befektetési Zrt vezető elemzője és stratégája volt a vendége, a szakember az OTP, a Telekom, a Mol és a Richter eredményét vette górcső alá, utóbbi megörvendeztette a részvényeseket.

OTP

A bankok általában ilyenkor tartalékot képeznek, az OTP óriási céltartalékot képzett, leginkább talán óvatosságból, amiből akár az is adódhat, hogy ha mégsem alakulnak olyan rosszul a dolgok, akkor ebből fel lehet szabadítani, ami növelheti a következő időszak eredményeit. Ez már akár a második negyedéves eredménynél is mutatkozhat.

Tény, hogy a törlesztési moratórium miatt nehezen felbecsülhető, hogy a válság mennyire okoz nemfizetési problémákat lakosság körben, hisz ez csak 2021 januárjában fog kiderülni. Pont emiatt is képezett az OTP nagyméretű céltartalékot, ráadásul ugyanez a probléma az OTP többi működési országában is felmerülhet, hisz a járvány egyik piacot sem kímélte.

Telekom

A Telekom esetében csalódást keltő az eredmény, hisz elvileg a járvány nem okoz kedvezőtlen hatást, a lényegi hatást a forintgyengülés okozta, ami a lízingügyletek és a hitelek esetében jelentkezett. Így a pénzügyi veszteség lett jelentős, 11 milliárd forint, enélkül az eredmény nem lenne rossz.

Az, hogy megnőtt a telekommunikációs fogyasztás a járványban, kevéssé dobta meg a cég bevételét, egyrészt, mivel sok a fix tarifás előfizető, másrészt visszaszorult a roaming a külföldi utazások átmeneti megszűnésével.

Miró József szerint az Erste régiós telekom-elemzője szereti a Magyar Telekomot, ő magasabbra értékeli a jelenlegi árnál, nem tartja olyan rossznak, hogy a csökkenő osztalékot részvényvisszavásárlás kompenzálja. Miró szerint méltánytalanul esett mélyre a papír árfolyama, pláne, hogy a frekvencia aukciók eredményét is kedvezőnek tartja a stratéga: szerinte Telekom kevesebbet fizetett, mint várható volt, és még egy versenytárs is kiesett az 5G szegmensben a Digi személyében.

Tény, hogy a 20 forint osztalék szerény, különösen a MÁP Plusz kötvénnyel összehasonlítva, vagyis lakossági vonalon. Ezzel idővel a többségi tulajdonosnak, a Deutsche Telekomnak el kell számolni a kisrészvényesek felé, és nagyobb osztalékot kell fizetnie. Az idei döntés indokolható volt egyedi tételekkel, de hosszabb távon ez nem állja meg a helyét.

Mol

A Mol esetében nem meglepő a rossz eredmény, hisz visszaesett az üzemanyag fogyasztás és a kiskereskedelem is, azonban az már látszik, hogy ahogy feloldják a korlátozásokat, világszerte növekszik a fogyasztás, ráadásul a finomítói marzsok is megnövekedtek. A második negyedévre még rányomja bélyegét, hogy az időszak felében még tartott a leállás, de utána a harmadik negyedévtől már gyorsan javulhat a helyzet.

Richter

A Richter lett a kivétel jó eredményével: esetében az volt a pozitív meglepetés, hogy a cariprazin mellett hirtelen több más terméken is jelentős profit jelentkezett (köszönhetően a felhalmozásnak és a vírusellenes szerek keresletének). Természetesen a nagy exportőrnek a forintgyengülés is jól jött.

A teljes adás itt hallgatható meg.