Hullámvasúton az OTP, száguld a Richter

Tőzsde2020. jan. 18.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

A BÉT négy blue chip részvényét vette górcső alá a Trend FM Prémium kategória műsorának vendége, Le Phuong Hai Thahn, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

OTP

A BÉT legnagyobb forgalmú részvénye különösebb hír nélküli páratlan áremelkedés után hirtelen visszaesett. Túros-Bense Levente műsorvezető kérdésére, hogy mi lehet a háttérben, az elemző azt válaszolta, hogy különösebb fundamentális változások nélkül megtetszhetett a befektetőknek a részvény (kétségtelen, hogy általános hossz volt a világban, és likviditása miatt leginkább az OTP-t veszik nálunk, ráadásul a bankrészvények megítélése összességében is javult (a szerk.).

A nagy emelkedés követő visszaesés az elemző szerint egészséges korrekciója lehet, mindazonáltal sorra vette, milyen tényezők hathatnak az OTP árfolyamára a továbbiakban. Ami a fundamentumokat illeti: 10-es P/E érték mellett forog a papír, ez bankpapíroknál átlagosnak tekinthető, a régióban is hasonló a helyzet, a többi szám alapján sem lóg ki a papír a mezőnyből, így az ár a helyén van nagyjából.

Lengyel banki összevetés

A műsorvezető megkérdezte, hogy szebb-e az OTP jövőképe, mint például egy lengyel banké? Le Phuong Hai Thanh szerint a lengyeleknél annyi az eltérés, hogy ott még mindig sok svájcifrank-hitel van, ami kissé nyomasztja a szektort. Ha ez elmúlik, megoldódik, akkor megnőhet a lengyel bankok iránti érdeklődés, ami valamelyest elvonhatja a befektetőket az OTP-től, de egyelőre nincs központi megoldás a problémára Lengyelországban.

Az OTP esetében negatívum az alacsony kamatmarzs régiónkban, viszont pozitívum, hogy gyorsan növekvő gazdaságú országokban van jelen a bank, ráadásul vannak nem alacsony kamatmarzsú nagy piacai is, mint Oroszország vagy Ukrajna.

Mol

A Mol hosszú ideje nem mozdul érdemeben, 2800-2900 forint között van. Az elemző szerint nehezen érthető az érdektelenség a papírt illetően, a Concorde elemzői optimisták, az ő céláruk 3400 forint. Az érdektelenségre magyarázat lehet a klímaváltozás fokozottabb figyelembevétele, így az olajcégektől valamelyest elfordulnak a befektetők, úgy gondolják, hogy egy zöld kötvényt sokkal „trendibb” felvenni a portfólióba, mint egy olajrészvényt.

Richter

A hazai gyógyszerpapír ára száguld, noha érdemi hír itt sem volt. Az elemző szerint korábban nyomott volt az ár, amit néhány nagybefektető kiszállása okozott, ugyanakkor az utóbbi időben az látszik, hogy a húzótermék, a Vraylar (cariprazine) értékesítése sokkal több bevételt hoz, mint korábban várták, így új befektetők vonzónak találhatták a papírt, és ez a nagy eladók visszahúzódásával párhuzamosan beindította a rakétát az árfolyamban. Mindazonáltal az elemző már nem vár sokkal magasabb árfolyamot.

Magyar Telekom

A vezető elemző szerint akár 15 százalékkal is magasabb lehetne a Telekom ára az osztalékhozam szerint, hisz a mostani 6 százalék az intézményi, különösen külföldi befektetőknek vonzó lehet (persze megemlíthetjük a forint gyengülését, ami mérsékli a vonzerőt a külföldi befektetők számára, szemben a Richterrel, melynek devizában képződik a bevétele túlnyomó többsége, így külön húzóerőt jelenthet).

A teljes műsor itt hallgatható meg.

Videók ajánlása vagy bármi