Izgalmas hét jön a BÉT-en: jelentenek a nagy cégek

Tőzsde2020. okt. 31.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

November első hetében a nemzetközi piacokat az amerikai elnökválasztás, a hazai börzét a harmadik negyedéves jelentések tartják izgalomban. A részletekről Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt vezető elemzője beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Elnökválasztás, járványhelyzet

Az elnökválasztás miatt jól láthatóan kivárás észlelhető az amerikai piacokon, Európában pedig a járvány második hulláma és az újabb korlátozások miatti félelem a meghatározó, a főbb indexek sokat gyengültek október utolsó hetében. Ezek a járványhoz kapcsolódó nyitás-zárás ciklusok igen kockázatosak, egyre kevésbé bírják a cégek, újabb mentőcsomagok szükségesek, azok viszont az eladósodást növelik.

Telekom

Itthon a nagyok közül elsőként a Telekom jelent szerdán: A papír árfolyama hosszabb ideje oldalazik, ez nem véletlen. A T-System szerepe csökkenhet, a többi távközlési szolgáltatás esetében stagnálhat, esetleg enyhén emelkedhet az ábevétel, meglepetés nem várható. Egyedül az lenne érdekes, ha az osztalékpolitikában változás lenne, pontosabban, ha megjelenne egy osztalékpolitika a mostani esetleges döntések helyett. Általában a telekommunikációs szektor nyomás alatt van világszerte, bár ez nem indokolt, hisz a szektor bizonyította válságálló mivoltát.

OTP

Pénteken jön a tűzijáték: a Mol, az OTP és a Richter aznap jelent. Az OTP esetében sok a kérdőjel, például, hogy a régiós kamatcsökkentések mennyire csökkentették a banki marzsokat, emellett sok helyen vannak hitelvisszafizetési moratóriumok, és nem tudni, ezek mennyi problémás hitelt fednek. Döntő, hogy mennyire és meddig marad fenn itthon a moratórium, miután növeli a bizonytalanságot, csökkenti a fizetési morált. A kamatkörnyezet vélhetően sokáig nem változik, hosszabb távon alacsonyak maradhatnak a kamatok és így szűk a kamatmarzs. Török Lajos szerint mindez kedvezőtlen helyzetet jelenthet az OTP-nek 2-3 évig.

Mol

Az olajpiacokra nehéz idők járnak: az olajár nem tud 40 dollár fölé kerülni, a finomítói marzsok tartósan nyomottak, csak a petrolkémiában van javulás. Ugyanakkor az európai olajcégek eredménye javulást mutat, sőt a Shell osztalékot is fizet. Ezt most a Moltól nem feltétlenül várják el a befektetők, de ha mégis fizet, pozitív meglepetés lenne.

Temetni még nem kell az olajcégeket, egy integrált olajipari cégnek még 20 évig nagy szerepe lesz: bővül a petrolkémia, emellett a hajózás és a repülés még sokáig olajszármazékokkal fog zajlani, és a közúti közlekedésben is eltart jó ideig az elektromosra való tömeges átállás.

Richter

A Richter esetében a fő kérdés a húzótermék: cariprazine, mit hoz a jövőben, mennyire tudják kiterjeszteni új területeken, a meglévő piacokon mekkora a növekedés. Török Lajos szerint a nőgyógyászati termékek is lényegesek, erős a Richter ebben a szegmensben, ami most az eredményben is megmutatkozhat.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.