Járvány és gazdaság: Hajnal előtt legsötétebb az éjszaka

Tőzsde2020. nov. 28.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Jelenleg elkeserítőnek tűnik a járványhelyzet, de a piacok már látják a végét Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője és részvénystratégája szerint.

Vakcinahatás

Miró József a Trend FM Prémium kategória műsorában értékelte a részvénypiacokat és a jelenlegi járványhelyzetet, valamint a gazdasági kilátásokat. Véleménye szerint látszólag ellentmondásnak tűnik, hogy a jelenlegi rossz gazdasági és járványhelyzetben száguldanak a piacok, ugyanakkor látni kell, hogy rövidesen védőoltás lesz a koronavírus ellen, persze eltart egy ideig, amíg a nyájimmunitás kialakul általa, de mégiscsak látszik a jövő. Miró szerint tömeges újrabetegedést nem nagyon lehet észlelni, vagyis azok közül, akik átestek a betegségen, csak nagyon kevesen kapjak azt el másodszor is. Így, ha az oltás várható hatását is hozzávesszük, nem kell tömeges újrafertőzéstől félni majd. Ha teljesen nem is tűnik el a vírus, marginálissá válik.

Fogyasztásnövekedés

Ezt a pozitív forgatókönyvet árazza a piac, erre számítanak a tőzsdék, mégpedig a jövő évre. Egy hasonlattal élt a szakember: mindig hajnal előtt legsötétebb az éjszaka. Miró szerint a járvány visszahúzódását követően hirtelen megnövekedhet a fogyasztás jövő év második felében, mindenki pótolni akarja majd, ami elmaradt, így akár inflációs nyomás is kialakulhat.

Rotáció, várható mozgások

Ami a tőzsdei helyzetet illeti szektoronkénti bontásban: kialakultak túlárazott és alulárazott részvények az elmúlt közel háromnegyed évben, most rotáció alakult ki, amelyben a befektetők a túlárazottak felől az alulárazott papírok felé fordulnak. Miró szerint az összességében évek óta tartó részvényáremelkedés megállhat, és az történhet, ami 2015-16-ban: oldalazó piac mellett a cégeredmények utolérhetik az árazásokat, amit kedvező esetben újabb emelkedő szakasz követhet.

S&P 500 index, 10 év. Forrás: Stooq.com

Mol

Nálunk a BÉT-en is elkezdték venni a lemaradókat, leginkább a Molt, amely 35 százalékot emelkedett néhány hét alatt. Ami külön nagyot segített ebben, az a kedvező harmadik negyedéves eredmény: ez azt mutatta, hogy már a rossz külső körülményekhez is alkalmazkodni tudott a cég, egyúttal megkezdte a diverzifikációt, csökkenti függését az olajipartól. Az európai olajcégek papírjai olyan alacsony árazással forognak, hogy 3-4 év alatt a jövedelmükből meg tudnák vásárolni saját magukat, azaz összes részvényüket.

Telekom

A válságban a növekedési részvényeket vették, de a magyar piacon nem volt ilyen, legalábbis a nagyok között. Most viszont változott a helyzet: minden magyar papír vonzó lett, a Telekom is, így nem véletlen, hogy a BUX emelkedett a legnagyobb mértékben a régióban.

A frekvenciatendereken nem kell drágán vásárolnia a Telekomnak, miután a Digi kiesett a versenyből, lassan le is zajlanak a tenderek, utána évekig nem lesznek érdemi költségek. Most igen olcsón vett fel hitelt a Telekom a Növekedési kötvényprogram által, ezekből valószínűleg kiváltja a korábbi hiteleket, ez is egy kis költségcsökkentés, az eladósodás pedig nem növekszik. Így semmi akadálya nem lenne már a magasabb osztalék kifizetésének.

A magyar vezető részvények még mindig nem drágák, még tartaná őket Miró József, közülük a Richtert csak kisebb súllyal.

Az egész műsot itt hallgatható meg.