Jelentős növekedés, megugró nyereség az AKKO Invest első fél évében

Pénzügy2021. szept. 10.Növekedés.hu

Közel 8 milliárd forintos árbevétel mellett 324 millió forintos teljes átfogó eredménnyel zárta az idei első fél évet a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AKKO Invest. Ezzel a vagyonkezelő vállalat árbevétele közel a százszorosára ugrott tavalyihoz képest. Az emelkedés elsősorban a magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából meghatározó NEO Property Services Zrt. február végi felvásárlásának köszönhető, ami a tavalyi után az idei első fél évben is rekord árbevételt, valamint eredményt ért el.

Óriásit ugrott a vagyonkezeléssel foglalkozó AKKO Invest árbevétele és nyeresége 2021 első fél évében, miután február 28-tól a társaság tulajdonába, így ekkortól pénzügyi kimutatásaiban konszolidálásra került a magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából meghatározó NEO Property Services Zrt. Mindez azt jelenti, hogy az idei évben az AKKO Invest beszámolójában a NEO számaiból még nem a teljes év, hanem csak a február 28-i utáni időszak jelenik meg.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság első féléves árbevétele 85 millió forintról 7,8 milliárd forintra, adózás előtti eredménye közel a húszszorosára, 438 millió forintra ugrott, míg teljes átfogó eredménye a tavalyi 5 millió forint veszteségről 324 millió forintos nyereségre emelkedett.

A NEO Property Services Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltetője és szolgáltatója. Tevékenységei közé tartozik a létesítménygazdálkodás, az ingatlankezelés és az ingatlanberuházásokhoz kapcsolódó projektmenedzsment. A NEO az idei első félévben is rekord árbevételt, valamint eredményt ért el.

A menedzsment várakozása szerint tartható az az üzleti tervben megfogalmazott cél, amely szerint a társaság idei nyeresége meghaladja a 2020-as évét. Kiemelendő, hogy a vállalat működését a koronavírus-járvány nem befolyásolta negatívan, miközben Ingatlan üzletágának szolgáltatási köre tavaly a társasházkezeléssel bővült, és az érdeklődés miatt ezen a területen már az első félévben bővítésre volt szükség. A NEO országos lefedettségének, üzemeltetési szervezetének, illetve a komplex, szinergiákra építő, ügyfélre szabott szolgáltatásainak köszönhetően legfontosabb partnereivel hosszú évekre nyúló, stabil partneri viszonyban dolgozik.

A vállalatnak több mint 250 ügyfele van, partnerei számára több mint 10 millió m2 külterületet gondoz, és több mint 3 millió m2 ingatlanterületet üzemeltet 650 főt meghaladó munkavállalóval. A vállalat folyamatos növekedési pályán mozog: 2019-ben 19 százalékkal emelte árbevételét és EBITDA-ját egyaránt, majd 2020-ban is folytatta a növekedést, így árbevétele 23,5 milliárd, míg EBITDA-ja 1,7 milliárd forint volt.

Prutkay Zoltán, az AKKO Invest elnöke a társaság terveivel kapcsolatban elmondta, hogy

  • a NEO Property Services felvásárlásának eredményes zárását követően további akvizíciós lehetőségeket vizsgálnak, a vagyonkezelőnek továbbra is jelentős növekedési tervei vannak.
  • Az esetleges újabb akvizíciók célja, hogy az AKKO Invest a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelőjévé váljon.
  • Ezen növekedési tervek finanszírozása érdekében a társaság korábban alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről határozott.