Koronavírus válság: Megötszörözte a nyereségét a Goldman Sachs

Tőzsde2021. ápr. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A vártnál sokkal nagyobb bevételt és nyereséget ért el a Goldman Sachs befektetési bank az első negyedévben, amit a rekordszintű globális vállalati ügyleteknek és a koronavírus-járvány következményeként kiugró tőzsdei forgalomnak köszönhet.

A New York-i székhelyű globális befektetési bank szerdán közzétett gyorsjelentése szerint az adózott eredmény 6 milliárd 836 millió dollárt tett ki a január-márciusi időszak után, ami 464 százalékkal több az egy évvel korábbi 1 milliárd 213 millió dollárnál. A részvényesekre jutó nettó profit 498 százalékkal, 6 milliárd 711 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség 18,60 dollárt tett ki, míg egy évvel korábban 3,11 dollárt.

Elemzők jóval kisebb profitra, részvényenként 10,22 dollárra számítottak.

A teljes nettó bevétel 102 százalékkal, 17 milliárd 704 millió dollárra emelkedett, jócskán meghaladta a 12,6 milliárd dolláros elemzői prognózist.A befektetési banki üzletág bevételei 73 százalékkal 3,77 milliárd dollárra nőttek, ami 2010 óta a legnagyobb érték.

A Goldman fő bevételi forrásának számító kereskedési üzletág bevételei éves összevetésben 47 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 78 százalékkal emelkedtek, 7,58 milliárd dollárra.

A részvénykereskedelemből származó bevételek éves összevetésben 68 százalékkal nőttek. A kiugró emelkedésben nagy szerepet játszottak az olyan mém-részvények néven is emlegetett papírok, mint a GameStop iránti kisbefektetői roham, amely hatalmas áringadozásokat és forgalmat generált.

A bank kamatbevételei 36 százalékkal csökkentek, kamatkiadásai pedig 54 százalékkal estek, így a nettó kamatbevételek 13 százalékkal, 1,48 milliárd dollárra nőttek január-márciusban.

A Goldmannak viszonylag kis méretű a lakossági üzletága, ami előnynek bizonyult, mert védelmet jelentett a nemfizető hitelekkel szemben, illetve az alacsony kamatok hatásától.Így nem is meglepő, hogy a Goldman minimális összeget, mindössze 70 millió dollárt szabadított fel a nemfizető hitelekre félretett tartalékokból.

A Goldman Sachs már a harmadik egymást követő negyedévben mondhatja el, hogy kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott.