Nagyot emelkedett a bux decemberben így a válság ellenére alig esett vissza a budapesti értéktőzsde részvényindexe

Pénzügy2021. jan. 4.Növekedés.hu

A jó novemberi teljesítményt követően a december is szép lett, a BUX 8,6 százalékkal került feljebb, ezzel a BÉT lényegében maga mögött hagyta a pandémia okozta válságot.

Az index visszatért a járvány előtti szintekre, és az akkor új csúcsot jelentő előző évzáráshoz képest is csak 8,6 százalékkal alacsonyabban fejezte be a 2020-as évet, míg év közben 36 százalékos mínuszt is láthattunk - olvasható a Budapesti Értéktőzsde közleményében.

Decemberben az emelkedés motorja az OTP és a MOL voltak, a bankpapír 12, az olajrészvény 8,7 százalékkal drágult a hónap során.

Az összesített éves részvényforgalom jócskán felülmúlta az előző évit, ezen belül decemberben 249 milliárd forint volt a részvényforgalom, ami napi 12,4 milliárdos átlagot jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában az ERSTE került az élre, őt követi a CONCORDE, majd a WOOD.

Igen nehéz volt a 2020-as év a világgazdaság számára, a koronavírus-járvány szinte minden országban szokatlanul nagy recessziót okozott. A járvány világméretűvé válásakor márciusban szinte összeomlottak a tőzsdei árfolyamok, azonban ezt követően magukhoz tértek a részvénypiacok.
Ekkor főleg a technológiai és internetes szektor részvényei teljesítettek jól, hisz ezek a cégek még profitáltak is a járvány okozta kényszerű életmódváltozásból.

Az év utolsó két hónapjában azonban az addig került szektorok, mint például a bankok, olajipari cégek, légitársaságok vállalatai iránt is megnőtt az érdeklődés.
Az év végi jó hangulatot segítette, hogy megszűnt két bizonytalansági tényező: lezajlott az amerikai elnökválasztás és megszületett az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi megállapodás, amivel elhárult az úgynevezett kizuhanásos Brexit veszélye. Ugyancsak növelte az optimizmust a koronavírus elleni hatékony vakcinák megjelenése, a tömeges oltás megkezdése.

Mindennek megfelelően a Budapesti Értéktőzsde indexe is az év utolsó két hónapjában emelkedett nagyot, mivel a legnagyobb súlyú részvények közül kettő, az OTP és a MOL a válság során került szektorokba tartozik.

Decemberben az index 38 782 pontról 42 108 pontig emelkedett, ami 8,6 százalékos növekedés.
Az év egészét tekintve 8,6 százalékkal csökkent az index értéke, ami egy szokatlanul nagy gazdasági visszaesést hozó évben eleve nem rossz teljesítmény, de ha figyelembe vesszük, hogy a 2019-es évet örökös csúcson, 46 000 pont fölött zárta a BUX, akkor kifejezetten jónak tekinthető a 2020-as év, hisz a mindenkori csúcstól kevesebb mint 10 százalékkal marad el az indexérték.

A részvények közül az OTP és a MOL jártak az élen a decemberi emelkedésben. Az OTP értéke 12 százalékkal nőtt, 11 930-ről 13 360 forintra. A bankpapír egyúttal a forgalmi listát is vezeti: 133 milliárd forintos értékkel a részvényforgalom 53,5 százalékát adta. A MOL 8,7 százalékkal drágult 2014-ről 2190 forintig, forgalom tekintetében a második helyre került. A Richter 4,4 százalékot emelkedett, a forgalmi listán a Telekomot megelőzve a Masterplast került a negyedik helyre igen szép, 31 százalékos áremelkedéssel.

A kisebb forgalmú papírok közül az OPUS, a Rába, a Waberer’s és a KULCSSOFT részvények árfolyama növekedett jelentősen. 

A hónap eseménye volt, hogy elérhetővé váltak a Wizz Air Holdings Plc. részvényei a Budapesti Értéktőzsde alternatív platformján, a BÉTa Piacon.
Decemberben a részvények összforgalma 249 milliárd forint volt, mivel azonban a hónapban sok a szünnap, többet mond a napi átlagos adat, amely 12,4 milliárd forint volt. Ez kevesebb, mint a kiemelkedően nagy forgalmat hozó november adata, viszont jóval meghaladja az azt megelőző négy hónap számait.

A befektetési szolgáltatók közül a legnagyobb forgalmat decemberben az ERSTE bonyolította 124 milliárd forintos forgalommal, nem sokkal lemaradva, 113 milliárddal a CONCORDE került a második helyre, a harmadik helyen a WOOD végzett, 104 milliárddal.