Nyugodtabb kereskedést és enyhén emelkedő árakat hozott a május a hazai tőzsdén

Tőzsde2020. jún 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A gazdasági és társadalmi visszarendeződés időszakában a megelőző hónapokhoz képest nyugodtabb kereskedést és enyhén emelkedő árakat hozott a május a nemzetközi tőkepiacokon és a Budapesti Értéktőzsdén is. A részvénypiac felfelé tartott, elsősorban az OTP és a 4iG vezették az áremelkedést. A BUX összességében 35 181 pontról, 35 876 pontig lépett feljebb. Az azonnali részvényszekció májusban 257,8 milliárd forintos összesített forgalmat ért el, ami napi 12,9 milliárd forintos átlagos forgalomnak felelt meg, ez a megelőző hónapok felfokozott kereskedési aktivitásához képest moderált aktivitást jelentett. A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood & Company nagyon szoros versenyben előzte meg a dobogó további visszatérő szereplőit, az Erstét és a Concorde Értékpapírt.

A nemzetközi tőkepiacokon, akárcsak a Budapesti Értéktőzsdén is májusban alapvetően pozitív tendenciák érvényesültek. Elsősorban a hónap vége felé lehetett stabilitást és optimizmust tapasztalni. Újabban a világgazdasági hírek erős korrelációt mutatnak az egészségügyi hírekkel. A tőkepiacokon az egyes gazdasági ágazatokat érintő mentőcsomagokat és likviditáspumpákat is pozitívan fogadták a befektetők. A Budapesti Értéktőzsdét a nemzetközi tőkepiacok egyhavi teljesítményéhez (plusz 4 és 8 százalék között szóródtak a nagyobb tőzsdék havi teljesítményei) hasonló felívelés jellemezte, a Budapesti Értéktőzsde indexe májusban 35 181 pontról, 35 876 pontig emelkedett.

A májusi kereskedés igencsak koncentrált volt, az OTP (140,39 milliárd forintos kereskedési érték) adta a részvénypiaci forgalom 54,5 százalékát. A három vezető cég egyaránt ebben a hónapban publikálta első negyedéves gyorsjelentését, amely sok szempontból rendkívüli volt, mert a koronavírushoz kapcsolódó hatásokat tükrözött (gyógyszerraktározás, kisebb üzemanyag-fogyasztás, banki moratórium). Ezt láthatóan tudták a befektetők is, mert a Richter Gedeon vártnál jóval erősebb és az OTP, illetve a Mol veszteséges gyorsjelentését is érdemi reakció nélkül vették tudomásul.

A Richter Gedeon (43,3 milliárd forintos forgalom) és a Mol (48,6 milliárd forint) ebben a hónapban stabilabb maradt. Sokat emelkedett viszont a 4iG, amely sorra jelentette be üzleti sikereit. Az informatikai cég forgalma (7,4 milliárd forint) is magas volt, ezzel a kibocsátó ezúttal megelőzte a Magyar Telekom kereskedési aktivitását.

Ami az összesített havi fogalmat illeti, a 2020. májusi 257,8 milliárd forintos havi kereskedési szint nem érte el a megelőző hónap 364,9 milliárdos forgalmát, illetve a bázis 260,3 milliárd forintos értékét, de a befektetők zöme aligha bánta a visszafogottabb kereskedést, ami szintén a megelőző időszak hektikusabb hangulatának csillapodását jelezte.

Ugyanez látszott a napi átlagos kereskedési érték alakulásában is, a 12,9 (2020. április: 18,2) milliárd forintos érték alacsonyabb volt, mint az egy hónappal ezelőtti, de azért meghaladta az egy évvel korábbi 11,8 milliárd forintos forgalmat.

A befektetési szolgáltatók forgalmi listáját ismét a Wood & Company. vezette (83,7 milliárd forintot duplikált forgalom), maga mögé utasítva az Erstét (78,9 milliárd forint) és a Concorde Értékpapírt (68,7 milliárd forint).