Rekordszámban csatlakoztak eddig a Részvényfutam tőzsdejátékhoz

Tőzsde2020. márc 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Mindössze egy héttel az indulást követően minden eddiginél többen, közel 1900-an futottak neki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös tőzsdejátékának, a BÉT Részvényfutamnak. A versenyzők az OTP és a Richter részvényeit forgatták előszeretettel az első héten, de sok megbízás született a kisebb és közepes kapitalizációjú részvények tekintetében is. A négy hétig tartó játék a befektetői tudatosság megalapozását és a tőzsdei ismeretek bővítését tűzte ki célul.

A március 27-ig tartó, 2 millió forintos virtuális tőkét biztosító BÉT Részvényfutamra országosan 230 középiskola mintegy 1697 diákja és 66 tanára, illetve 101 szülő jelentkezett a játék március 2-i indulása óta. A tőzsdejátékhoz az első hét végéig összesen 1864-en csatlakoztak, a 2019-es játék első hetében jelentkezőkhöz (1488) képest így több mint negyedével nőtt a versenyzők idei létszáma.

Talán nem is csoda. Az utóbbi időben tapasztalható tőkepiacokat is komolyan érintő események nagyon jól rámutatnak arra, hogyan viselkednek, viselkedhetnek szélsőséges esetekben a tőzsdéken forgó vállalati papírok. Most azt is megtanulhatják a versenyző diákok, hogy mennyire fontos a tájékozódás, a hírek folyamatos nyomon követése, a releváns információk kiszűrése az óriási zajból.

A BÉT Részvényfutam 2020 eddigi szám adatai:

  • 20 kereskedési nap
  • 1697 diák
  • 8695 megbízás
  • 8328 teljesült üzletkötés
  • 4,33 százalékos heti legnagyobb elért hozam

A 20 kereskedési napon át tartó online tőzsdejátékon a 9-14. osztályos, 14. életévüket betöltött középiskolások és szüleik, valamint tanáraik vehetnek részt a több százezer forint összértékű nyereményekért. A játék időtartama alatt a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett 22 részvényével valós időben, valós árfolyamok mellett tudnak kereskedni a versenyre jelentkező diákok, tanárok és szüleik. A BÉT Részvényfutamot a játékosok a https://tozsdejatek.bet.hu/oldalon érhetik el.

A részvényfutamosok a játék első hetében több mint 8695 megbízást adtak (ebből 8328 teljesült), amely aránya tavalyi ügyletkötésekhez viszonyítva (7874 megbízás, ebből 6772 teljesült üzletkötés) jelentős mértékben, 10 és 23 százalékkal gyarapodott.  A diákok a kereskedhető értékpapírok közül a blue chip részvényeket (főként az OTP és a Richter papírjait) részesítették előnyben, de nagy arányban köttetett üzlet a mid-cap részvények piacán is (pl. Zwack, Duna House, AutoWallis, 4iG). Az első hét alatt elért legnagyobb hozam 4,33 százalék lett. A játékosok kereskedési tevékenységük mellett a napi kvízkérdésekre adott válaszaikkal is növelni tudják a rendelkezésre álló virtuális összeget: az első héten összesen 2489 darab kvízt töltöttek ki, amelyek több mint 40 százalékára érkezett mindhárom kérdésre helyes válasz.

A BÉT Részvényfutam egyelőre a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium diákjai körében a legnépszerűbb mintegy 172 regisztrációval, míg a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Tinódi Sebestyén Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolájából 167 számú, a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumból pedig 124 középiskolás diák tette próbára tőkepiaci tudását a tőzsdejáték első hetében.

Évfolyamok tekintetében jellemzően a fiatalabb, 9. (28 százalék) és 10. (36 százalék) évfolyamos diákok jelentkeztek a versenyre. Őket követték a 11. és a 12. évfolyamosok diákok (18 és 11 százalékban), míg a 13. évfolyamosok a jelentkezők 5 százalékát, a 14. évfolyamosok pedig a versenyzők 2 százalékát képviselték.

A BÉT Részvényfutamhoz a játék teljes időszaka alatt bármikor lehet csatlakozni, a piaci környezet alakulásának köszönhetően nem indulnak hátránnyal azok sem, akik később regisztrálnak.