Részvények, amelyek jól teljesíthetnek 2021-ben

Pénzügy2020. dec. 20.Fellegi Tamás

A jövő évi várható tőzsdei folyamatokról Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként.

Vonzó szektorok

A jelenlegi részvénypiaci helyzetet illetően Török Lajos szerint magasan árazottak a piacok, ami nagy optimizmusra utal, de valójában a jegybankok által kibocsátott pénzözön a fő tényező, de a komoly fiskális stimulusok is jelentős hatással vannak az árakra. A kötvénypiaci hozamok igen csekélyek, még a spanyol és a portugál hozam is negatív, vagyis úgy bocsáthatnak ki 10 éves kötvényt, hogy csak a tőkét kell visszafizetni. Ilyen körülmények között érthető, hogy a befektetők más eszközosztályok, köztük a részvények felé fordulnak, felhajtva az árakat, függetlenül a fundamentumoktól.

Az elemző szerint érdemes a meggyengült szektorokat tartani, elsősorban az amerikai piacokon, mint a légitársaságok, turisztikai cégek, akár hotelláncok, emellett javasolja mesterséges intelligencia szektort is. Az egyetlen tényező, ami veszélyeztethetné a piacokat, az infláció, de még nem valószínű, hogy megjelenne a közeljövőben. A monetáris politika árfelhajtó hatása eddig kizárólag a befektetési eszközöknél érvényesült, a reálgazdaságba nem jutott le.

OTP

A befektetők ismét kockázatvállalóbbak, emellett az EU-s költségvetés és mentőcsomag elfogadása is egy döntő tényező abban, hogy igen jól teljesített a BÉT az elmúlt héten. Az OTP ára már a normalitáshoz visszatérést mutatja, jóllehet a hitelmoratórium hatása még kérdéses, pláne, hogy újra későbbre kerül az időpont, amikor tudni lehet, mekkora a problémás hitelállomány. Kérdés, hogy osztalékot fizethet-e majd a papír, engedélyezi-e az MNB. Ha igen, nem csak a 2020-as, de a tavalyi osztalékot is kifizeti.

Richter

A Richter felülteljesít, de csodát nem várhatunk Török Lajos szerint, hisz a Richternél is volt bevételkiesés (például az orvoslátogatások elmaradása miatt). A gyárnak most sikerült akvizíció révén olyan termékhez jutnia, ami jól beleilleszkedik a portfólióba, és húzóerő lehet, ha nem is olyan szinten, mint a Vraylar vagy korábban az Esmya. A cégnek bőséges a készpénzállománya, így a további akvizíciók is szóba kerülhetnek.

 A jelenlegi árakon nem olcsó a részvény összehasonlítva a kontinens cégeivel, viszont vonzereje, hogy az egyetlen komolyabb gyógyszercég régiónkban, amely vonzó lehet a portfóliókezelőknek, alapoknak.

Mol

A Molnál minden rendben lenne, még az INA kérdését kellene megoldani: vagy integrálni, vagy eladni. A horvát államnak most kisebb baja is nagyobb, mint hogy megvásárolja, de minden lehetséges. Török Lajos nagyon várja, hogy ez a kérdés megoldódjon, és a Molt tartja annak a blue chipnek a BÉT-en, amelyben lehet még jövőre felértékelődési potenciál.

Telekom

A Telekom esetében továbbra is az a kérdés: lesz-e osztalékpolitika? Alapvető lenne, hogy meghatározzák, milyen alapon zajlik az osztalékfizetés, enélkül nem várható komoly befektetői érdeklődés. Hogy az idei évre milyen megoldás lesz, arról sem lehet tudni semmit, vagyis hogy kifizetik az erre szánt pénzt osztalékként, vagy a tavalyihoz hasonlóan hibrid megoldás lesz: részben osztalék, részben részvény-visszavásárlás. Utóbbi szempontjából aggasztó, hogy az idei aukción nagy volt a kínálat.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.