Részvénypiac: óvatosan nyúljunk hulló kések közé

Pénzügy2020. ápr. 5.Fellegi Tamás

Nagy a volatilitás a tőkepiacokon, fokozatosan érdemes vásárolni. Ezt a témakört vizsgálta a Trend Fm Prémim kategória műsorában Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt vezető elemzője.

Olajpiac

Hatalmas csapkodás zajlik a pénz-, és tőkepiacokon, ami a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem meglepő a szakember szerint. A legérdekesebb most az olaj piaca: hatalmasat emelkedett az ár április 2-án, de hozzá kell tenni, hogy előtte 18 éves mélyponton is járt, mivel Szaúd-Arábia árháborút indított, tehát volt honnan felpattanni.

A fordulatot közvetlenül Donald Trump indította el, miután bejelentette, hogy tárgyalt Szaúd-Arábiával egy komoly, akár napi 10 millió hordót is meghaladó kitermeléscsökkentés lehetőségéről, amelyben Oroszország is részt venne (ekkora visszavágást csak a három legnagyobb kitermelő együttes részvételével lehet megvalósítani). Igaz persze, hogy egyelőre a fogyasztás visszaesése nagyobb ennél, így nem tudni, mennyire lenne elég a tervezett mennyiség, ráadásul egyelőre el is halasztották a tervezett OPEC-videókonferenciát, így sok bizonytalanság maradt.

Részvényárazás

Ami az egyéb eszközöket illet, a részvények árazása nem olyan alacsony még, hogy nyugodtan lehessen vásárolni. Török szerint a piac még csökkenő trendben van, és időnként újra és újra eladási hullámok érkezhetnek. Nagy a félelem, aminek most a koronavírus-járvány és annak kiszámíthatatlan gazdasági hatásai miatt van is alapja, így jó eséllyel lesznek még olcsóbbak is részvények. A befektetők számára javasolt a fokozatos vásárlás, most hulló kések vannak, amelyekbe nem jó belenyúlni.

Likviditás

Érdekesnek tartja egyébként az elemző, hogy annak ellenére mutatkozik likviditásszűkülés világszerte, hogy a jegybankok szinte korlátlan pénzt zúdítanak a piacra. A magyarázat az, hogy a nagy likviditás rövidtávon nem kompenzálja a félelmet, a vírus miatti bizonytalanság miatt óvatosan vesznek a befektetők részvényeket vagy kötvényeket.

Török Lajos a likviditással kapcsolatban még egy érdekes jelenséget említ: annak ellenére, hogy hatalmas jegybanki pénzteremtés zajlik, a kereskedelmi banki pénzteremtés csökken. Mindamellett a túl nagy likviditással mégis baj lehet, hogy egyszer csak a kínálati oldalon is belép a probléma: ha sokáig tart a járvány és áll a termelés, áruhiány alakulhat a fejlett országokban is, és ez beindíthat egy inflációs spirált.

Mol

Ami a BÉT blue chijeit illeti: a Mol több lábon áll, de sok lábat is érint a jelenlegi válság. Az upstream esetében a tartósan 30-40 dolláros olajár már segítene, ami a downstreamet illeti: most javultak ugyan márciusban az árrések, de a kereslet visszaesése ennek hatását tompítja. A kiskereskedelmi üzletágnál is gond van, legalábbis addig, amig nem mennek tankolni az autósok, és így értelemszerűen a benzinkutakon az egyéb értékesítés is visszaesik. Összességében a Molnak azonban jót tenne egy kitermelés-visszafogási megegyezés.

OTP

Ami az OTP-t illeti, a szakember szerint a bankok momentum papírok, együtt mozognak a gazdasággal, így az áresés alapvetően indokolt. Emellett az olyan specifikus lépések hatását is figyelembe kell venni, mint a hitelfizetési moratórium vagy a különadó. Az igazi probléma azonban aktivitás visszaesése: pl. a fogyasztási hitelek kamatának visszavágása lecsökkenti a forgalmat, hisz a korábbi kockázatosabb ügyfelek nem kapnak hitelt ezen a szinten, csak a legjobbak. Hozzá kell azért tenni, hogy a bankok most jó tőkeállapotban vannak, ezt a stresszt kibírják, OTP is sokkal nagyobb pufferrel rendelkezik, mint a 2008-as válság idején.

Richter

A Richtert elemezve Török Lajos kiemeli, hogy a céget nem érinti igazán a válság, mert nem a gyógyszerfogyasztás esik vissza drámaian, ugyanakkor kisebb visszaesés előfordulhat, hisz kevesebb az orvoslátogatás, így a gyógyszerfelírás is. Emellett lényeges, hogy a Richter termelése nem akadozik, legfeljebb a disztribúcióban lehetnek kisebb problémák. A részvény a tőzsdei szereplésben viszonylag jól is állja a sarat, nem esett sokat az ár, különösen a többi nagypapírral összevetve.

Telekom

A Telekom esetében az osztalékcsökkentés a járványtól függetlenül is nagy csapás volt, amit Török szerint a részvényvisszavásárlás nem kompenzál, ráadásul a visszavásárlás szintje és üteme most mérséklődhet is a válság okozta óvatosság miatt. Ami pozitívum a cég szempontjából: a nemrég lezajlott tenderen a frekvenciákért valamivel kevesebbet kellett fizetni, mint amire számítottak, ráadásul a DIGI kizárásával csökken a verseny, a Vodafone lesz az egyetlen nagy integrált versenytárs.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.