Rövidtávon nem befolyásolja az amerikai elnök személye a részvénypiacokat

Tőzsde2020. okt. 4.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Cinkotai Norbert KBC Equitas vezető elemzője a hazai vezető részvényekkel kapcsolatban is optimista, a szakember a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként értékelte a piaci kilátásokat.

Elnökválasztás

A novemberi amerikai elnökválasztás előtti első elnökjelölti vita botrányos volt, vajon mi lehet ennek hatása a piacokra?  Cinkotai szerint a stílus kétségkívül durva volt, viszont döntőbb, hogy a programokról nem sokat tudtunk meg a vita során. Trump elnöksége a piacoknak kétségkívül jó volt, így sokan azt gondolják, hogy újrázása továbbra is jó lenne és így Biden elnöksége kedvezőtlenebb.

Mindazonáltal egyelőre Biden vezet a közvéleménykutatások szerint, miközben a kampányt kissé befolyásolja Trump betegsége, például elmaradhat egy-egy tévévita. Ugyanakkor 2-3 hét alatt a súlyosabb betegek is átvészelik a vírust jó kórházi kezelés mellett, így azért a választásig lesz még idő kampányolni.

Marad az irány

Komoly kérdés, hogy milyen lépések jönnek, bárki is lesz az elnök. A fő irányok, amivel az elnöknek foglalkoznia kell majd: a koronavírus, a szükséges további stimulusok, ennek költségvetési és piaci hatásával együtt. Ebben kezdetben vélhetően nem sokat térnek el majd a programok, ami Cinkotai Norbert szerint további dollárgyengülést is kiválthat, a részvénypiaci trendet pedig még nem változtatja meg. A kötvénypiaci kilátások akkor is szerények maradnak, ha emelkedni kezd az infláció, hisz akkor negatív reálhozam lesz, ezért vonzóbb alternatíva marad a részvénypiac.

OTP

Ami a hazai piacot illet: az OTP nagyot esett, de aztán visszapattant (ebben szerepet játszhatott, hogy az OTP sajátrészvény-vásárlásai leálltak, majd az elmúlt napokban Csányi Sándor szingapúri alapja vásárolni kezdte a részvényeket). Az elemző szerint bankszektor és az olajszektor még Amerikában is szenved, világszerte adják részvényeit, talán túl is adják őket.

A kép ugyan nem rózsás a szektornak, ugyanakkor mintha túldimenzionálnák a befektetők, és 2008-as helyzetet látnának. A hazai bankok esetében akkor a devizahitelek komoly gondot jelentettek, míg most egész más a helyzet, még a moratóriummal együtt is vélhetőleg csak töredéke lesz a nemfizetők aránya az akkorinak.

Maga a KBC Equitas 12 ezer forint fölötti fair értéket lát az OTP esetében a mostani helyzetben. A külföldi szereplők valószínűleg nem elemzik ennyire az egyedi eseteket: egyben kezelik a piacokat, adják a bankokat.

Richter

A másodiok negyedéves jelentés előtt mélyen volt a Richter, aztán nagyot és gyorsan emelkedett, de úgy tűnik, 7000 forint felett elfogy a levegő, a 7400 mint örökös csúcs abszolút ellenállás, így onnan mindig visszaesik az ár. Mindeközben a cég jól teljesít, még ha vannak is egyszeri hatások: a húzótermék, a cariprazine stabilan a vártnál jobban teljesít, a befektetők pedig lassan túljutnak az Esmya kudarca okozta sokkon.

Arra a kérdésre, hogy mit tud még a cég cariprazinon kívül felmutatni, az elemző elmondta: komoly innovációs képessége van a Richternek, megvan a lehetősége, hogy a cariprazinehoz hasonló újítással rukkol elő, mindemellett a szektor kilátásai is javulhatnak, tartósan nőhet a gyógyszerfogyasztás a Covid-járvány hatására.

Mol

A Molnál Cinkotai szerint a legfontosabb tényező az olajár, minden más tényező másodlagos. Az energiacégek még a pénzügyi szektornál is megviseltebbek általánosságban, még jobban kerülik a szektort befektetők. Ugyanakkor ezt a helyzetet jórészt a Covid okozta, a klímavédelem miatti, olajtól elfordulás még nem lett volna olyan erős, most a két tényező egymást erősíti.

Magyar Telekom

Hosszabb távon többet érhet a Telekom az elemző szerint, noha a jelenlegi osztalékszint mellett kerülik a papírt. A pozitívumok ugyanakkor egyrészt az 5G kiépítése, másrészt a Digi kiesése ezen a területen, mint konkurens, ezt idővel figyelembe vehetik a befektetők, főleg ha ez a árbevétel emelkedésében is látszani fog, vagyis növekedés mutatkozik, ebben az esetben talán még az osztalék sem annyira döntő.

A teljes adát itt lehet meghallgatni.