Szektorok közti átrendeződés a tőzsdéken

Pénzügy2021. ápr. 17.Fellegi Tamás

Érdekes árfolyammozgásokat láthattunk a hazai blue chipek esetében. Cinkotai Norbert a KBC Equitas vezető elemzője a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként elmondta, hogy ez a szektorok közötti átrendeződésnek köszönhető.

A járvány alatti trendek

A járvány tavaly márciusi elterjedésekor az árfolyamok általánosságban összeomlottak, azonban elsőként a technológiai szektor tért magához, sőt, rövidesen új csúcsra is ért. Novembertől, amikor a vakcinák kezdtek megjelenni, a ciklikus, value részvényeket is elkezdték venni, ekkor kezdett a BÉT is szárnyalni, mivel a BUX kétharmadát két ciklikus részvény, az OTP és a Mol adja.

Most a nagy felpattanás vagy inkább normalizáció után ezek a részvények újra esnek, ami egyfajta korrekciónak tekinthető, miközben a piac felfedezte, hogy a járvány alatt erősen teljesítő technológiai szektor továbbra is erős, így ezek részvényeit újra veszik, ezzel új csúcsra segítve elsősorban az amerikai indexeket.

Várják a teljes nyitást

Ami a fundamentumokat illeti a gazdaság bajban lévő szektoraiban: kérdés, hogy például a vendéglátóipar, a turisztikai szektor mikor jut levegőhöz, egyáltalán, mikor érhetnek el a járvány előtti szintre, hisz nélkülük a cégek, részvények egy csoportja nem tud magához térni, ráadásul az erős gazdasági növekedéshez is szükség van minden szektorra.

Eltérés a korábbi válságoktól

A jelenlegi válság kétségkívül eltér abban a korábbiaktól, hogy ritkán látott nagy recesszió zajlott, a lakossági megtakarítások mégis nőttek, aminek oka, hogy nem pénzügyi válságról van szó, ráadásul a járvány elleni intézkedések épp a fogyasztást korlátozzák, hisz nem lehet utazni, étterembe járni. Kétségtelen, hogy ha ezek megnyílnak, és hirtelen felpörög a fogyasztás, akár inflációs nyomás is kialakulhat, ami sokakat aggaszt, a jegybankokat egyelőre azonban egyáltalán nem, miután csak átmenetinek tekintik, ezért nem sietnek a kamatemeléssel, nehogy csírájában elfojtsák az újrainduló gazdasági növekedést.

OTP

Az OTP árfolyamának kisebb csökkenése mögött a korábban említett folyamatok, az amerikai és európai bankszektor visszaesése áll, vagyis a szektor általános korrekciója. Fundamentálisan semmilyen negatívum nem látható a banknál, a részleteket rövidesen láthatjuk is a közelgő első negyedéves eredményből.

Geopolitikai kockázat most érintheti a bankot az orosz-ukrán konfliktus formájában, de hozzá kell tenni, hogy az orosz és ukrán leány nem képez nagy hányadot a teljes csoporton belül, így ez túl nagy hatást vélhetően nem gyakorol a várható eredményre.

Mol

A Mol mindig visszatér a 2000 forintos árfolyam közelébe, nem marad tartósan fölötte. Ez megint csak főleg a szektor nemzetközi mozgásának köszönhető, elképzelhető, hogy az ukrán-orosz konfliktus itt is hat az árfolyamra.

Richter

A Richter is visszaesett, de ez egy igen komoly rali után történt, egészséges korrekciónak is tekinthető. Hozzá kell tenni, hogy miközben az árfolyam 5000 forint környékéről 9000 forint fölé emelkedett, a cég fundamentumai nem javultak ilyen mértékben. A befektetők feltehetően azt árazzák, hogy a cariprazine hatóanyagot kiterjesztik újabb betegségekre, ami tovább növelheti az értékesítést. Cinkotai szerint talán kicsit túlzott lett az eufória a részvény körül, aminek törvényszerű következménye a korrekció.

A teljes adás itt hallgatható meg.