"Az energiaitalok rendszeres fogyasztása nagyon káros"

Hírek2023. okt. 6.MTI

Sajnos már egészen fiatalok körében elterjedt az energiaitalok rendszeres fogyasztása, amely a pedagógusok tapasztalatai szerint az iskolában is hátrányosan hat a diákok koncentrációjára, viselkedésükre, sőt a személyiségükre is, orvosi vélemények szerint pedig rendkívül káros főleg egy fejlődő fiatal szervezet számára - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője pénteken az MTI-vel.

Simicskó István tájékoztatása szerint egy nagyon komoly kérdésre kerülhet végre pont, ha az Országgyűlés elé kerül a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőink javaslata. Hozzátette, hogy az energiaitalok fogyasztása extrém esetben már tragédiát is okozott. Az energiaitalok fogyasztása megnöveli a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, rendszeres fogyasztásuk függőséghez is vezethet, ráadásul hosszú távon a pszichés állapotunkra is jelentős hatással lehetnek ezek az italok - fejtette ki.

Pedagógusaink ezeket a jeleket már napi szinten látják - hangsúlyozta a politikus. "Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a legtöbb fiatalnak fogalma sincs, hogy amikor egy italt elfogyaszt, mit is juttat be a szervezetébe. Nem is beszélve arról, hogy milyen mennyiségben, mekkora adagokban.

Szörnyű látni, hogy kora reggel az iskolába menet fiatalokat lehet látni, hogy kezükben energiaitallal várnak a villamosra, vagy buszra, és mintegy reggeliként tekintenek rájuk" - fogalmazott Simicskó István.

Közölte: a kormányzat stratégiai célja egy fizikailag és mentálisan is egészségesebb ifjúság felnevelése; csak egy egyészséges, vagy legalábbis egészségesebb nemzet reagálhat a jövő nagy kihívásaira, léphetünk együtt a még sikeresebb fejlődés útjára.

A gyermekvédelmi intézkedések kibővítése és a fiatalok egészségére veszélyeket rejtő fogyasztási szokások visszaszorítása is ezen célkitűzés elérésében játszik fontos szerepet - fejtette ki.