Gulyás Gergely: a háborús helyzet súlyosabb lett

Hírek2024. máj. 9.Növekedés.hu

Konkrét megállapodások is be lesznek jelentve a kínai elnök látogatása alatt - mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Egyre jobban fény derül a NATO tervekre, amik abba az irányba mutatnak, hogy a szövetség aktív részt akar vállalni az ukrán konfliktusban. Magyarország pedig mint NATO-szövetséges komolyan aggódik emiatt, hazánk ugyanis védelmi szövetségként tekint a NATO-ra - mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Mint hozzátette: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy a csatatéren nem tud megoldódni az ukrán konfliktus. A háború kipattanása óta 800 ezer áldozata volt a harcoknak, mégis a frontvonalak az utóbbi időben alig tudtak elmozdulni. 

Gulyás elmondta: a NATO-nak minden erején a béketárgyalások megkezdésén és a tűzszünet szorgalmazásán kéne dolgoznia.

A kínai elnök magyarországi látogatása kapcsán elhangzott: Kína mára kétségtelenül vezető gazdasági hatalommá vált. Az ázsiai óriás a világ GDP-jének 18 százalékát állitja elő. Beszédes, hogy az 500 legnagyobb vállalatból 2004-ben még csak 15 volt kínai, tavaly viszont már 135 topvállalatnak volt a székhelye Kínában. Gulyás hangsúlyozta: azaz érdekünk, hogy minél több kinai beruházás jöjjön Magyarországra. Az EU-ból érkező befektetéseknek épp úgy örül hazánk, mint az amerikaiaknak, a dél-koreaiaknak vagy a kínaiaknak. Ezek a külföldi beruházások erősítik Magyarországot és az Európai Uniót is.

Azt valljuk, hogy az erősek nem bezárkoznak, hanem összefognak.

Gulyás elárulta: konkrét megállapodások is be lesznek jelentve a kínai elnök látogatása alatt.

A Kormányinfón a gazdasági helyzetről Gulyás azt mondta: a 2023-as évben az infláció letörése volt a legfontosabb, ami sikerült is. A 2024-es év a növekedés újraindításának az éve lesz. Az első negyedéves adatok alapján jó úton vagyunk, még úgyis, hogy a háborús helyzet visszahúzza az ország teljesitményét. 

A 2,5 százalékos GDP növekedés a jelenlegi háborús körülmények között is reális.

A CSOK plusz igénylések kapcsán Vitályos Eszter kormányszóvívő elmondta: az érdeklődés nagy, az igénylések a 83 milliárd forintot is meghaladják. Már több mint 1400 családnak itélték meg a CSOK pluszt.