Háború: az oroszokat nincs, ami megállítsa - újabb győzelmet arattak keleten

Hírek2024. máj. 6.D.J.

Ez történt az ukrán háború 802-dik napján:

- Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a kelet-donyecki régióban lévő, romokban heverő Ocseretyne falut - közölte az orosz védelmi minisztérium. A település Avdijivkától északnyugatra fekszik, amelyet Oroszország februárban csak hatalmas veszteségek után tudott elfoglalni. Ukrán tisztviselők vagy a hadsereg részéről nem érkezett kommentár,

de nem hivatalos ukrán haditudósítók szerint is orosz ellenőrzés alá került Ocseretyne - jelentette a Reuters hírügynökség.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a napokban elmondta, hogy az orosz csapatok idén 547 négyzetkilométer ukrán területet vettek ellenőrzésük alá.

- Az ortodox húsvét vasárnapján elkövetett orosz támadásokban meghalt egy nő, és 24-en megsebesültek Ukrajna északkeleti részén, Harkiv városában és környékén - közölték regionális tisztviselők. A Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató áramkimaradásokról számolt be Harkiv régió egyes részein és a szomszédos Szumi régióban, miután dróntámadásokról és robbanásokról érkeztek jelentések. Vadim Filascskin, a donyecki terület katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy Pokrovszk városában két ember meghalt,

két ember pedig megsebesült az oroszok által tartott Bahmut várostól nyugatra fekvő Chasiv Yarban.

- Volodimir Zelenszkij húsvéti beszédében arra szólította fel az ukránokat, hogy "egy közös imában egyesüljenek". A kijevi Szent Szófia székesegyház előtt állva Zelenszkij felszólította az ukránokat, hogy imádkozzanak egymásért és a fronton lévő katonákért.

- Húsvéti üzenetében Vlagyimir Putyin nem tett kifejezett említést a háborúról, amikor részt vett a moszkvai húsvéti istentiszteleten, amelyet Kirill pátriárka, az ország ortodox egyházfője vezetett. Ehelyett megköszönte Kirillnek "a gyümölcsöző együttműködést a jelenlegi nehéz időszakban, amikor olyan fontos, hogy egyesítsük erőinket a haza folyamatos fejlődése és megerősödése érdekében".

- Szumijban az orosz dróntámadások miatt a kritikus infrastruktúra, köztük a vízellátás és a kórházak tartalék energiával működnek - közölték vasárnap tisztviselők. Hétfő reggel az ukrán légierő közölte, hogy Oroszország további 13 drónt lőtt ki Szumi térség fölé,

és a légvédelmi rendszerek 12-t megsemmisítettek közülük.

- A kijevi hatóságok biztonsági okokból arra szólították fel a lakosokat, hogy az ortodox húsvéti istentiszteleteket online kövessék. Szerhij Popko, a kijevi városi közigazgatás vezetője arra figyelmeztetett, hogy "még az ünneplés ilyen fényes napjain is számíthatunk az agresszorok gonosz tetteire".

- Kína elnöke, Hszi Csin-ping Párizsba érkezett, ahol francia kollégája, Emmanuel Macron arra fogja sürgetni Hszit, hogy használja ki befolyását Oroszországgal szemben. "Ha a kínaiak az európai partnerekkel való kapcsolat elmélyítésére törekszenek, akkor valóban fontos, hogy meghallgassák az álláspontunkat, és elkezdjék komolyan venni" - mondta egy francia diplomáciai forrás a Guardian-nek.

Hszi hétfőn találkozik Macronnal és az Európai Bizottság vezetőjével, Ursula von der Leyennel.

A Le Figaro című lapnak írt cikkében Hszi azt mondta, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve szeretné megtalálni a megoldást az ukrán konfliktusra.

Reméljük, hogy a béke és a stabilitás gyorsan visszatér Európába, és együtt kívánunk működni Franciaországgal és az egész nemzetközi közösséggel, hogy jó utakat találjunk a válság megoldására.