Háború: az ukránok előrenyomulnak, de az orosz ellenállás "erőteljes"

Hírek2023. jún. 16.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 477-dik napján:

- Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést több mint 100 négyzetkilométernyi terület felett az ellentámadás során - állította Olekszij Hromov dandártábornok, ukrán katonai parancsnok. Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes szerint "fokozatos, de folyamatos előrenyomulás" tapasztalható, de az orosz erők "erőteljes ellenállást" tanúsítanak a déli fronton.

- Ukrán források szerint százötven gyermeket vittek el illegálisan Oroszországba a luhanszki régióból.

- Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia és Dánia bejelentette, hogy partnerségben fegyvereket, köztük több száz rakétát küldenek Ukrajnának.

- Az ukrán keleti frontvonal közelében egy beszédre összegyűlt orosz katonák közül akár százan is meghalhattak a hét elején egy csapásban.

- Az utóbbi időben az orosz erők rakétatámadásaikkal elsősorban logisztikai, ipari, valamint olaj- és gázellátási létesítményeket vesznek célba Ukrajnában területén - közölte Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke. A katonai vezető szerint június első két hete alatt az orosz erők 140 különböző típusú rakétát, valamint 255 támadó drónt használtak fel Ukrajna elleni támadásaikban.

Az ukrán légvédelem ez idő alatt az orosz robotrepülőgépek 74 százalékát, a csapásmérő drónoknak pedig az 55 százalékát semmisítették meg.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédet intézett csütörtökön a svájci parlamenthez, amelyben arra szólította fel a törvényhozást, hogy engedélyezze más országoknak a svájci gyártású fegyverek továbbadását Ukrajnának.

- Csapásmérő drónokat összeszerelő üzemeket semmisített meg nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel az éjjel az orosz légierő - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

- Csütörtöki orosz sajtójelentések szerint az orosz hatóságok őrizetbe vették azt az ukrán személyt, akit azzal vádolnak, hogy segédkezett két orosz harci gép és két katonai helikopter lelövésében Brjanszk megye felett május 13-án.

- Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke bejelentette: az orosz védelmi tárca és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat jóváhagyását adta ahhoz, hogy az Ukrajnától újonnan elcsatolt négy régióban szeptember 10-én választásokat tartsanak.

- Vizsgálatot indított az orosz igazságügyi minisztérium annak megállapítására, hogy a jekatyerinburgi Borisz Jelcin Elnöki Központ folytat-e külföldi ügynöki tevékenységet.

- Az ukrán határőrszolgálat területi alakulata a fegyveres erők katonáival együttműködve hatástalanított egy orosz támadócsoportot a Donyeck megyei Bahmutnál - adta hírül a határőség. A tájékoztatás szerint az ukrán gépesített dandár drónkezelői meghatározták azt a helyet, ahol az orosz csapatok új állásokat telepítettek, és az állások megközelítésének lehetséges útvonalait is.

"A határőrség akna- és gránátvető csapatainak jól irányzott tűztámadásával öt orosz katonát megöltek, további 11-et pedig megsebesítettek - közölték a határőrök.

- Oroszország abból indul ki, hogy Dél-Afrika az általa augusztusban rendezendő johannesburgi BRICS-csúcstalálkozón joghatósági mentességet biztosít majd Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsával szemben - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

- Cinikus lopás lenne, ha Kanada beváltaná azt a szándékát, hogy elkobozza azt az An-124-es orosz teherszállító repülőgépet, amelyet tavaly február óta törvénybe ütköző módon tartanak vissza a torontói repülőtéren - közölte az orosz külügyminisztérium.

- A nemrég megkezdett ukrán ellentámadás mutatja, hogy Kijev képes visszafoglalni területeket, ami azt bizonyítja, hogy a szövetségesek katonai támogatása változást hoz a harctéren - jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Brüsszelben.