Háború: az ukránok rájöhettek, hogy mit terveznek az oroszok - a fővárosban több embert evakuáltak

Hírek2024. ápr. 27.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 793-dik napján:

- Kijev tisztviselői bejelentették két kórház - köztük egy gyermekkórház – evakuálását. Attól tartanak, hogy az épületek orosz csapások célpontjai lehetnek. A kijevi városvezetés pénteken közölte, hogy "egy olyan videót terjesztenek széles körben az interneten, amely de facto ellenséges támadást jelent be ezek ellen az egészségügyi létesítmények ellen".

A Moszkvával szövetséges Fehéroroszország hírszerzési vezetője az állami televízióban azt mondta, hogy az épületekben "beteg gyerekek mögé bújó" katonai személyzet tartózkodik,

ami arra utal, hogy Oroszország legitim katonai célpontnak tekintheti a létesítményeket. Kijev városa "abszolút hazugságnak" nevezte a hírszerzési vezető állításait.

- Ukrajna mezőgazdasági miniszterét őrizetbe vették, miután hivatalosan gyanúsítottként nevezték meg egy korrupciós vizsgálatban. Mykola Solskijt azzal vádolják, hogy részt vett több mint 7 millió dollár értékű állami földterület illegális elkobzásában, amikor egy nagy mezőgazdasági vállalat vezetője és parlamenti képviselő volt.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Solskij tagadja a vádakat, és a héten felajánlotta lemondását, ígéretet téve arra, hogy együttműködik a nyomozókkal.

- Orosz légitámadások értek pénteken egy ipari létesítményt és egy lakóépületet Északkelet-Ukrajnában, két ember meghalt - közölték helyi tisztviselők.

Három gyermek és egy nő megsérült, amikor irányított bombák csapódtak be a Harkiv megyei Derhacsi város központjában - közölte a kormányzó, Oleh Szinjehubov a Telegramon. A Szumi régiót is támadások érték - árulták el a regionális hatóságok.

- Ukrajna szerint Moszkva fokozza a vasútvonalak elleni támadásokat, hogy megzavarja a katonai ellátást egy újabb orosz offenzíva előtt, miközben Kijev az új amerikai fegyverszállításokra vár.

Kijev attól tart, hogy Oroszország a május 9-i szimbolikus győzelem napi ünnepségek előtt igyekszik előnyre szert tenni a csatatéren.

- Franciaország Németországgal együtt azon dolgozik, hogy meggyőzzék európai partnereiket, hogy biztosítsanak több légvédelmi kapacitást Kijevnek - mondta Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter.