Moszkva nagy bajban - sorra mondanak csődöt a rakétáik Ukrajnában

Hírek2024. máj. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 803-dik napján:

- Az ukrán ügyészek azt állítják, hogy a december vége és február vége között Oroszország által kilőtt mintegy 50 észak-koreai ballisztikus rakéta közül 21-nek a törmelékét vizsgálták meg. A főügyész irodája, Andrij Kosztyin a Reutersnek elmondta, hogy a rakéták meghibásodási aránya magasnak tűnik: "Az észak-koreai rakéták mintegy fele elvesztette programozott pályáját, és a levegőben felrobbant; ezekben az esetekben a törmelékeket nem sikerült megtalálni".

Az észak-koreai rakéták oroszországi bevetése veszélyezteti az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai között közel két évtizede fennálló konszenzust arról, hogy Észak-Korea ne terjeszthesse ki nukleáris és ballisztikus rakéta-programját.

Oroszország nemrég megvétózta az Észak-Koreát ellenőrző ENSZ-szankciók éves megújítását.

- Oroszország nagy mennyiségű finomított kőolajat szállít Észak-Koreába - közölte csütörtökön egy amerikai tisztviselő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok válaszul újabb szankciókat tervez. Az Egyesült Államok más országokkal együttműködve folytatja a szankciók bevezetését "azokkal szemben, akik azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyver- és finomított kőolajszállításokat".

- Két ukrán biztonsági tisztviselőt vettek őrizetbe, mivel a vád szerint egy merényletben meg akarták ölni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közölte, hogy leleplezte az orosz FSZB által irányított ügynökhálózatot,

amely az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét, Kijlo Budanovot és az SBU vezetőjét, Vaszil Maljukot is meg akarta gyilkolni.

A tervek között szerepelt, hogy találjanak valakit az elnöki kíséretből, aki elfogja és megöli Zelenszkijt - mondta az SBU; és hogy Budanovot és másokat rakétacsapással, helyben indított kamikaze drónokkal, majd egy újabb rakétacsapással megölik, hogy megsemmisítsék a drónok bizonyítékait.

Az SBU közölte, hogy az egyik letartóztatott személytől drónokat, robbanófejeket és aknákat foglaltak le. Az egyik állítólagos ügynök az ukrán állami őrszolgálatban szolgáló ezredes volt, aki állítólag 2022 előtt titokban találkozott Kornevvel egy szomszédos európai országban.

- Klaus Iohannis román elnök az EU- és NATO-tagállamokhoz intézett német felhívások nyomán kijelentette, hogy nyitott a Patriot-rendszer Ukrajnába küldésének megvitatására.

Iohannis kedden találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban.

- Az ukrán erők kedden megtámadtak egy olajtárolót, öt embert megsebesítve a kelet-ukrajnai, orosz kézen lévő Luhanszk városának külterületén - közölte a régió Oroszország által beiktatott vezetője. Az incidensről hivatalos ukrán nyilatkozat nem érkezett.