AKTUÁLIS
AJÁNLÓ
Ukrajna: nincs többé a kahovkai vízduzzasztó-energiatermelő gát, erőmű - Háttér
Mintegy százméteres a hasadék a délkelet-ukrajnai Kahovkai Vízerőmű zárógátján, amely a Dnyeper folyó két partját kötötte össze nagyjából Herszon városa magasságában.
Tényleg temetnünk kell a home office-t? 
Vége a járványhelyzetnek, egyre többször hangzik el, hogy most már el kell engedni a kényelmes otthoni munkavégzést, mars vissza az irodába. De tényleg ez a gyakorlat? Körbenéztünk, hogy állnak a magyarországi cégek a home office-hoz, vagy akár a hibrid munkavégzéshez. Meglepő válaszokat kaptunk.
Így látják a krízist a legnagyobb építőipari cégek 
Bajban van a magyar építőipar, ezt mutatják a KSH legfrissebb adatai. Megkérdeztük a legnagyobb hazai építőipari cégeket, melyik szegmensekben érezhető leginkább visszaesés, mekkora a veszteségük, és hogyan lehetne kilábalni a válságból?
Nem lesz háború a Balkánon, de mély a koszovói konfliktus
Nehéz helyzet alakult ki Koszovóban, de a konfliktis nem fenyeget háborúval, és a magyar katonák is maradnak a KFOR-ban.
Autópiaci szakértő: az akkumulátorgyárakra szüksége van Magyarországnak, ha az autóipart fent akarjuk tartani
Az a cél, hogy az ország az ágazat szemében továbbra is fent maradjon a térképen - mondta el a növekedés.hu-nak Várkonyi Gábor autóipari szakértő.
Hatalmas árat kell fizetnünk az infláció letöréséért - Kutasi Gábor írása
A vásárlóértékre vonatkozó nettó reálkereset csökkenése továbbra is az inflációs válság elszegényítő hatást.
Nincs elég munkavállaló - megoldható-e valahogy a fokozódó globális munkaerőhiány?
A világ minden országában van ugyan valamekkora munkanélküliség, de a fejlett világ nagy része ma már ennél nagyobb munkaerőhiánnyal küzd. Az okok szerteágazóak, öregedő társadalmak, a mobilitás hiánya, a Covid után jelentkező mentális problémák és a szükséges képességek hiánya. Mi lehet a megoldás?
Mi az a KFOR és milyen szerepe van benne Magyarországnak?
Nemrég a KFOR békemisszióban részt vevő magyar katonák sérültek meg Koszovóban. De mi az a KFOR? Miért van szükség békemisszióra és hány magyar katona szolgál Koszovóban? Mi a szerepe Magyarországnak a Kosovo Force-ban és milyen okból fontos nekünk ez az apró balkáni ország? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a KFOR-ról.
A világ simán elketyeg Európa nélkül is - Hol a versenyképesség? - Győri Enikő írása
Európa már most is viszonylagos hátrányban van az USA-val és Kínával szemben, ha a jelenlegi szabályozási terheket, az egyenlőtlen támogatási politikát, a zöld átállás terheit és az egekbe szökő energiaárakat nézzük.
Egy emberre 30 milliónál is több adósság jut – Az USA óriási gödörben van
Az amerikai államadósság legnagyobb külföldi finanszírozója Japán.
Valóban sokat bukhat, ha otthon vagy látra szóló betétben tartja a pénzét
Magyarországon évek óta nőtt és brutálisan nagy volt a lakosságnál parlagon heverő készpénzállomány. Amikor azonban magas az infláció, egyre többen realizálják, hogy ez nagy hiba, méretes veszteség. A kormány friss intézkedése erre próbálja meg felhívni a figyelmet. Minden banknak levelet kell írnia ügyfeleinek, hogy mennyit bukott, mert nem fektette be a pénzét.
JÓ TUDNI!
Brutális ára van, veled fizetteti ki a szolgáltató, és nem menekülhetsz előle 
Aki vásárolt már régi házat felújítás céljából, az tudja, hogy előbb-utóbb bővíteni kell az elektromos hálózatot. A jellemzően idő, alig pár elektromos eszközt használó rendszer ugyanis nem bírja a modern háztartási gépek garmadát, ezért lépten-nyomon levág a biztosíték.
Új valóságokat nyit meg az Apple vadonatúj VR szemüvege  
A Worldwide Developers Conference keretében az Apple felsorakoztatta az idei év legnagyobb újításait. Az Apple VR szemüvege egy újabb korszakot indíthat el a digitális tartalomfejlesztésben.
Ez lehet az egyik legjobb befektetés
A legjobb befektetés az épületek energetikai korszerűsítése, nagyobb hozamot és kisebb kockázatot biztosíthat a legjobbnak számító pénzügyi befektetéseknél is a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete szerint.
PÉNZÜGY
Közös céget alapított a Market Zrt. és a Masterplast Nyrt.
Közös építőipari alapanyaggyártó céget alapított a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt. 50-50 százalékos tulajdoni aránnyal.
Komoly fejlesztéseket jelentett be a Waberer's
Csaknem 2 millió euróból fiatalította flottáját a Waberer's csoport; a cég 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe a helyi és nemzetközi szállítmányozásában.
ELEMZÉSEK
A globális GDP 80 százalékán 20 ország osztozik – Véget ért Amerika és Európa fénykora?
Mely országok hozzájárulása a legnagyobb a globális GDP-hez? Mekkora jelentősége van még Európának? Hol találhatóak a legnagyobb vállalatok? Hol állnak a V4-ek? Van esélye visegrádi országnak bekerülne a legnagyobbak közé? Megnéztük mekkora a gazdasági súlya az egyes országoknak.
Bombaesőben üzletet vezetni – Hogy maradnak fent az ukrán cégek?
Korábban a nyugati exportpiacokon az „Ukrajnában készült” felirat sok vevőt inkább elijesztett. Ma már viszont egyre vonzóbbak az ukrán gyártmányú termékek.
Magyarország fogyatkozik, egy vidéki régióban viszont egyre többen laknak
Az egyik vidéki régió lakossága 2017 óta folyamatosan emelkedik.
A 100 éves Kissinger szerint elkerülhető a harmadik világháború
Szombaton ünnepelte 100. születésnapját az amerikai diplomácia történetének legmeghatározóbb vezetője, Henry Kissinger, aki közel 50 éve ad biztonságpolitikai tanácsokat elnököknek, uralkodóknak, és kormányfőknek. Hosszú interjút adott az Economistnak a globális konfliktusokról, Amerika és Kína szerepéről.
A harmadik világ munkásai mentik meg a magyar gazdaságot?
Ma már nem olcsóbb a hazainál Ázsiából munkaerőt alkalmazni Magyarországon: kifejezetten képzettek, beszélnek angolul és megbízhatóan megcsinálják azt, amit a magyarok kevésbé - mondja a növekedés.hu-nak Maier Dávid, a Terendo munkaerő-közvetítő cég alapítója, aki elsősorban Indiából hoz munkaerőt 250 ezertől 1,4 milliós fizetéssel.
Egy új brit szuperfegyver döntő lehet az ukrán ellentámadásban - Wagner Péter írása
Volodimir Zelenszkij múlt heti megnyilatkozásai és útjai a háborús erőfeszítések fenntartását segítették, egyben a küszöbön álló offenzíva várakozásait is próbálták menedzselni. Eközben a frontvonalon megélénkültek az ukrán erők, Bahmut környékén jelentős ellentámadás alakult, amely révén egyelőre enyhült a nyomás a hónapok óta ostromolt fronton.
Nem kell félni a mesterséges intelligenciától, több iparágat is forradalmasít 
A hangalapú asszisztensektől az önvezető autókig az AI számos iparágat átalakít és forradalmasítja a munkánkat. Szűcs Petra írása.
Térképen mutatjuk, hol fognak 160-nal közlekedni a magyar vonatok
Nemsokára a hazai belföldi forgalomban is lesznek olyan vonalak, ahol akár 160 km/h-val járhatnak a vonatok, és az egyik szomszédos ország fővárosát is könnyebb lesz elérni vonattal. Megkérdeztük a MÁV START Zrt.-t, hol emelkedik az engedélyezett sebesség, és milyen fejlesztések várhatóak a vasútnál. Térképen mutatjuk a részleteket.
Válságban a világot ellátó török textil- és ruhaipar
A török gazdasági helyzet és a földrengés okozta helyzet miatt válságba került a török textil- és ruhaipar. A világ egyik legnagyobb könnyűipari központja olyan cégeknek szállít be, mint a Dolce&Gabbana, a Hugo Boss vagy a Devergo.
Mire elég a MÁV 160 km/h-s vasútfejlesztése? – Hol tart a többi ország?
Ha kiépülnek a 160 km/h-s vasútvonalak felzárkózunk a régióhoz? Mire képes a lengyel, az osztrák és a cseh vasút? Van gyorsvasút a szomszédos országokban? Összevetettük a MÁV terveit a régiós országok vasúthálózatával.
Egy új módszerrel lehetne emelni a nyugdíjakat Magyarországon
Az infláció szerkezete miatt megbomlott a nyugdíjak szerkezete, a kisnyugdíjasok helyzetén a nyudíjösztönzők módosításával lehetne javítani - Simonovits András nyugdíjszakértő szerint.
NAV INFOTÁR
Elismerték a hibát, a büntetés így elmaradt
Egy számla kétszeri felhasználása miatt jelzett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszere egy cipőmárka magyarországi képviseleténél. A javítás eredménye 13 millió forint adó önkéntes befizetése lett.
Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma
Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot. Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az EU-ban a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
Idén már több mint 28 millió e-kereskedelmi csomagot vizsgált át a NAV
Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
INGATLAN
Netrisk: A lakásbiztosítások beköltöznek a jelzáloghitelekbe, érdemes körülnézni  
Az elmúlt években fokozatosan emelkedett a Netrisknél kötött lakásbiztosítások átlagdíja, tavaly például meghaladta a 34 ezer forintot, ami 11 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben.
OTP Ingatlanpont: élénkül az ingatlanpiac a tópartokon
Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon - közölte az OTP Ingatlanpont.
Mutatjuk, hol drágultak leginkább az ingatlanok a költözések miatt
A nyaralóövezetek, elsősorban a Balaton és a Velencei-tó környéke szintén az elmúlt évtized nyertesei közé sorolható.
Amerikai katonai csúcstechnológiát szerzett meg egy magyar cég, komoly védelmiipari fejlesztés lett belőle 
Amerikai védelmiipari fejlesztéseket szerzett meg a Kincsem luxus sportautót fejlesztő BAK Motors. A hidrogénmeghajtáshoz használt futurisztikus technológia fejlesztésébe mára a Honvédelmi Minisztérium és a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézet is beszállt.
Magyarország a lehetőségek földje annak, aki ezen a területen terjeszkedik 
Történelmi csúcsokat dönt hazánkban az M&A tranzakciók száma, elsősorban a kedvezőtlen kamatkörnyezetnek köszönhetően – mondja a Növekedés.hu-nak Lakatos Dániel. A tranzakciós tanácsadással, tőkebevonással foglalkozó CLEW vezetője azt is elárulta, milyen területen érdemes most terjeszkedni a magyar vállalkozásoknak, akár tőkebevonás igénybevételével is.
Sérülnek az amerikai-magyar kapcsolatok? – Szakértők a kettős adóztatás felmondásáról
Az Egyesült Államok felmondta az évtizedek óta hatályos magyar-amerikai kettős-adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Módos Andrást, az EY adópartnerét és Radnai Károlyt, az AmCham Hungary Adózási bizottságának elnökét kérdeztük az egyezmény megszűnésének következményeiről.
Agrárkamara elnöke: Lehetetlen helyzetben a gazdálkodók – egyenlőtlen versenyben kell helytállniuk
Az ukrán dömping versenyhátrányba kényszerítették az európai, így a magyar gabonát. Több közép-európai kormány, köztük a magyar is import korlátozást vezetett be, utóbbi azonban számos kérdést felvetett. Győrffy Balázst, az Agrárkamara elnökét kérdeztük.
HAZAI
"Pozitív meglepetés az infláció mérséklődése, de még nem lehet pezsgőt bontani"
Közel három éve először fordult elő, hogy havi bázison csökkentek az árak itthon.
Nagy István: Már most látszódik a bolti akciók pozitív hatása
Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak.
UTAZÁS
Rejtett látnivalók Budapest környékén, melyekről az útikönyvek hallgatnak
Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy az ismert látnivalókon túl még hova érdemes menni a főváros környékén.
Netrisk: mennyibe kerülnek az utasbiztosítások?
A Netrisken megkötött utasbiztosítások alapján 2022 májusa és 2023 májusa között a top desztinációk között az első helyen Ausztria végzett, a legtöbben pedig városlátogatásra kötöttek biztosítást.
HÍREK
Távozik a Corvinus Egyetem rektora
Takáts Előd kapcsolata nem szűnik meg az intézménnyel, a jövőben is a Corvinus egyetemi tanára marad.
Mérséklődött, de még mindig 30 százalék feletti az élelmiszerinfláció
Jelentősebb csökkenés júliusra, augusztusra várható, amikor már 20 százalék alatti lesz a drágulás éves összevetésben.
BIZTOSÍTÁS
Megszólalt a MABISZ az extraprofitadóval kapcsolatban  
A Magyar Biztosítók Szövetségének Ügyvezető Elnöksége továbbra is kéri a szektort terhelő jövő évi tervezett, megemelt bevételi előirányzat számainak a biztosítási ágazattal egyeztetett felülvizsgálatát.
Netrisk: az elektromos autók drágák, de biztosításuk állja a versenyt
Bár az elektromos autók jellemzően drágábbak a hasonló, hagyományos meghajtásúaknál, a kötelező biztosításuk átlagdíjait tekintve ez az eltérés alig látszik. Ebben szerepet játszhat, hogy a villanyautókban kevesebb alkatrész van, mint a hagyományos autókban - derül ki a Netrisk Magyarország biztosításközvetítő társaság legfrissebb elemzéséből.
12 fogyasztóbarát otthonbiztosítás van már a K&H-val együtt
Már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon, a lakásbiztosítást terjesztő biztosítók döntő többsége – piaci részesedésük alapján 95 százaléka – nyújt MFO-t.
Világgazdaság
Közösségi finanszírozás értékpapír-kibocsátással? Nehéz helyzetben, aki ilyenre vállalkozik
Cél, hogy a vállalkozások és a befektetők határokon átívelően találjanak egymásra az online térben.
Három hétig még megúszhatjuk a szochót
Amennyiben valaki nem eleketronikus, hanem postai úton küldi el a szerződést, számoljon a kézbesítés idejével
Az EU ismét megpróbálja tető alá hozni a megújulókról szóló egyezményt
Korábban azok miatt az országok miatt nem sikerült megállapodni, ahol magas az atomenergia súlya az energiamixben.
VÁLLALKOZÁS
Nekünk gyenge dollár kell! Miért olyan fontos itthon is az amerikai deviza?
A magyar, de általában a feltörekvő tőkepiacoknak a dollár gyengülése kedvez. Ilyenkor a nemzetközi befektetők szívesebben fókuszálnak a nem-dolláros piacokra. A dollárban jegyzett világpiaci árak, mint például az olajé, is kedvezőbbek a számunkra.
Az EU tönkreteszi az autóiparunkat?
Pár év és már lehet, hogy minden második eladott elektromos autó kínai lesz.
Eszelős mennyiségű pénzt fektet be a világ még mindig a fosszilis iparba
Sokat hallunk az energia-átmenetről, arról, hogy a világ szeretne tiszta módon energiát előállítani. Ennek fényében csalódást keltő lehet, hogy valójában gigantikus fosszilis beruházások is vannak folyamatban, amelyeknek még hosszú-hosszú évekig tart a megtérülési ideje.
Megtorpedózná a Zarát, a H&M-et és társait az EU
Fenntartható működésre kényszerítené a ruházati cégeket az Európai Unió.
Tartósan kedvező az olaj és a gáz ára, de még nincs ok a pezsgőbontásra!
Segített az enyhe idő, de jól vizsgázott a világ a kereskedelmi kapcsolatos rugalmasságában is. Ugyanakkor a szankciók egyelőre nem enyhülnek, sőt, újabb korlátozások lépnek be. Ahogy a világgazdaság megúszhatja a recessziót, úgy lehet egyre nagyobb az energiakereslet.
Mikor állhat helyre a hazai haltermelés? - így változhat a hal ára idén
Tavaly a hazai halastavak közel 40 százaléka kiszáradt és óriási volt a halpusztulás. Mennyi idő pótolni az állományt? Mi mozgatja a hal árát? Kell drágulásra számítani? Milyen piaci viszonyok uralkodnak a halágazatban, jut elég belföldre és exportra?
Soha annyi beruházás nem jött Magyarországra egy év alatt, mint az első öt hónapban
Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang, a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat mintegy 25 milliárd forintos beruházásával 200 új munkahely jön létre a városban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Ársokkot kaptak a magyar fogyasztók: jóval kevesebb hús fogy a hazai boltokban
Felgyorsult és már kétszámjegyű mértékben csökken a húsfogyasztás a hazai piacon, mivel a meglódult húsárak jelentősen visszafogják a keresletet. Markánsan változnak a fogyasztói szokások is.
Magyarország Európa élvonalában áll ebben a szektorban
2012 és 2022 között a 16 és 74 éves korcsoportban az online vásárlók aránya 55 százalékról 75 százalékra növekedett.
CATL kínai munkatársa: "A debreceni üzemmel meg tudunk birkózni az európai piac növekvő igényeivel"
A debreceni akkumulátógyár az európai autógyárak kiszolgálója lesz, mintegy 30 márkának szálllítanak majd innen akkumulátorokat - mondta el a növekedés.hu-nak Fred Zhang, a CATL nemzetközi kommunikációért felelős menedzsere. A gyár építését idén nyáron elkezdik, a próbaüzem 2024-ben, a teljes gyártás 2025-ben veszi kezdetét. Az első időkben kínaiak is érkeznek, de egy idő után itteniekkel szeretnék feltölteni a 9000 fős dolgozói létszámot.
A Budapest Airport példát mutatna a többi európai repülőtérnek
Bár az energiaválság miatt a fenntarthatóságot célzó beruházásaink még sürgetőbbé váltak, már évek óta dolgozunk a nettó nulla karbonkibocsátás elérésén, hiszen a klímavédelem mindannyiunk felelőssége – mondta el a növekedés.hu-nak Katona Sarolta, a Budapest Airport fenntarthatósági vezetője.
GAZDAGOK
Függőleges erdő és nyüzsgő lagúnák teszik izgalmassá az olasz divat fővárosát
Milánó az egyik, ha nem a legvibrálóbb, nem mellesleg legelegánsabb olasz város, miközben olyan látnivalókkal is büszkélkedhet, amelyek az év minden szakában érdemessé teszik egy párnapos városnézésre.
Forbes: az elhunyt milliárdos felesége, Renáta Kellnerová a legbefolyásosabb cseh nő
Renáta Kellnerová, a 2021-ben tragikusan elhunyt leggazdagabb cseh állampolgár, Petr Kellner özvegye a legbefolyásosabb nő Csehországban - írja honlapján az amerikai Forbes magazin cseh kiadása.
A Nutella milliárdosok – A család, amely egy csokoládébirodalmon ül
A 14 milliárd dolláros Ferrero még mindig családi vállalatnak számít. A jelenlegi cégvezér Giovanni Ferrero Olaszország leggazdagabb embere.

Hírlevél feliratkozás

Adja meg nevét és e-mail címét és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a legfrissebb információkról.

Kérlek fogadd el az adatkezelési tájékoztatót
Videó ajánló

Tudatos vásárlás kerekasztal (teljes)

44:14

Így készültek a BÉT 30 éves évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmék

2:11

A jövő bankfiókja az OTP-nél

3:47

Van-e még jövője a televíziózásnak?

3:51

Kereskedésindító csengetés a 30 éves Equilornál

2:31

Így készült a BÉT új logója

1:09
Tudatos vásárlás kerekasztal (teljes)
44:14
Így készültek a BÉT 30 éves évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmék
2:11
A jövő bankfiókja az OTP-nél
3:47
Van-e még jövője a televíziózásnak?
3:51
Kereskedésindító csengetés a 30 éves Equilornál
2:31
Így készült a BÉT új logója
1:09