Hiány nem lesz halból, de vajon vásárló elég lesz az ünnepekkor?
AgráriumBár az aszály ebben az évben is komoly károkat okozott a hazai haltermelő gazdaságoknak, a karácsonyi asztalra így is bőven jut majd friss, magyar édesvízi hal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ma kiadott körképe szerint továbbra is a ponty a legkeresettebb halfaj, a legtöbb vásárló pedig a konyhakész termékeket részesíti előnyben. Abban bíznak, hogy nem folytatódik a kereslet gyengülése.
Évről évre visszatérő probléma a hazai haltermelésben az aszály, a víz hiánya mellett a meglévő vizek minősége is romlik, a forró nyarak alatt gyorsan emelkedik a víz hőmérséklete. A csapadékhiány mellett a madarak okozta halvesztséggel is minden évben meg kell küzdeniük a gazdálkodóknak. Ennek ellenére az idén is biztosított a hazai karácsonyi halkínálat, a fogyasztók kiváló minőségű haltermékek közül válogathatnak.
A halgazdaságok a karácsonyi időszakban értékesítik a megtermelt étkezési célú hal 55-60 százalékát – mutat rá a közlemény.
A kínálat az idén is az élő haltól a különböző feldolgozottsági fokú (patkó, filé) termékig terjed. A vásárlók részéről ma már alapvető elvárás a szálkamentes termék, a pikkelyes halak lassan eltűnnek a piacról, élő halat pedig már csak kevesen vásárolnak.
Bár a hagyományokhoz híven az idei szezonban is a ponty lesz a legkelendőbb, de egyre többen keresik a busát és az amúrt is, a szálkától ódzkodó fogyasztók pedig előszeretettel választják a ragadozó fajokat, így a harcsát és a süllőt is.
A hazai halfogyasztás mértéke nem túl magas, az elmúlt évben ráadásul – a haltermelők jelzései alapján – tovább zsugorodott a kereslet, ami elsősorban a magas inflációnak tudható be. A halgazdaságok abban reménykednek, hogy a 2024-es karácsonyi szezonban jelentkező visszaesés idén nem ismétlődik meg.
