MBH AgrárTrend Index: javulnak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Agrárium2024. ápr. 25.F. P.

A magyar élelmiszer-gazdaság szereplői kedvezőbben ítélték meg az ágazat helyzetetét 2024 első három hónapjában - derül ki az MBH AgrárTrend Indexből, az MBH Bank Agrár-, és Élelmiszeripari Üzletágának negyedévente közzétett elemzéséből. A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét.

A hitelintézet agrárpiaci szereplők megkérdezésével készült mutatója a 2023-ban mért erősödés után 2024 január és március között kismértékben nőtt, és az orosz-ukrán háború okozta sokk előtti időszakot is meghaladó magasságban van.

Az ügyfelek, szakmaközi szervezetek és a bank elemzőinek helyzetértékelése alapján készülő, és a hivatalos statisztikákat megelőző

agrár-élelmiszeripari bizalmi mutató, az MBH AgrárTrend Index értéke 2024 első negyedévében 33,7 pontra erősödött a 48 pontos skálán.

Az eddigi legmagasabb érték a 2023 utolsó negyedévében mért 33,6 pont volt.

A mostani érték a 2024 negyedik negyedévéhez képest 0,1 pontos, éves összehasonlításban viszont ezt jóval meghaladó, 3,9 pontos növekedést jelent. Az idei első negyedévben a vizsgált 12 termékpálya közül

a baromfi és a sertés érte el a legmagasabb értéket, mindkét ágazatban meghaladta az egyensúlyi szintnek tekintett 3-5 százalékos növekedési pályát, valamint - a minden ponton stabil ár-, és jövedelmi viszonyokat jelentő 35 pontot.

A szántóföldi növénytermesztők helyzetértékelését befolyásolja, hogy Magyarországon egyelőre hiányzik a megfelelő mennyiségű csapadék, elsősorban a délkeleti régióban. Ez a legeltető állattartókat is aggasztja, például a húsmarhatenyésztők számára létkérdés, hogy jó minőségű legelőkön tudják tartani az állatokat - mutattak rá az MBH Bank Agrár-, és Élelmiszeripari Üzletágának szakértői.