A fellendülés éve volt 2023 a kriptopiacon

Befektetés2024. jan. 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Erős konjunktúra jellemezte a kriptopiacot 2023-ban. A teljes piaci kapitalizáció több mint a duplájára emelkedett tavaly, és amint a világgazdaság lassan kilábal az infláció okozta válságból, a kockázatvállalási kedv is visszatér a piacokra, a befektetők pedig újra a digitális pénzeszközök felé fordulnak.

Számos innováció jelent meg a tavalyi évben, ami még több felhasználó, illetve intézményi befektető számára tette vonzóvá a krriptovalutákat, mert még nagyobb kontrollt, kényelmet és biztonságot nyújtanak számukra.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje átfogó, részletes jelentést állított össze az elmúlt év fejleményeiről, megnevezve azokat a trendeket és témákat is, amelyekre 2024-ben érdemes lesz a befektetőknek odafigyelni.

Nagyot fordult a kriptopiac 2023-ban: a teljes piaci kapitalizáció 109%-kal nőtt ebben az évben, ami javarészt az első és az utolsó félévben lezajlott tőkebeáramlásnak tudható be.Az év végi fellendülés hátterében a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása, a Bitcoin közelgő felezése, és az ezt övező piaci várakozás állt.

De fontos szerepe volt a szélesebb makrogazdasági környezetnek is: a globális GDP mérséklődő infláció mellett növekedésnek indult, így a befektetők nagyobb bátorsággal fordultak a kockázatosabb, de nagyobb hozamot ígérő eszközök, így például a kriptovaluták felé.

Az első rétegű hálózatok, ahol a Bitcoin megőrizte egyeduralmát, erős évet tudhatnak maguk mögött, ami mind a piaci kapitalizáció mértékében, mind a kereskedelmi aktivitásban megnyilvánult.

Ebben az évben az azonnali ETF-bevezetésekre, a Bitcoin-felezésre, a BCR-20 fejlemények alakulására, a skálázási megoldásokra lesz érdemes a befektetőknek odafigyelni.

A Binance évértékelő jelentése kitér a legfontosabb altcoinokra az első rétegű hálózatokon belül, ahogy az Ethereum, a BNB-lánc, a Solana, az Avalanche, a Cosmos és még néhány más érme pozíciójára is.

A második rétegű hálózatok (L2) is igen eseménydús évet zártak 2023-ban. A TVL-jük (teljes zárolt érték) egy éven belül 321,3%-kal nőtt, vagyis a második réteg részesedése a teljes blokklánc-hálózat TVL-jén belül 77,2%-kal emelkedett.

Az úgynevezett optimista rollupok (egy tranzakció-kötegelésen alapuló skálázási megoldás) 80%-os piaci részesedésre tettek szert, miközben a teljes L2 szektor hatalmasat fejlődött, ideértve többek között a szoftveres megoldások (programnyelvek és keretrendszerek, amelyek az L2-t működtetik) fejlesztéseit és a különböző új partnerségeket.

Az olyan új fejlesztések, mint a hamarosan érkező EIP-4844, azt vetítik előre, hogy az L2 fejlődése nem áll meg idén sem.

A decentralizált pénzügyek (DeFi) piaca is erőteljesen bővült 2023-ban: a TVL éves szinten 38,9%-kal nőtt.A stakelt likvid tokenek (LST-k) és az LSTfi (a liquid staking tokenek és a DeFi összevonása) emelkedése, a reáleszközök egyre nagyobb számú jelenléte, a felhasználói szándékot priorizáló termékfejlesztési irány olyan változások, amelyek mind-mind hozzájárultak a szektor bővüléséhez.

Annak ellenére, hogy tavaly októberben az erősödés jeleit mutatta, a stabilcoinok piaca – erőteljes kilengések mellett – az egész évet tekintve, 5,2%-kal visszaesett. A centralizált stabilcoinok a piacnak továbbra is a 92%-át teszik ki.Ezeken belül a Tether USDT-je növelte előnyét a többiekkel szemben – 70,6%-os piaci résszel rendelkezik –, miközben kihívói is akadtak, mint amilyen például a Collateralized Debt Position (“CDP”) és az LST által megtámogatott stabilcoinok.

A nem helyettesíthető tokenenek, vagyis az NFT-k a negyedik negyedévben tértek csak igazán magukhoz.

A decemberi kereskedési volumen volt a legkiemelkedőbb 2023-ban: 1,7 milliárd dollárt tett ki. A legerőteljesebb növekedést a Bitcoin NFT-k mutatták.Az NFT-piacon belül kiélezett verseny várható: hamarosan érkeznek a Blur platformra tervezett L2 NFT-k, például a Blast, ami izgalmas fejleményeket ígér. Indokolt lesz odafigyelni arra is, hogy az OpenSea hogyan reagál majd a zsugorodó piaci részesedésére.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint az online játékokkal kapcsolatos kereskedelmi aktivitás az év végén felélénkült. 12,6 millió egyedi aktív tárcát lehetett azonosítani az év utolsó hetében, ami több mint a duplája az év elején regisztrált 5,8 milliónak.

2024 is igen eseménydús évnek ígérkezik, hiszen a nagy játékfejlesztők számos új játék megjelentetését tervezik a közeljövőben.

A friend.tech tavaly augusztusban történt elindításával vette kezdetét a SocialFi felemelkedése.

A friend.tech sikere bizonyította, milyen potenciál rejlik a szektorban, és milyen vonzerőt gyakorol a kreatív tartalomkészítőkre, akik ennek segítségével pénzzé tehetik a tartalmaikat.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a SocialFi platformokon az aktivitás visszaesett tavaly, és még bizonytalan, hogy vajon újjáéled-e ebben az évben.

2023-ban a Web3-projektek összességében 1173 befektetést vonzottak, 9 milliárd dollár összértékben.

Az invesztíciók jelentős hányada, 36,5%-a az infrastruktúra-projektekbe áramlott, majd ezt követték a CeFi- és a DeFi-befektetések 13,3, illetve 8,6 %-os részaránnyal.Annak ellenére, hogy a befektetések száma és értéke érzékelhetően csökkent tavaly, reményt keltő látni a piac helyreállását, és az infrastruktúrafejlesztésre fordított összegek nagyságát.

2024-ben nyolc kiemelt terület fejleményeit lesz érdemes nyomon követni.

A Binance ezeken a területeken jelentős előrelépésekre számít az év folyamán.

A kitüntetett figyelem részint a Bitcon ökoszisztémára, részint a felhasználók által közvetlenül tulajdonolt és működtetett applikációkra vonatkozik, illetve egyre jelentősebb szerephez jut a mesterséges intelligencia, fontos fejlemények várhatók a reáleszközök piacán, a rendelkezésre álló kriptovaluták mennyisége tekintetében, az intézményi elfogadás területén és még sok más témában.