Kivergődött az adósságspirálból Görögország: a Fitch befektetésre ajánlja 

Befektetés2023. dec. 2.MTI, Növekedés.hu

Több mint tíz évvel a görög adósságválság kirobbanása óta visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a görög államadós-osztályzatot a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította Görögország hosszú futamú külső adósságkötelezettségeinek csődkockázati besorolását.

Görögország tavaly áprilisban, a lejárat előtt csaknem két évvel visszafizette adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). 

Az ország összesen 28 milliárd eurót kapott 2010 és 2014 között az IMF-től.

Az új osztályzatra stabil kilátás érvényes.

A Fitch módszertanában a "BBB mínusz" besorolás a befektetési ajánlású sáv alsó határa.

A minap egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings - az egy évtizeddel ezelőtti adósságválság óta elsőként - szintén "BBB mínusz"-ra javította a görög szuverén besorolást, így már két hitelminősítő tartja nyilván Görögországot befektetési ajánlású osztályzatokkal.A harmadik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service egyelőre spekulatív, "Ba1" - a másik két cég metodikájában "BB plusz"-nak megfelelő - besorolást tart érvényben Görögországra.

A görög GDP alakulása (milliárd dollár, forrás: tradingeconomics)

A Fitch Ratings a péntek éjjel bejelentett felminősítés indoklásában kiemelte azt a várakozását, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta továbbra is meredeken lefelé tartó pályán marad.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos szuverén görög adósság az idén 160,8 százalékra, 2027-ig 141,2 százalékra csökken a tavalyi 171,4 százalékról.

A görög GDP változása éves alapon (%, forrás: tradingeconomics)

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvány idején elért 205 százalékos GDP-arányos görög államadósság-rátához viszonyítva ez csaknem 65 százalékpontos csökkenésnek felel meg.Ez a legjobb adósságdinamikai teljesítmények között lesz a Fitch által besorolással ellátott szuverén adósok körében, jóllehet az előrejelzési időszak végére várt görög államadósság-ráta még így is háromszorosan haladja majd meg a Fitch Ratings osztályzati portfoliójában "BBB" kategóriás besorolással szereplő gazdaságok mediánszintjét - áll a hitelminősítő elemzésében.

A görög államadósság a GDP arányában (forrás: tradingeconomics)

A Fitch előrejelzése szerint a görög hazai össztermék a 2025-ig tartó időszakban évente átlagosan 2,4 százalékkal nő, és az infláció üteme az idei év egészére várt 4,4 százalékos átlagról 2024-ben 2,9 százalékra, 2025-ben 2 százalékra lassul.