Még vehetünk kétéves euró állampapírt: elfelejthetjük a forintgyengülést

Befektetés2024. márc. 13.F. P.

A lezárult 2 éves Euró Magyar Állampapír mellett újabb, 3 éves sorozat fog megjelenni, kedvező kamatozással. Bátran ajánljuk mindkét sorozatot, különösen változékony forintárfolyam idején.

Új Euró Magyar Állampapír sorozat jelenik meg: a 2027/U. Feltételeit tekintve ugyanolyan lesz, mint a mostanáig forgalmazott 2026/U, melyet március 14-ig lehet megvásároni: ha még a két év múlva lejáróból szeretnénk venni, tegyük meg gyorsan. 

Kedvező eurókamat

Az új papír ugyanolyan kedvező, mint az eddig kapható: negyedéves kamatfizetésű, a 3 hónapos EURIBOR kamatszinthez kötött, az első kamatperiódusban évi 3,94 százalék lesz a kamata.  Az Euró Magyar Állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg, de kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár online felületein (egyéb forgalmazóknál tehát nem elérhető).

Jelenleg igen kedvezőnek tűnik az EURIBOR, hisz lényegében megegyezik az Európai Központi Bank alapkamatával. Így eurós állampapírunkra közel közel 4 százalékot kapunk, ráadásul negyedévente időarányosan, ha a kamatot is újrabefektetjük, még akár meg is haladhatja a 4 százalékot tényleges hozamunk.A jelenlegi kamatszint akkor fog csökkenni, ha már küszöbön áll az EKB kamatcsökkentése, de láthatóan nem kapkod ezzel az intézmény, és nincs is nagy mozgástere a kamatcsökkentésben, hisz szinte biztos, hogy jó darabig nem viszik az alapkamatot az inflációs cél alá, így 2-2,5 százalékos kamat hosszabb távon is garanatáltnak tekinthető.

Forintban elérhető kamatok

A forintos állampapírokkal jelenleg a 3 éves FixMÁP vásárlásával biztosíthatunk be 3 évre évi 7 százalékot, a PMÁP- esetében bő egy évre 7,9 százalékot, utána viszont az idei infláció az alap, ami nemigen lesz több 5 százaléknál.

A BMÁP, melynek kamatmeghatározása a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozamához kötött, és arra ad még 1,5 százalék kamatprémiumot, most még 8 százalék fölötti kamatot biztosít, de a jegybaki alapkamat csökkentésének ütemében várhatóan a 3 hónapos hozam is esni fog, így a következő negyedévekben már érdemben alacsonyabb lesz a az elérhető kamatszint.

Összességében a közeljövőben elérhető forint kamatszint 7-8 százalék, de ha eladjuk a papírokat, mielőtt csökken a kamatuk, a 99 százalékos visszavételi ár miatt hozamunk maximum 7 százalék lesz, miközben a FixMÁP-pal a százalékos kamatszintet biztosíthatjuk 3 évre.

A biztonság ára

Csakhogy a forint árfolyama meglehetősen mozgékony lett újra: a tavaly viszonylag erősebb értékekekt követően most újra 400 körül jár az urónkénti árfolyam, így aki nem akarja a leértékelődés kockázatát vállalni, mindössze 3 százalék kamatról mond le rövidtávon, de nincs kitéve az árfolyamingadozásnak.

Aki euróban szeretne megtakarítani, annak kiváló lehetőség az eurós állampapír. Ha a kétéves lejárat szimpatikusabb, siessünk megvásárolni, már csak  ahosszú hétvége előtt tehetjük.