Ömlik a tőke a kriptopiacra, rég látott rekord dőlt meg  

Befektetés2024. márc. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Izgalmas hónapot zárt a kriptopiac februárban: a teljes piaci kapitalizáció 40%-kal emelkedett.

2021 óktóbere óta nem került annyi tőke a kriptopiacra, mint most. Ebben lényeges szerepet játszott a BTC ETF-ekbe beáramló jelentős mennyiségű tőke, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni az EigenLayer 180%-os TVL bővülését, az Uniswap irányítási rendszerének frissítését és az olyan új szereplők kiemelkedő tőkevonzó képességét sem, mint az Ethena - írj a Binance Research legfrissebb kriptopiaci elemzése.

Nagyot erősödött a kriptopiac februárban: a teljes piaci kapitalizáció 2021 októbere óta nem látott mértékben, 40%-kal bővült ebben a hónapban. A közelmúltban alapított BTC ETF-ekbe több mint nettó 4,9 milliárd dollár áramlott februárban, a világ legnagyobb kriptoeszköz-vagyonkezelője, a Grayscale pedig januárhoz képes lényegesen kisebb volumenű eladásokról, vagyis tőkekiáramlásról számolt be.

Összességében elmondható, hogy a BTC ETF-ek eddigi teljesítménye hatalmas siker, és még mindig jelentős mennyiségű tőkét vonzanak a kriptopiacra.

Az EigenLayer – az Ethereum staking funkcióra épülő új DeFi protokoll – TVL-je robbanásszerűen növekedett az elmúlt időszakban: februárban már több mint 800%-kal múlta felül az egy évvel korábbi értéket.

Az EigenLayer fokozatosan, három szakaszban lépett be a piacra, amely során különböző restaking plafonokat állapított meg.

Legutóbb, február 5. és 9. közötti időszakra töröltek el mindenféle korlátozást, ami a TVL 180%-os emelkedéséhez vezetett.

Az EigenLayer növekedésében jelentős szerepet játszanak a likvid restaking protokollok, amelyek révén a felhasználók úgy vehetnek részt Ethereum-restakingben, hogy közben olyan likvid tokeneket köthetnek le, amelyeket más, az Ethereum hálózatot használó projektek bocsátanak ki.

Ezek a protokollok több mint 300%-kal bővültek februárban, szám szerint 1 milliárdról 5 milliárd dollárra nőt a TVL-jük.A Uniswap Alapítvány a protokollok irányítási rendszerének olyan frissítésére tett javaslatot, amelynek értelmében a UNI token tulajdonosok és delegátorok a jövőben nagyobb mértékben részesülhetnének a protokolldíjakból.

A javaslat az aktív delegációt kívánja ösztönözni és azt, hogy az Uniswap közösség tagjai vállaljanak aktívabb szerepet az Uniswap Protokollok jövőjének alakításában.

Az Uniswap havonta rendszerint több mint 50 millió dollár jövedelemre tesz szert a díjakból, ami jelentős jövedelemforrás lehet a stékelőknek, habár a konkrét összeg függ a díjmegosztást pontosan részletező megállapodástól.

Az Ethena USDe-je csak február 19-én indult, de már most komoly tőkebeáramlással büszkélkedhet: ennek összege meghaladta a 565 millió dollárt februárban, miközben a felhasználók száma több mint 31 ezerre emelkedett.

Az USDe figyelemreméltó növekedésének hátterében valószínűleg két tényező áll: a Shards pontprogram elindítása, és vélhetően ennél nagyobb súllyal az, hogy erőteljes hirdetési kampányban reklámozzák az elérhető hozamokat.